Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Багатостороннє співробітництво та співробітництво в рамках міжнародних організацій



Основні зусилля у багатосторонньому співробітництві зосереджувалися на підтриманні ефективного діалогу із ключовими міжнародними організаціями (ООН, Європейським Союзом, НАТО; Співдружністю незалежних держав; Скандинавсько-Балтійська Ініціатива; Вишеградська четвірка). Крім того, проведено низку заходів з підготовки багатонаціональних навчань. Наприклад, протягом лише 2011 року ЗС України брали участь у міжнародних миротворчих місіях на території восьми країн світу: 407 військовослужбовців виконували завдання у складі миротворчих контингентів та 67 – в якості миротворчого персоналу.

Співробітництво в рамках СНД

На базі Національного університету оборони України у 2011 році було проведено засідання Координаційного комітету з питань протиповітряної оборони при Раді міністрів оборони держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав. У рамках проведення заходу учасники засідання розглянули підсумки діяльності Координаційного комітету з питань протиповітряної оборони при Раді міністрів оборони країн-учасниць СНД.

Особливими відносинами пов’язані національні ВМС з російським Чорноморським флотом. Ми розвиваємо партнерські стосунки, проводимо спільні навчання, обмінюємося досвідом, разом відзначаємо свята і разом шануємо героїчне минуле. Модернізація армії і флоту, будівництво нових кораблів та освоєння нових видів озброєнь — це ті завдання, які зараз вирішують обидві країни. Переконаний, що тут є величезний потенціал для розвитку співробітництва. Президент України – Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Янукович

Співробітництво з Європейським Союзом

Проведено візит в Україну делегації Міністерства оборони Королівства Швеція з метою започаткування воєнно-політичного діалогу й обміну досвідом щодо участі у Спільній політиці безпеки і оборони ЄС.

В рамках проведення заходу обговорено пріоритетні напрями співпраці між Україною та Євросоюзом у сфері оборони. Шведську сторону поінформовано щодо прагнення України нарощувати рівень військової співпраці з Євросоюзом у рамках поступового просування нашої держави в європейський політичний та безпековий простір.

Партнерство з НАТО. На базі Національного університету оборони України проводились Міжнародні тижні НАТО.

Міністерство оборони України готове поглиблювати відносини з НАТО з усіх питань, що становлять взаємний інтерес з урахуванням позаблокового статусу нашої держави. Міністр оборони України Павло Лебедєв

Співробітництво в рамках Скандинавсько-Балтійської Ініціативи

Представники Міністерства оборони приймали участь в засіданні Керівного комітету країн Скандинавсько-Балтійської Ініціативи). За результатами проведення заходу сторони вирішили продовжувати співробітництво за такими напрямками: удосконалення нормативно-правових аспектів співробітництва; підвищення ефективності зв’язків з громадськістю та інформування суспільства; підтримка науково-навчального центру міжнародної миротворчої діяльності НУОУ, розвиток та вдосконалення дистанційного навчання; моніторинг регіональної безпекової політики та захисту навколишнього середовища.

Співробітництво в рамках Вишеградської четвірки. Визначено проекти, які можуть бути цікаві як для України так і для Вишеградської четвірки. В рамках проведення заходу було підписано дві міжвідомчі угоди: між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Словацької Республіки про співробітництво у військовій сфері та між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Чеської Республіки про співробітництво у галузі військової географії.

Військово-технічне співробітництво України з іноземними державами є сукупність цілеспрямованих заходів, пов’язаних із розробленням, виробництвом, ремонтом, модернізацією, знищенням (утилізацією) і міжнародними передачами товарів військового призначення, які здійснюються на підставі законодавства України у повній відповідності з міжнародними нормами щодо нерозповсюдження зброї масового знищення та обмеження передач окремих видів товарів військового призначення та подвійного використання.

Керівництво державною політикою у сфері військово-технічного співробітництва здійснює Президент України.

Поряд із позитивними моментами у вказаній сфері існує значна кількість проблем, зокрема, як зауважують фахівці, національній системі військово-технічного співробітництва все важче та складніше утримувати свої позиції на світовому ринку зброї. Зрозуміло, що вирішення цих складних питань потребує вжиття відповідних рішучих заходів на державному рівні.

Таким чином, військове співробітництво є суттєвим чинником реформування Збройних Сил України та воєнної організації держави в цілому. Активізація такого співробітництва позитивно впливає на боєготовність армії та сприяє подальшому розвитку військово-промислового комплексу нашої держави.

Рекомендована література

1. Бегма В.М., Шимов Ю.Ю. Військово-технічне співробітництво України в умовах позаблоковості: цілі, напрями, стратегія. // Стратегічні пріоритети. – 2012. – № 1 (22).

2. Біла книга-2012 (Оборонна політика) України. – К. – Міністерство оборони України, 2013. – 64 с.

3. Основні напрями реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року. // [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://chigrvk.at.ua/news/osnovni_naprjami_reformuvannja_i_rozvitku_zbrojnikh_sil_ukrajini_na_period_do_2017_roku/2013-07-31-48.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 698 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...