Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення дієприслівника



Дієприслівник — це незмінювана форма дієслова, яка означає другорядну дію порівняно з основною дією того самого предмета.

Наприклад, у вислові Кружляють над степом орли, виглядають здобич названо один предмет і дві його дії. Якщо в цьому повідомленні нас цікавить загальна картина степу, то в такому разі ми надаємо перевагу дії кружляють, вона для нас основна, а виглядають — другорядна; її, отже, можна передати дієприслівником: Кружляють над степом орли. виглядаючи здобич. Якщо ж ми описуємо спосіб харчування орлів, тоді кружляють буде для нас другорядною дією; її, отже, передаємо дієприслівником: Кружляючи над степом, орли виглядають здобич.

Дієприслівник виступає в реченні обставиною до присудка і водночас означає дію того самого предмета, що й присудок, тобто виконує роль, так би мовити, другорядного присудка. Наприклад, в уривку з поезії Лесі Українки “Дим”:

"Для нас у ріднім краю навіть дим

Солодкий та коханий...” Без упину

Я думала собі оці слова,

Простуючи в країну італьянську.

І мріялись мені далекі села:

Дівчата йдуть, співаючи, з ланів,

Клопочуться хазяйки невсипущі,

Стрічаючи отару та черідку…—

дієприслівник простуючи (разом із залежними словами) виступає обставиною часу до присудка думала і водночас означає другорядну дію предмета, названого підметом я (я простувала і думала); дієприслівник співаючи є обставиною способу дії до присудка йдуть і водночас означає другорядну дію предмета, названого підметом дівчата (дівчата йдуть і співають) і т. д.

Дієприслівники (як і неозначена форма дієслова чи безособова форма на -но, -то) мають тільки вид і бувають перехідними або неперехідними. Дієприслівники самі по собі на час не вказують.

Дієприслівники недоконаного виду означають таку другорядну дію, яка відбувалася, відбувається чи відбуватиметься одночасно з основною дією. Вони відповідають на питання що роблячи?: 1. Відпочиваючи після роботи, ми обговорили план екскурсії. 2. Відпочиваючи після роботи, ми обговорюємо план екскурсії. 3. Відпочиваючи після роботи, ми обговоримо план екскурсії.

Дієприслівники доконаного виду означають таку другорядну дію, яка відбулася чи відбудеться раніше від основної дії. Вони відповідають на питання що зробивши?: 1. Відпочивши після роботи, ми обговорили план екскурсії. 2. Відпочивши після роботи, ми обговорюємо план екскурсії. 3. Відпочивши після роботи, ми обговоримо план екскурсії

Перевірте себе. Запишіть у дві колонки дієприслівники: 1) недоконаного виду; 2) доконаного виду.

Кличучи, встигнувши, допомігши, теревенячи, оклигавши, вживаючи, бачачи, зиркнувши, вразивши, очікуючи, дивлячись, замріявшись.

Ключ. З других букв мають скластися два слова, пропущені в прислів’ї: “…, й … іржею візьметься”.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 637 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...