Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. 1. Скляні банки місткістю 1.3 л, або пластикові кювети місткістю 1 л обгорнути світлонепроникним папером (чорним – всередину



1. Скляні банки місткістю 1.3 л, або пластикові кювети місткістю 1 л обгорнути світлонепроникним папером (чорним – всередину, а білим – назовні), щоб живильний розчин не перегрівався.

2. Потрібну кількість однорідних насінин замочити у слабкому розчині перманганату калію на 0,5.2,0 год (залежно від виду рослин).

3. Насіння проростити у чашках Петрі на фільтрувальному папері змоченому водою за температури 24.С до утворення корінців завдовжки 0,5.0,7 см.

4. Підрахувати кількість пророслого і непророслого насіння та визначити його схожість.

5. Найжиттєздатніші проростки пересадити на пластинки з отворами так, щоб не пошкодити корінці.

6. У кювети налити необхідні живильні розчини (робота 68), пластинки з насінням закріпити над кюветами, щоб коренева система була занурена у живильний розчин.

Примітка. Рівень рідини в посудині під час досліду не повинен змінюватися, а пластинка з рослинами не торкатися розчину в кюветі. Щоденно крізь живильний розчин продувати повітря, щотижня розчин замінювати на щойно приготовлений.

7. Визначити величину рН живильного розчину, яка має бути в межах 5,5.6,5. У порцелянову чашку налити 2 мл розчину, додати 2 краплини універсального індикатора та порівняти одержаний колір із кольором стандартної шкали.

Примітка. Якщо потрібно, розчин підкислити слабким розчином лимонної кислоти або підлужити їдким натром. За рослинами вести систематичні фенологічні спостереження і ретельно записувати їх у щоденник.

8. Провести морфометричний аналіз рослин: визначити висоту стебла, кількість і площу листків, масу сирої та сухої речовини кореневої та надземної частин рослини.

9. Кореневу систему рослин занурити у мірний циліндр з водою. Об’єм витісненої води (в мл) визначити за підняттям рівня води в циліндрі, що відповідатиме об’єму кореневої системи.

10. Одержані середньостатистичні дані записати у таблицю

Таблиця. Морфометричний аналіз рослин

Об’єкт дослідження Варіант досліду Висота рослин, см Надземна частина Коренева система Зовнішній вигляд рослин
кількість листків площа листків, см2 маса сирої речовини, г маса сухої речовини, г об’єм, см3 маса сирої речовини, г маса сухої речовини, г
  Без азоту                  
Без калію                  
Без фосфору                  

Зробити висновки про вплив різних елементів мінерального живлення на ріст і розвиток рослин у водній культурі.

Контрольні питання

1. Назвіть основні переваги методу водної культури.

2. Для чого насіння перед висаджуванням замочують у слабкому розчині KMnO4?

3. Як і для чого забезпечують процес аерації у водних культурах?

4. Навіщо закривають темними футлярами прозорі посудини водної культури від світла?

5. Які умови (температура, вологість) є оптимальними для вирощування рослин методом водної культури?

6. Якими методами вимірюють об’єм кореневої системи рослин?

7. Який розчин називають зрівноваженим?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 292 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...