Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Четвертий збір



- Ведення документації органів дитячого самоврядування.

- Методика проведення анкетувань та опитувань на задану тему.

- Методика проведення ділових ігор та ділових зустрічей.

Організувати навчання дітей-лідерів краще таким чином, щоб кожна дитина мала змогу проаналізувати питання визначеної теми, заглибитись у їх суть. Зробити це можна, використовуючи інтерактивні форми роботи.

Усі заходи збору лідерів повинні бути логічно пов’язані між собою та підпорядковані загальній темі.

Пленарні засідання визначають актуальні теми та проблемні питання і, відповідно до цього, приймають рішення про тематику зборів лідерів. Засідання комісій та робочих груп розглядають конкретні шляхи вирішення визначених питань, організаційні моменти реалізації програм та проектів, виносять їх на обговорення колективу дітей. Різноманітні ділові зустрічі, круглі столи, диспути та дискусії спрямовані на широке обговорення теми збору, виголошення та аналіз різних точок зору, пропозицій. Доцільним буде запрошення відповідних фахівців – депутатів органів місцевого самоврядування, представників різних управлінь (відділів) державних адміністрацій, громадських організацій, асоціацій батьків та батьківських комітетів, представників навчальних закладів, які мають досвід даної роботи.

Практичні та тренінгові заняття допомагають дітям більш глибоко зрозуміти зміст окремих питань, організаційних моментів діяльності, відпрацювати окремі вміння і навички та набути впевненості у собі. Важливим моментом програми збору лідерів є проведення творчих презентацій програм, проектів, фестивалів та ярмарків ідей, пропозицій, досвіду. Організація таких заходів сприяє:

- презентації кращого досвіду органів дитячого самоврядування, можливості в подальшій співпраці між ними;

- зосередженню на окремих проблемних питаннях дитячого та молодіжного середовища;

- виголошенню нових ідей та пропозицій, шляхів їх реалізації;

- активізації учасників збору лідерів самоврядування дітей та учнівської молоді, їх творчої самореалізації;

- загальному піднесенню настрою дітей-лідерів, згуртуванню лідерського колективу.

Вечори відпочинку, конкурсно-розважальні програми, дискотеки допомагають дітям відпочити, ближче познайомитися один з одним, знайти друзів, продемонструвати вокальні, хореографічні чи акторські вміння, отримати заряд енергії для подальшої роботи. По завершенню активного й енергійного вечора відпочинку доцільно організувати такі форми роботи, які допоможуть дітям заспокоїтися, зменшити рівень їх активності, підготуватися до сну.

Однією з таких форм роботи є «вечірня свіча». Вона може проводитись окремо у групах і для всього колективу. «Вечірня свіча» – це форма роботи з дітьми, яка дозволяє згуртувати їх на рівні внутрішніх почуттів, душевності, доброзичливості. Саме тут кожна дитина має можливість сказати про те, що вона відчуває, чи комфортно їй у колективі, що її хвилює, а також висловити свої враження про роботу протягом дня, взаємовідносини у колективі, командах комісій, робочих або творчих групах; подякувати за допомогу, підтримку окремим учасникам збору, запропонувати внести певні зміни, традиції чи правила у життя чи діяльність колективу.

Проведення «вечірньої свічі» має свої правила, яких повинен дотримуватися кожен з учасників:

1. «Вечірня свіча» проходить у темний період доби, краще увечері, перед сном, при світлі однієї свічки.

2. Учасники обов’язково розміщуються по колу.

3. Свічка передається із рук в руки. Говорити має право тільки одна особа, яка тримає свічку.

4. Дана вечірня зустріч колективу не передбачає обговорення. Її завдання – дати можливість кожному висловити свої почуття, думки, погляди та бачення, а іншим проаналізувати і взяти до відома почуте, зробити висновки.

«Вечірня свіча на крилах поезії» або «Вечірня свіча під звуки гітари» дають можливість дітям сказати те, що вони бажають, словами із поетичних і пісенних творів, прочитати власні вірші чи виконати власну пісню. Завершення таких зустрічей передбачає читання улюблених віршів, виконання пісень, які подобаються колективу.

Організаторам потрібно пам’ятати, що цей захід проводиться перед сном, тому бажано до пісенного репертуару (особливо ближче до закінчення «вечірньої свічі») обирати спокійні, ліричні пісні, які знають більшість учасників зустрічі.

Для нового колективу, який ще не має досвіду проведення «вечірньої свічі» краще організувати її спочатку у загонах чи групах, а вже потім запрошувати дітей на загальну «вечірню свічу». Такі вечори залишаються у спогадах дітей на довгі роки.

Разом з дітьми, у роботі зборів лідерів беруть участь дорослі. Це можуть бути координатори районних чи міських органів самоврядування дітей та учнівської молоді, методисти, керівники гуртків лідерів позашкільних навчальних закладів, інші педагоги, а також представники асоціацій батьківської громадськості, батьки дітей-лідерів.

Дорослі учасники зборів лідерів працюють разом із дітьми, розподіляючись рівномірно по всіх загонах або групах. Їх завдання надати консультаційну, методичну або практичну допомогу дітям.

У той час, коли діти працюють самостійно, дорослі можуть обмінятися досвідом, провести тренінгові заняття для керівників гуртків та координаторів районних і міських органів самоврядування.

Організація та проведення зборів дітей-лідерів та їх координаторів є важливою формою набуття досвіду учасників, розширення їх знань, вироблення нових умінь і навичок. Усе це допоможе активізувати роботу районних та міських органів дитячого та учнівського самоврядування загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 208 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...