Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Настанова щодо діагностики МА, лікування хворих з загрозою МА і нагляду за ними



Без нагальної необхідності не призначати хворому фармакотерапію.

Попередити хворого про необхідність лікуватися виключно за порадами лікаря або узгоджувати з ним поради всіх інших лікарів.

На титульній карті хворого повинен бути запис про наявність МА або іншої форми непереносимості ЛЗ. Хворий повинен вимагати запису всіх призначень до амбулаторної карти, а також того, щоб перед призначенням лікування лікар ознайомився з попередніми записами у амбулаторній карті (особливо тих, що стосуються переносимості ЛЗ).

Пам»ятати, що медикаментозні алергічні реакції (МАР) на ЛЗ повинні мати період сенсибілізації, є незалежними від дози і способу введення, мають перебіг переважно за I типом алергічних реакцій за Джеллом і Кумбсом.

Шкірна діагностика сенсибілізації до ЛЗ має сенс тільки при I (прик-тест, скарифікація) і IV типах (аплікаційний тест) МАР, але вони можуть розглядатися виключно як скринігові методи (тобто, від»ємні результати не виключають наявності сенсибілізації).

Інформативність любого з відомих на сьогодні методів діагностики сенсибілізації до ЛЗ не перевищує 50-60%. Вона зростає при вірній клінико-анамнестичній оцінці типу МАР і застосуванні комплексу діагностичних тестів.

При потребі лікування захворювань віддавати перевагу (перераховані у порядку здільшення ризику) лікувальній фізкультурі, фізіотерапії (але не поєднувати її з фармакотерапією!), фітотерапії, пероральному введенню препаратів перед парентеральним, оригінальним (брендовим) препаратам перед генеричними..

Пам»ятати, що найбільш небезпечним способом введення препаратів є парентеральний, а найбільшу здатність викликати анафілактичні реакції мають антибіотики, анестетики, кровозамінні засоби, системні анальгетики, сульфаніламіди. Після ін»екції хворий повинен знаходитися під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин.

Підвищують вірогідність сенсибілізації тривале і часте вживання ЛЗ. Ризик виникнення МА є найбільшим на протязі першого місяця лікування.

Якщо в анамнезу хворого є вказівки на анафілактичні реакції на конкретний препарат, позитивні шкірні проби з його розчинами, застосування цього препарату і його аналогів є забороненим.

Проведення десенсибілізації до препарату, який неможливо замінити (інсулін при діабеті тощо), можливо здійснити виключно у спеціалізованих алергологічних клініках.

Контрольні запитання

1. Алергія на ліки: причини,класифікація.

2. Алергологічний анамнез, особливості при медикаментозній алергії.

3. Види алергічних реакцій на ліки.

4. Основні лікарські асоби, що викликають медикаментозну алергію.

5. Клініка медикаментозної алергії.

6. Принципи діагностики лікарської алергії.

7. Методика постановки шкірних проб на ліки.

8. Лабораторна діагностика медикаментозної алергії.

9. Клініка токсико-алергічних реакцій.

10. Диференційна діагностика медикаментозної алергії

11. Клініка та лікування медикаментозного анафілактичного шоку.

12. Ведення документації.

Контрольні тестові питання

1. Хлопець 20 років з дитинства страждає на атопічний дерматит з алергією на м’ясо ракоподібних. Останні 3 місяці, після встановлення брекетів, з’явилися риніт, кон’юнктивіт, свербіння у носі. Рівень якого імунологічного показника треба визначити у хворого?

A. IgА

Б. IgJ

В. IgE

Г. Циркулюючі імунні комплекси

Д. IgM

2. У лікаря 35 років після застосування антисептика протягом двох-трьох тижнів трималося почервоніння шкіри нижньої третини передпліччя та кістей, яке супроводжувалося свербіжем. Об'єктивно: гіперемія, набряк, дисеміновані папульозні елементи. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Простий дерматит

Б. Алергічний дерматит

В. Обмежений нейродерміт

Г. Професійна екзема

Д. Токсикодермія

3. Жiнка 30 рокiв протягом 4 рокiв у серпнi скаржиться на закладенiсть носа, слизовi

видiлення з нього, чхання, свербiння повiк, слизотечу. При вживаннi супрастину цi

симптоми зникають. Який тип алергiчної реакцiї має мiсце?

А. Анафілактичний

Б. Цитотоксичний

В. Iмунокомплексний

Г. Клітинний

Д. Стимульований

4. У чоловiка 37 рокiв, що хворiє на полiноз, під час процедури екстракції зуба з’явився напад експiраторної задишки. Приймає тайлед 4 рази на добу. Який оптимальний варiант купування задишки у хворого?

A. Призначити довенні та інгаляційні кортикостероїди

Б. Призначити кортикостероїди перорально

В. Розпочати специфiчну iмунотерапiю

Г. Замiнити тайлед iнталом

Д. Таблетований еуфілін

5. У 12-річної дівчинки після вживання двох таблеток аспірину через 4-5 годин температура тіла підвищилася до 39-40С. Скаржиться на загальне нездужання, запаморочення, несподівану появу червоних плям на шкірі з утворенням пухирів або відшаровуванням епідермісу, з ерозуванням поверхні. Ураження на шкірі нагадували опіки другого ступеня. Симптом Нікольського - позитивний. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Герпетиформний дерматит Дюринга

Б. Бульозний дерматит

B. Пухирчатка вульгарна

Г. Поліморфна ексудативна еритема

Д. Гострий епідермальний некроліз

6. Хлопцю 16 років було проведено щеплення вакциною АКДП. Через 8 діб у нього з’явились скованість та біль у суглобах, субфебрільна температура, уртікарна висипка на шкірі, збільшення пахових, шийних лімфовузлів та селезінки. Який тип алергічної реакції має місце?

A. Імунокомплексний

Б. Гіперчутливість негайного типу

В. Цитотоксичний

Г. Гіперчутливість сповільненого типу

7. У хворого 24 років після прийому диклофенака з приводу головного болю виник напад ядухи з малопродуктивним кашлем і свербіння шкіри. В анамнезі кропивниця. Об'єктивно: набряклість обличчя, здуття шийних вен, сидить, спираючись руками на стілець, чутно стридорозне дихання. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Аспірація таблетки диклофенаку

Б. Бронхіальна астма

В. Істерична астма

Г. Серцева астма

Д. Набряк Квінке

8. Дівчина 18 років після 2-х тижневого прийому ін’єкцій антибіотика з лідокаїном скаржиться на слабкість, запаморочення, зниження апетиту, меноррагії. Об'єктивно: на шкірі верхніх кінцівок петехії різного кольору. У крові: Hb– 105 г/л, ер.- 3,2*10^12/л, КП– 0,95, тромб.–20*10^9/л. Час зсідання крові за Лі-Уайтом– 5'; тривалість кровотечі за Дюком–8', проби щипка та джгута (+). Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Хвороба Маркіафави-Мікелі

Б. Гемофілія

В. Геморагічний діатез

Г. Тромбоцитопенічна пурпура

Д. Залізодефіцитна анемія

9. Які алергічні реакції є найчастішими в стоматології?

А. Алергiчна реакцiя на пластмасу

Б. Алергiчна реакцiя на анестетики

В. Алергiчна реакцiя на імпланти

Г. Алергiчна реакцiя на протезувальні матеріали

Д. Алергiчна реакцiя на препарати вітамінів

10. Токсико-алергiчний епiдермонекролiз, що проявляється тяжким загальним станом, ураженням слизової оболонки рота i шкiри навколо очей, статевих органiв у виглядi опiкоподiбної еритеми з пухирями та ерозiями. Симптом Нiкольського рiзко позитивний. Це:

А. Гострий герпетичний стоматит

Б. Оперiзуючий герпес

В. Хвороба Лаєла

Г. Лейкоплакiя

Д. Хвороба Ослера





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1386 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...