Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мерчандайзер



1. Загальна характеристика професії.

Фахівець з просування продукції в роздрібній торгівлі.

2. Посадові обов’язки

Це фахівець з просування продукції в роздрібній і дрібнгуртовій торгівлі. Основне його завдання: підтримка позитивного іміджу своєї фірми, забезпечення вигідного розташування продукції на полицях магазинів, відстеження її постійної наявності у продажі. Він забезпечує магазини рекламою, дарує від імені фірми сувеніри. В функції мерчендайзера входить також коректування роздрібних цін на товари: він стежить за їх конкурентоспроможністю, консультує продавців з приводу оптимального розміру торгівельних надбавок. Для того, щоб виконати всі ці завдання, мерчендайзер хоча б один раз в тиждень об’їзджає всі закріплені за ним магазини (в середньому, по п’ять і більше точок в день). Стан ситуації в кожному з них він фіксує в спеціальному паспорті. За результатами поїздок мерчендайзер щотижнево надає у відділ маркетингу фірми звіт, в якому відображається зміна ситуації на ринку продажів даного виду продукції: наявність або відсутність попиту, ціни, що встановлюються конкурентами на подібні товари і т.п. Вимоги, що пред’являються до кандидатів на цю посаду, продиктовані не чим іншим, як турботою працедавців про імідж своєї фірми: презентабельна зовнішність, комунікабельність, вища або незакінчена вища освіта (охоче беруть студентів), вік від 20 до 30 років, висока працездатність, базове знання англійської мови, водійські права категорії «В», навчаність. Мерчендайзер може зробити кар’єру, обійнявши посаду у відділі маркетингу або ставши менеджером по продажам. У багатьох не дуже великих фірмах обов’язки мерчендайзера виконують дилери - оптові продавці товару, що діють від власного імені і за власний рахунок.

3. Кваліфікаційні вимоги

Середньоспеціальна, бажано торгова або економічна освіта.

Мерчендайзер – фахівець, який виграшно представляє товари своєї фірми.

В перекладі з англійської “merchandising” – планування та стимулювання збуту.

Це співробітник фірми-виробника товару, який займається механічним та фізичним розміщенням товару в точці продажу. Розкладка (а для напоїв - розстановка) товарів в торгівельному залі має добре продуманий характер і направлена на збільшення продажів, тобто мета - неодмінно спокусити покупця на імпульсивну, незаплановану покупку.

Розуміючи тісний взаємозв’язок між ефективністю продажу і експозицією товарів, фірми-виробники і ввели посаду мерчандайзера.

В його обов’язки входить навчання продавців, завдання якого – переконати робітників магазина розкладати товари на вітрині так, як це потрібно фірмі. Окрім цього мерчандайзер контролює наявність товару своєї фірми в магазині, кількість, асортимент, якість, термін придатності, розміщення реклами, контроль наявності реклами конкурентів і їх дії, відносно просування своєї продукції, забезпечення економного, продуманого, конструктивного планування, раціональної установки устаткування.

Від мерчандайзера вимагається дипломатичність та вміння переконувати – дуже важливі хороші стосунки з дирекцією торгівельної точки, щоб товар був розстановлений по всім правилам і в зручному для продажі місці. Інші вимоги до професії – пунктуальність, відповідальність, наявність художнього смаку і посвідчення водія.

У деяких компаніях мерчандайзери виконують і функції торгових представників, тобто поставляють не лише рекламні матеріали, але і сам товар.

Зарплата мерчандайзера - це посадовий оклад, при цьому більшість, особливо ті, хто працює і як торгівельний представник, отримують певний відсоток від продажів. Звичайно, що будь-яка фірма, яка займається роздрібною торгівлею (не настільки важливо, чим вона торгує, продуктами харчування або габаритним устаткуванням) хоче збільшити об’єм продажів свого товару на полицях магазинів. І саме тому попит на мерчендайзерів зростає.

Професійне навчання:

Освоєння професії мерчендайзера проводиться на робочому місці. Це не основна справа всього життя, а лише початкова сходинка в кар’єрі.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...