Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Супервайзер



Супервайзер (від англ. supervisor – наглядач) – керівник групи агентів з продажу. Основне його завдання полягає в координації і контролі роботи торгових агентів, торговельних представників і мерчандайзерів – тих фахівців, які займаються постачаннями товарів в торгівельні точки, стежать за їх викладенням, контролюють об'єми дистрибуції та продаж..

На думку експертів ринку, навчитися професії супервайзера у вузі або в якому-небудь другом навчальному закладі неможливо: бажано проходить весь кар'єрний шлях, починаючи з перших рівнів, і на власному досвіді пізнавати тонкощі роботи агентів по продажах і торгових представників. Проте нова позиція є відмінною можливістю отримати цінний досвід управління і досить швидко піднятися по кар'єрних сходах, обійнявши посаду менеджера по продажам.

Функціональні обов’язки:

Обов'язки супервайзера можуть варіюватися залежно від специфіки діяльності конкретної компанії. Так, в дистриб'юторській фірмі він повинен сприяти збільшенню об'єму продажів, і в його веденні знаходиться керівництво роботою торгових представників. В маркетингу – це людина, яка керує групою промоутерів або мерчандайзеров, стежить за тим, щоб у них завжди була достатня кількість рекламних матеріалів. Якщо раптом трапляється щось непередбачене, супервайзер повинен оперативно вирішувати виникнувші адміністративні питання. Головним чином, такі фахівці працюють в якості постійних співробітників, але буває, що їх залучають для виконання тимчасової роботи. Наприклад, в рекламному бізнесі супервайзер може бути свого роду «вільним художником»: рекламні агентства достатньо часто запрошують подібних фахівців з відповідним досвідом на один, як правило, масштабний проект – рекламну акцію – і доручають роботу з групою промоутерів.

В цілому, можна виділити наступні функціональні обов’язки:

• Ідеальним вважається кандидат який володіє навиками планування і системним мисленням.

• Ставити перед підлеглими завдання, розподіляти ділянки робіт, розставляти пріоритети.

• Коректувати роботу персоналу при збоях в загальному порядку роботи.

• Організовувати взаємозамінність працівників.

• Контролювати дотримання графіка робіт, розстановка персоналу відповідно до штатного розкладу.

• Перевіряти забезпечення працівників матеріально-технічними та інформаційними ресурсами.

• Запобігати і ліквідовувати конфліктні ситуації в колективі.

• Оцінювати якість роботи кожного підлеглого.

• Бути присутнім при спілкуванні працівників з клієнтами, вказувати на можливі недоліки.

• Пропонувати способи заохочень і стягнень.

• Організовувати навчальні курси.

• Визначати критерії вимог до кандидатів на роботу і брати участь у відборі претендентів.

• Представляти новачків колективу, знайомити їх з умовами роботи і основними принципами кадрової політики.

• Забезпечувати взаємодію колективу з іншими підрозділами компанії.

• Складати звіти про готовність кожного конкретного працівника до виконання тих чи інших завдань, про досягнуті результати, про причини, що привели до зриву виконання планів.

• Виконувати при необхідності роботу окремих співробітників зі своєї групи.

Освіта та вимоги

На думку експертів ринку, навчитися професії супервайзера у вузі або в якому-небудь другом навчальному закладі неможливо: бажано проходить весь кар'єрний шлях, починаючи з перших рівнів, і на власному досвіді пізнавати тонкощі роботи агентів по продажах і торгових представників. Найкращою школою для супервайзерів були і залишаються іноземні компанії. Саме їх «випускники» користуються найбільшим попитом на ринку праці.

Головною вимогою працедавців до претендентів на позицію супервайзера є наявність досвіду роботи від 1 року до 3 років в області продаж, у сфері управління персоналом. Можлива середня спеціальна освіта, проте перевага надається кандидатам з дипломами вузів, особливо якщо вони пов'язані з психологією і соціологією. У великих торгівельних компаніях-дистриб'юторах певної торгівельної марки до претендентів пред'являються досить високі вимоги до володіння основами трудового законодавства, ринкової економіки, технологічних процесів діяльності організації, кадрової політики, етики ділового спілкування. Бажана також наявність досвіду в проведенні маркетингових і соціологічних досліджень.

Навики роботи

Претендент на позицію супервайзера повинен мати водійські права і особистий автомобіль, оскільки 30–50% робочого часу він проводить в роз'їздах по торгівельним точкам, які закріплені за його підлеглими. Час в офісі він присвячує роботі зі звітами і документами, тому йому потрібне знання різних офісних програм, а також спеціалізованою – «1С: Торгівля і Склад».

Ідеальним вважається кандидат, що володіє навиками планування і системним мисленням – умінням бачити ситуацію в цілому і прогнозувати її розвиток. Потрібно відмінно знати структуру і техніку продажів, уміти вести переговори, знати специфіку ринку і основи мерчандайзингу. Йому мають бути притаманні такі особисті якості, як комунікабельність, спостережливість, стресостійкість, вимогливість, наполегливість, здатність працювати в напруженому режимі. Також дуже важливою є наявність лідерських якостей та вміння грамотно організувати роботу своєї групи. На думку самих представників цієї професії, супервайзера можуть не слухати, а ось слухатися – обов’язково.

Плюси та мінуси

Серед мінусів можна назвати напружений характер роботи: за визнанням самих супервайзерів, працювати інколи доводиться по 14 годин на добу. Через управлінський характер діяльності таких фахівців на них покладається певна відповідальність не лише за матеріальну базу, але і за людські ресурси. Так, велику частину робочого часу супервайзера займає індивідуальний контакт з його підлеглими, що природно має на увазі підвищене емоційно-психологічне навантаження. В той же час фахівець повинен регулярно зустрічатися не лише зі своїми підлеглими, але і з начальством, надаючи звіт за всю групу і отримуючи нові вказівки і розпорядження.

Кандидат в супервайзери має бути готовим до того, що переходячи зі сходинки торгового представника на вищу посаду «наглядача», він несильно виграє в зарплаті. Однак нова позиція є відмінною можливістю отримати корисний управлінський досвід і досить швидко піднятися по кар'єрних сходинках, обійнявши посаду менеджера по продажам.

Оплата праці

Дохід супервайзера в торговельній компанії-дистриб'юторові складається, як правило, з фіксованого окладу і відсотків від продажів його групи. Багато працедавців надають своїм співробітникам в користування службовий мобільний телефон або беруть на себе певну частину витрат при користуванні особистим апаратом, також видаються компенсації за використання в роботі свого особистого автомобіля або оплачується проїзд на громадському транспорті..

Перспективи

Оскільки супервайзер добре знайомий із структурою компанії, сферою її діяльності, особливостями роботи, у нього є хороші можливості для зростання. Наприклад, через деякий час він може обійняти посаду начальника відділу або менеджера по роботі з регіонами. Як правило, керівництво дуже високо цінує активних співробітників і готово просувати їх по службових сходах вже через рік успішної роботи.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...