Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надходження НА у користування



Згідно ліцензійного або іншого договору нематеріальні активи можуть надходити на підприємство в користування за винагороду (роялті). Відповідно до п.4 ПСБО 15 «Дохід» роялті – будь-який платіж, отриманий як винагорода за користування або за надання права на користування будь-яким авторським та суміжним правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, включаючи комп'ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо- чи телевізійного мовлення, будь-яким патентом, зареєстрованим знаком на товари і послуги чи торговельною маркою, дизайном, секретним кресленням, моделлю, формулою, процесом, правом на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау).

Роялті має систематичний характер, причому сума, яка нараховується (виплачується), не може бути кожного періоду однаковою, оскільки показники, які використовуються для розрахунку роялті, - кількість реалізованих примірників, чистий прибуток, валовий дохід, є змінними. Це впливає на відображення роялті у бухгалтерському та податковому обліку (Таблиця 6.3).

Роялті, що виплачуються в грошовій формі чи у формі цінних паперів, не є об'єктом обкладення ПДВ. Таким чином, якщо той чи інший платіж класифікується як роялті, то податкові зобов'язання не виникатимуть. Отже, у платника роялті податковий кредит не відображається. Інакше необхідно нарахувати ПДВ. У такому разі платник роялті повинен мати право на податковий кредит (зрозуміло, за умови зв'язку з господарською діяльністю, здійснення оподатковуваних операцій і наявності податкової накладної).

Таблиця 6.3





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 231 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...