Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.9



Облік нарахування амортизації НА залежно від призначення та цілей використання.

1.Нараховано амортизацію з НМА, що використовується:
— при здійсненні капітальних інвестицій, грн:  
Дебет 15 «Капітальні інвестиції»
Кредит 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів»
— в основній виробничій діяльності підприємства (якщо цю суму може бути безпосередньо віднесено до конкретного об'єкта витрат), грн:
Дебет 23 «Виробництво»  
Кредит 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів»
в основній виробничій діяльності підприємства (якщо цю суму не може бути безпосередньо віднесено до конкретного об'єкта витрат), у загальновиробничих цілях (для управління виробництвом та обслуговування виробничого процесу), грн:
Дебет 91 «Загальновиробничі витрати»  
Кредит 133«Накопичена амортизація нематеріальних активів»
— в адміністративних цілях,грн:  
Дебет 92 «Адміністративні витрати»  
Кредит 133«Накопичена амортизація нематеріальних активів»
— у цілях реалізації та збуту продукції, грн:  
Дебет 93 «Витрати на збут»  
Кредит 133«Накопичена амортизація нематеріальних активів»
— при проведенні робіт, пов'язаних з дослідженнями та розробками, грн:  
Дебет 941 «Витрати на дослідження і розробки»
Кредит 133«Накопичена амортизація нематеріальних активів»

Нематеріальні активи з невизначеним строком корисного використання амортизації не підлягають. До нематеріальних активів з невизначеним строком корисного використання належать ті, щодо яких підприємством не визначено обмеження строку, протягом якого очікується збільшення грошових коштів (чи їх еквівалентів) від використання таких нематеріальних активів.

Тобто, протягом строку корисної експлуатації нематеріального активу, який не підлягає амортизації, слід проводити регулярні повторні перевірки і визначати, чи продовжують обставини надалі підтримувати оцінку, згідгно з якою строк корисної експлуатації залишається невизначеним. Наприклад, підприємство володіє правом на торговельну марку. Специфіка торговельної марки полягає в тому, що термін її фактичного використання не завжди відомий. Згідно законодавства за бажанням правововласника термін дії свідоцтва на знак може бути продовжений щоразу на десять років необмежену кількість разів Амортизація є систематичним розподілом собівартості активу для відображення в часі споживання майбутніх економічних вигід, утілених у цьому активі. Тому, якщо немає передбачуваного обмеження періоду, протягом якого суб‘єкт господарювання очікує отримувати майбутні економічні вигоди, втілені в активі, амортизація такого активу не буде репрезентативно правдивою. Стосовно торговельних марок необхідно аналізувати життєвий цикл продукції, яка виробляється під конкретною маркою; стан ринку та тенденцій у розвитку конкуренції; можливості для розширення асортименту та частки продукції з цією торговельною маркою тощо. Такий аналіз дозволить оцінити майбутні надходження чистих грошових потоків та прийняти рішення щодо початку амортизації торговельної марки чи продовження тестування на зменшення корисності.




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 247 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...