Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота № 12



АЛЮМІНІЙ

Завдання для домашньої підготовки

Добування та властивості алюмінію. Відношення алюмінію до води, кислот, лугів. Алюмотермія. Оксид та гідроксид алюмінію. Солі та комплексні сполуки алюмінію.

Експериментальна частина

1. Алюмінієвий дріт занурте у розчин солі меркурію (II). Через хвилину витягніть дріт та змийте його водою. Що відбувається з дротом на повітрі? Цей же дріт занурте у пробірку з водою. Що спостерігається? Після виконання досліду дріт покладіть у спеціальну банку.

2. Вивчіть, як алюміній взаємодіє з розведеною та концентрованою нітратною кислотою. Якщо необхідно, суміші підігрійте.

3. Вивчіть взаємодію алюмінію з хлоридною та концентрованою сульфатною кислотами.

4. Налийте у пробірку 1 мл розчину лугу та внесіть у неї шматочок алюмінію. Що спостерігається, чому ця реакція поступово прискорюється?

5. До розчину солі алюмінію долийте розчин аміаку. Дослідіть відношення утвореного осаду до розчинів кислоти та лугу і зробіть висновок про його хімічний характер.

6. Виміряйте та поясніть значення рН водного розчину сульфату алюмінію.

Закінчіть рівняння реакцій

Al + HCl = Al + HNO3 (розв.) = Al + HNO3 (конц.) = Al + NaOH + H2O = Al + Fe3O4 = Al + S = Al + N2 = Al + C = Al2O3 + NaOH = (сплавлення) Al2O3 + NaOH + H2O = Al3+ + OH = NaAlO2 + HCl = Na3[Al(OH)6] + HCl = Al(OH)3 + H2SO4 = Al(OH)3 + NaOH = Al3+ + H2O (гідроліз)




Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 286 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...