Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.3



Підприємство отримало НА вартістю 1080 грн. (в т.ч. ПДВ) в обмін на неподібний актив з частковою доплатою. Справедлива вартість переданого об’єкта НА 2400 грн., первісна вартість 3000 грн., накопичена амортизація – 1200 грн.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  Переведено нематеріальні активи, що підлягають обміну, у склад необоротних активів, утримуваних для продажу (вибуття)      
1.1 за залишковою вартістю 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу» 12 «Нематеріальні активи»  
1.2 на суму накопиченої амортизації 133 «Накопичена амортизація нематеріальних активів» 12 «Нематеріальні активи»  
  Списано залишкову вартість переданого права 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів» 286 «Необоротні активи та групи вибуття, утримувані для продажу»  
  Відображено дохід від реалізації (1080 + 1320) 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів»  
  Нараховано податкові зобов'язання з ПДВ 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів» 641«Розрахунки за податками»  
  Отримано об’єкт НА 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»  
  Відображено суму податкового кредиту з ПДВ 641 «Розрахунки за податками» 685 «Розрахунки з іншими кредиторами»  
  Отримано грошові кошти у вигляді доплати 311 «Поточні рахунки в національній валюті» 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»  
  Проведено залік заборгованостей 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» 377 «Розрахунки з іншими дебіторами»  
  НА введено в господарський оборот 12 «Нематеріальні активи» 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів»  

Створення НА

Згідно з п. 17 П(С)БО 8 первісна вартість HA, створеного підприємством, включає прямі витрати на оплату праці, прямі матеріальні витрати, інші витрати, безпосередньо пов'язані зі створенням цього нематеріального активу та приведенням його до стану придатності для використання за призначенням (оплата реєстрації юридичного права, амортизація патентів, ліцензій тощо).

Слід зазначити, що процесу створення нематеріальних активів може передувати етап досліджень. Як зазначалося раніше, витрати на дослідження не визнаються активами і відображаються у складівитрат того звітного періоду, в якому їх було понесено (субрахунок 941 «Витрати на дослідження і розробки»), незалежно від того, чи приведуть такі дослідження до подальших розробок.

Витрати на розробки можна акумулювати на субрахунку 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» та списати в дебет рахунка 12 «Нематеріальні активи»в момент введення НА в господарський оборот.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...