Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Робота №33. Вплив кореневої системи на рН живильного розчину



Основні відомості. За умови вирощування рослин методом водної культури істотне значення має показник рН живильного розчину, адже активна кислотність суттєво впливає на процеси обміну, ріст і розвиток рослин. Від того, які солі входять до складу живильного розчину (фізіологічно кислі чи фізіологічно лужні), залежить величина його рН. Зміну рН розчину в основному зумовлюють солі, до складу яких входить азот, бо він засвоюється рослиною швидше і у більшій кількості, ніж інші йони. Якщо в складі живильного розчину джерелом азоту буде фізіологічно лужна сіль, наприклад NаNО3, то розчин з часом стане лужним. Якщо використовувати фізіологічно кислу сіль, наприклад (NH4)2SO4, показник рН зміниться на кислий. Крім того, коренева система здатна активно змінювати рН розчину, постійно виділяючи йони H+, органічні кислоти, а також за рахунок функціонування клітинних стінок, що мають йонообмінні властивості.

Мета роботи. Перевірити здатність кореневих систем дослідних рослин змінювати показник рН розчину живлення.

Матеріали, реактиви, обладнання. Рослини (пшениця, кукурудза, горох та інші) з добре розвиненою кореневою системою, вирощені методом водної культури; розчин Кнопа; склянки місткістю 100.150 мл, рН-метр.

Хід роботи.

1. Розчин Кнопа (робота 68) розбавити дистильованою водою у співвідношенні 1: 10.

2. У п’ять склянок налити по 50 мл розбавленого розчину Кнопа.

3. Приготувати серію розчинів із величиною рН 4,0.8,0.

Примітка. Для підкислення у розчин Кнопа додавати 0,1 н.розчин HCl, для підлуження – NaОН.

4. П’ять пучків рослин з однаковим об’ємом кореневої системи помістити у склянки з живильним розчином.

Примітка. Об’єм кореневої системи контролюють згідно з роботою 69. Коренева система рослин повинна бути повністю занурена у розчин живлення.

5. Визначити рН живильного розчину у склянках через кожні 20 хв.

6. Результати записати у таблицю 5.5 і для кожного об’єкту досліджень побудувати графічну криву зміни рН живильного розчину.

Т аблиця. Вплив кореневої системи рослин на рН живильного розчину

Об’єкт дослідження рН розчину
початковий через 20 хв через 40 хв через 60 хв через 80 хв
           
           
           
           
           

Примітка. Хід досліду можна змінити, використовуючи розчини фізіологічно кислих і фізіологічно лужних або нейтральних солей. Інколи зміни показника рН у розчині живлення в лужну сторону не відбувається. Це може бути наслідком виділення органічних кислот кореневими системами рослин. Для визначення ступеня підкислення розчину кореневими виділеннями, контрольну групу рослин витримують у дистильованій воді, визначаючи рН через кожні 20 хв. Згідно отриманих результатів вносять відповідні поправки в дослід із розчином Кнопа або іншим середовищем живлення.

Контрольні питання

1. Що таке фізіологічно кислі та фізіологічно лужні солі?

2. Як впливають фізіологічно кислі та фізіологічно лужні солі на ріст і розвиток рослин?

3. Як змінюється рН розчину під час вирощування рослин методом водної культури?

4. Яка сіль зумовлює зміну рН розчину?

5. Яке екологічне значення кореневих виділень?

6. Що таке алелопатія?

7. Яким чином можна оптимізувати рН ґрунтового розчину в польових умовах?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...