Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як залучити учнів середніх класів до роботи в органах учнівського самоврядування?



Учні середніх класів мають величезну кількість енергії, котру не знають де і як використати. Досвіду роботи в органах учнівського самоврядування, організаторських знань та навичок у них дуже мало. Але бажання творити, організовувати, діяти – у них велике. Тому їх доцільно залучати до роботи в органах учнівського самоврядування своїх класів та навчального закладу в цілому. Діти середнього шкільного віку можуть бути чудовими помічниками дітей-лідерів органу учнівського самоврядування закладу.

Після виборів основного керівного складу проходять вибори на посади помічників голови (президента), його заступників, помічників голів комісій, депутатів та ін. Діти-лідери (старшокласники) – переможці виборів – добирають собі по кілька кандидатів у помічники з числа дітей середніх класів та допомагають їм узяти участь у виборах на посади помічників.

Наприкінці виборів ці діти працюють разом зі старшокласниками індивідуально, періодично беруть участь у загальних нарадах, засіданнях учнівської ради навчального закладу.

Доцільним є і варіант створення ради самоврядування середніх класів, що тісно взаємодіє з радою старшокласників. Окремо ці дві структури працюють тільки у тих випадках, коли мова йде виключно про питання, які стосуються або старшокласників, або тільки учнів середніх класів.

Завдання старшокласника-лідера − допомогти своєму помічникові набути організаторських умінь та навичок, навчитися розробляти документацію, працювати з іншими дітьми, готувати і проводити заходи. Лідер-старшокласник передає своєму помічникові ті повноваження, завдання, обов’язки, які останньому виконати під силу, привчає його до відповідальності, охайності та пунктуальності.

Завдання помічника − відповідально ставитися до доручених справ, вчитися, набувати практичних умінь, виробляти навички ділового спілкування.

З часом, за один-два-три роки, з дітей-помічників виростають прекрасні, досвідчені діти-лідери, котрі прийдуть на зміну випускникам і реалізовуватимуть всі програми та плани діяльності. Тепер вже вони підбиратимуть собі помічників і готуватимуть їх собі на зміну.

Таким чином, навчання лідерів відбувається безпосередньо у процесі роботи, що дуже важливо в умовах загальноосвітніх навчальних закладів, де часу на окремі семінари та тренінги навчання активу дуже мало.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 339 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...