Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Кінетична класифікація реакцій



Визначення порядку хімічної реакції. Кінетика складних реакцій. Кінетика оборотних реакцій. Кінетика паралельних реакцій. Кінетика послідовних реакцій. Кислотно-основні рівноваги в розчинах, основні теорії кислот і основ. Концепція жорстких і м’яких кислот і основ. Загальні положення. Рівняння Арреніуса. Енергія активації, її визначення. Електрохімічна кінетика. Поляризаційні криві. Швидкість електрохімічної реакції. Струм обміну.

Література: [1]ст.405-414 [4]ст.384-393, 436-451.

Молекулярність реакцій визначається кількістю молекул, що одночасно беруть участь в акті хімічного перетворення. За цією ознакою реакції поділяють на одномолекулярні, двомолекулярні і тримолекулярні.

Ймовірність одночасного зіткнення більше двох молекул реагуючих речовин дуже мала, тому тримолекулярні реакції бувають дуже рідко. Реакції вищої молекулярності практично не спостерігаються.

Більшість реакцій – це складні процеси, що складаються з одно- або двомолекулярних реакцій, які протікають паралельно або послідовно.

До одномолекулярних реакцій належать реакції розкладу:

Н2 = 2Н.

Швидкість цієї одномолекулярної реакції можна виразити рівнянням:

V = - dCН2/dt = k CН2.

До двомолекулярних реакцій відносяться реакції, в акті хімічного перетворення яких беруть участь дві молекули різного або однакового виду:

А + В = АВ.

Швидкість двомолекулярної реакції визначається за рівнянням

V = - dCА/dt = kСАСВ.

У випадку, коли СА = СВ = С, рівняння швидкості двомолекулярної реакції набуває вигляду

V = - dC/dt = kС2

Прикладом тримолекулярної реакції може бути утворення водяної пари з водню і кисню:

2 + О2 = 2Н2О.

Швидкість цієї реакції дорівнює

V = - dC/dt = kС2Н2СО2.

Порядок реакції визначається сумою показників ступенів при концентраціях у виразі закону діючих мас. За цією ознакою реакції поділяють на реакції першого, другого і третього порядків.

До реакцій першого порядку належать реакції, для яких сума показників ступенів при концентраціях дорівнює одиниці (n = 1).

Після інтегрування кінетичного рівняння першого порядку одержимо рівняння, що визначає залежність концентрації реагуючої речовини від часу:

С = С0е kt,

де С0 – початкова концентрація речовини, С – концентрація речовини в певний момент часу t.

Розв’язавши останнє рівняння відносно k, одержимо:

k = 1/t ∙ ln(C0/C).

З рівняння видно, що розмірність константи швидкості реакції першого порядку t-1-1, хв.-1, год.-1).

Якщо позначити зменшення концентрації реагуючої речовини до моменту часу t через Схх = С0 – С), то останнє рівняння набуде вигляду:

k = 1/t ∙ ln[C0/(C0 - Сх)].

Константа швидкості реакції першого порядку обернено пропорційна періоду напіврозпаду:

k = 1/τ ∙ ln2,

де τ – період напіврозпаду (проміжок часу, протягом якого прореагує половина взятої кількості речовини).

До реакцій другого порядку належать реакції, для яких сума показників ступенів при концентраціях в кінетичному рівнянні дорівнює двом (n = 2).

Після інтегрування кінетичного рівняння для швидкості реакції другого порядку одержимо:

k = (С0 – С)/tС0С = 1/t ∙ (1/С – 1/С0) або

k = Сх/tС00 – Сх)

У випадку, коли початкові концентрації реагуючих речовин А і В не рівні (С≠ С), для константи швидкості реакції другого порядку можна записати

k = 2,3/[t(С – С)] ∙ lg[(C0A – Cx)C0B/(C0B – Cx)C0A]

Розмірність константи швидкості реакції другого порядку – л ∙ моль-1 ∙с-1, або л ∙ моль-1 ∙хв-1.

Період напіврозпаду реакції другого порядку:

τ = 1/ kС0.

Для реакції нульового порядку (n = 0) швидкість процесу не залежить від концентрації реагуючої речовини і швидкість реакції дорівнює константі швидкості реакції.

Для одномолекулярної оборотної реакції, що протікає за схемою А ↔ В, швидкість реакції в певний момент часу дорівнює різниці швидкостей прямої і зворотної реакцій:

dCх/dt = k– Сх) - k + Сх).

Порядок реакції можна визначити методом обчислення константи швидкості. Цей метод полягає в наступному: підставляємо дослідні дані в рівняння константи швидкості (першого або другого порядку). Якщо підставляння різних даних дає однакове значення k, то реакцію вважають реакцією відповідного порядку (першого або другого – це залежить від рівняння константи, в яке підставляли дослідні дані).

Порядок реакції можна також визначити методом розрахунку періоду напіврозпаду за формулою

n = lg(τ1 2) / lg(C02 / C01) + 1,

де τ1 – період напіврозпаду при початковій концентрації C01; τ2 - період напіврозпаду при початковій концентрації C02.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1229 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...