Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Приклад 6.6



Облік операції з отримання НА як внеску до статутного капіталу.

№ з/п Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків Сума, грн
Дебет Кредит
  Сформовано статутний капітал, у розмірі, оголошеному в засновницьких документах 46 «Неоплачений капітал» 40 «Статутний капітал»  
  Отримано НА як внесок до статутного капіта 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» 46 «Неоплачений капітал»  
  Відображено податковий кредит з ПДВ   641 «Розрахунки за податками» 46 «Неоплачений капітал»  
  Сплачено витрати у зв'язку з оформленням прав на ім'я одержувача 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів» 311 «Поточні рахунки в національній валюті»  
  НА введено в господарський оборот 12 «Нематеріальні активи» 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів»  

Безкоштовне отримання нематеріальних активів

У бухгалтерському обліку первісна вартість безоплатно отриманого нематеріального активу є справедливою вартістю на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 11 П(С)БО 8. У П(С)БО 19 зазначено, що для НА справедливу вартість установлюють на рівні поточної ринкової вартості. За відсутності такої — на рівні оціночної вартості, яку підприємство сплатило б за актив у разі операції між обізнаними, зацікавленими і незалежними сторонами, виходячи з наявної інформації.

Вартість безоплатно отриманих нематеріальних активів відображається в збільшення іншого додаткового капіталу по кредиту субрахунку 424 «Безоплатно отримані необоротні активи». Інші витрати, пов'язані з таким отриманням, відображаються у складі зобов'язань. В процесі експлуатації нематеріального активу при нарахуванні його амортизації буде здійснено запис за дебетом субрахунка 424 в кореспонденції із субрахунком 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 244 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...