Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення магнію



У разі взаємодії титанового жовтого з гідроксидом магнію розвивається жовто-червоне забарвлення.

• Одну краплину соку розвести водою у співвідношенні 1:3.

• В один ряд заглиблень порцелянової пластинки внести по одній краплині стандартних розчинів.

• Додати послідовно по краплині титанового жовтого і перемішати, потім по краплині 1 %-го розчину крохмалю (свіжоприготовленого), їдкого натру.

• Порівняти забарвлення зі шкалою стандартних розчинів або кольоровою паперовою шкалою.

Наприклад, для картоплі під час бутонізації вміст магнію має відповідати 3.4 балам. Якщо до і під час бутонізації мають 1 бал, то на 1 га вносять 1.2 ц каліймагнезії, на кислих ґрунтах доломітову муку (5.10 ц/га).

Визначення хлору.

Вміст хлору в рослинах залежить від багатьох факторів. Надлишок хлору негативно позначається на фізіологічному стані рослин, зокрема, у картоплі різко знижується врожайність і крохмалистість бульб.

• У заглиблення пластинки помістити невеликі кружечки індикаторного паперу і додати по одній краплині соку.

• Краплинами додати реактив на хлор, щоразу перемішуючи скляною паличкою, поки не з’явиться стійке коричневе забарвлення. Використану кількість краплин реактиву відмітити в таблиці.

Хлор титрують у нейтральному середовищі. Вільні органічні кислоти (якщо вони є) нейтралізують сухим реактивом СаСО3. Якщо на титрування однієї краплини соку використано 1.3 краплини нітрату срібла, вміст хлору для картоплі та деяких інших культур є нормальним. П’ять і більше краплин свідчать про появу ознак токсичності, зниження врожаю. У разі високого вмісту хлору в період бутонізації і одночасно низькому вмісті нітратів

рослини підживлюють азотними добривами (аміачною селітрою або гноївкою). Завдяки антагонізму між йонами нітрати зменшують надходження хлору.

• Результати аналізів на хлор розрахувати за таблицею 1.

Таблиця 1.

Розрахунок результатів аналізу на хлорза шкалою стандартних розчинів

Кількість краплин            
Вміст хлору на 1 л, мг 0.1   1.2 2.3 3.4 4.5 5.6

5. Результати аналізу записати у міліграмах елементу на 1 кг соку або в умовних балах (величина балу відповідатиме номеру стандартного розчину).

Примітка. Якщо забарвлення досліджуваного соку інтенсивніше за забарвлення останнього стандартного розчину, то сік розводять водою (на краплину соку краплину води). Відповіднодо розведення збільшують результати.

Увага! Треба враховувати, що кольорові плями на папері розраховані для краплин соку і реактиву однакового розміру – близько 0,04 мл. Використовуючи шкали стандартних розчинів, розмір краплин також має бути однаковим.

Для зручності у польовій лабораторії є змішані стандартні розчини, які вміщують усі елементи у відомій концентрації. Номери стандартних розчинів від першого до четвертого йдуть у порядку збільшення концентрації усіх елементів.

6. Після відбору проби крапельницю ретельно промити водою, залишки вилучити фільтрувальним папером.

7. Результати аналізу розрахувати користуючись таблицею або за надписами під шкалою кольорових плям.

Таблиця.

Розрахунок результатів аналізу на окремі елементи під час порівняння зі шкалою стандартних розчинів або з паперовою еталонною кольоровою шкалою

Номер стандартного розчину Бал   Характеристика вмісту елементів Вміст елементів, мг/кг соку
нітратний азот фосфор   калій магній
    Дуже низький        
    Низький        
    Помірний        
    Високий        

Примітка. Концентрація фосфору та магнію в стандартних розчинах у чотири рази нижча, ніж вказано у табл. Для аналізу на ці елементи використовують сік, розведений у чотири рази водою, тому дані таблиці відповідають концентрації соку.

8. Зробити висновки щодо отриманих результатів.

Робота № 37. Спрощений метод визначення нітратів у рослинах.

Основні відомості. Нітратний азот є у всіх органах рослин. Він є компонентом білкових речовин, нуклеїнових кислот, ліпоїдів, хлорофілу, АТФ та інших важливих органічних сполук. У рослину азот надходить переважно у вигляді аміачних і нітратних сполук. Основна маса поглинутого кореневою системою азоту нітратів відновлюється в живих клітинах до аміаку, який, зв’язуючись з кетокислотами, утворює амінокислоти, що використовуються на побудову білків тіла рослин. Частина нітратних сполук, поглинута коренем, проходить крізь паренхіму кореня незміненому вигляді. Нітрати потрапляють в судини ксилеми і піднімаються з висхідним током до листкових пластинок. Там відбувається процес фотохімічного відновлення нітратів до утворення аміаку. При недостатньому освітленні, надлишках азотних добрив у грунті та інших причин нітрати і нітрити накопичуються в рослинах у значних кількостях. Це може негативно впливати на стан тварин і людини, які використовують такі рослини в їжу. Вміння визначити нітрати потрібно для якісної оцінки рослинної продукції, а також для уявлення про біохімічну активність ферментативних процесів в кореневій системі, нітратредуктивну активність клітин мезофілу листків.

Мета роботи. Провести порівняльне визначення вмісту нітратів в різних органах рослин.

Матеріали, реактиви, обладнання. Фарфорові чашки або Чашки Петрі, ножиці, скляні палички, розчин дифеніламіну в концентрованій сірчаній кислоті, дослідні рослини.

Хід роботи. У білі фарфорові чашки або чашки Петрі кладуть шматочки різних органів рослин (листок, стебло, корінь та ін.) і розтирають їх скляною паличкою. Потім рослинну масу обливають розчином дифеніламіну в концентрованій сірчаній кислоті. Поява синього забарвлення свідчить про наявність нітратів в листках досліджуваних рослин. Однак через 1-2 хвилини синє забарвлення змінюється. Під час виконання цієї роботи можна використовувати різні рослинні об’єкти.

Результати дослідів оцінюють і записують за такою схемою:

№ п\п Об’єкт Орган рослини Кількість нітратів
      багато середньо мало відсутні
             

Контрольні питання.

1. Як пояснити зменшення вмісту нітратів у рослині, виставленій на яскраве світло?

2. В яких органах рослини відновлюються нітрати?

3. Що відбувається в рослині з відновленими до аміаку нітратами?

4. Як зовнішні умови та внутрішні фактори впливають на вміст нітратів в різних органах рослин?

Робота № 38. Визначення нітратного азоту.

Основні відомості. Вміст нітратного азоту значно вищий у стеблах і черешках, ніж у листкових пластинках.

Визначення на зрізах рослин (якісне визначення). На зріз стебла або черешка насипати сухий реактив на азот об’ємом, що дорівнює зерну жита, і розтерти іншою частиною зрізу стебла. Чим швидше з’явиться забарвлення і чим воно яскравіше, тим більше нітратів у рослинах.

Визначення в клітинному соку рослин (кількісне визначення). У заглиблення порцелянової пластинки насипати реактив на азот об’ємом, що дорівнює зерну жита, додати по три краплини буферного розчину. У перший ряд заглиблень пластинки додати по одній краплині змішаних стандартних розчинів, а до тих, що залишилися, додати по одній краплині клітинного соку досліджуваних рослин. Розмішати і за 1 хв. порівняти забарвлення досліджуваних соків зі шкалою стандартних розчинів. Результати використовують для практичних рекомендацій.

Наприклад, для одержання високого врожаю картоплі, вміст нітратного азоту в клітинному соку стебел або черешків має дорівнювати 4 балам. Під час цвітіння він не повинен бути нижче 3 балів, за 1.2 бали підживлюють аміачною селітрою (0,5.1,5 ц/га).

Контрольні питання

1. Якими методами можна визначити ступінь забезпеченості рослини основними мінеральними елементами?

2. При дефіциті кремнію рослини пшениці страждають від ураження грибковими хворобами і часто гинуть. Чи свідчить це про те, що кремній один з основних елементів живлення пшениці?

3. Одна з ознак нестачі азоту – пожовтіння у першу чергу, старих листкових пластинок. Дефіцит заліза зумовлює міжжилковий хлороз у молодих листків. Чому нестача азоту й заліза позначається на формуванні тканин різного віку?

4. За якими правилами здійснюють підживлення рослин мікроелементами?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 491 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...