Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Надходження нематеріальних активів за обміном



Порядок формування первісної вартості нематеріальних активів, отриманих у межах бартерних договорів, у першу чергу залежить від того, які об'єкти обмінюються: подібні чи неподібні.

Подібними можна вважати об'єкти, що мають однакове функціональне призначення та однакову справедливу вартість. Наприклад, подібними об'єктами нематеріальних активів є об'єкти, які за своїми характеристиками належать до однієї групи і при цьому мають однакову справедливу вартість.

При обміні подібними активами дохід не визнається (п. 9 П(С)БО 15). Первісна вартість об'єкта нематеріальних активів, отриманого в результаті обміну на подібний актив, дорівнює залишковій вартості переданого нематеріального активу. Якщо залишкова вартість переданого об'єкта перевищує його справедливу вартість, то первісною вартістю НА, отриманого в обмін на подібний об'єкт, є його справедлива вартість із включенням різниці до фінансових результатів (витрат) звітного періоду (п. 12 П(С)БО 8).

Зверніть увагу, відповідно до норм П(С)БО 19 справедлива вартістьє вартістю, за якою може бути здійснено обмін активами між обізнаними, зацікавленими сторонами.

Стосовно надходження нематеріального активу в обмін на неподібний актив зазначимо таке. Для нематеріальних активів неподібними об'єктами можуть бути об'єкти інших груп нематеріальних активів чи об'єкти, що мають іншу справедливу вартість, інші необоротні активи, оборотні активи. Первісна вартість об'єкта нематеріальних активів, придбаного в обмін на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого НА, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їх еквівалентів, яку було передано (отримано) при обміні (п. 12 П(С)БО 8).

Базою обкладення ПДВ при поставці НА у межах бартерних (товарообмінних) операцій є фактична ціна операції, яка також не може бути нижчою за звичайну ціну. Дата виникнення податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ при бартері настає за загальними правилами.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...