Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота 8



ОКИСНО-ВІДНОВНІ ПРОЦЕСИ. ГЕ. КОРОЗІЯ

Завдання для домашньої підготовки

Окиснення та відновлення. Окисники та відновники. Типи ОВР.

Виникнення різниці потенціалів між металом та розчином. Електродні потенціали. Стандартні електродні потенціали. Водневий електрод. Рівняння Нернста. Гальванічні елементи, їх електрохімічні схеми, процеси на електродах, ЕРС (електрорушійна сила).

3в'язок окисно-відновних властивостей із значеннями потенціалів. Напрямок пepeбігу окисно-відновних процесів.

Корозія металів та сплавів. Хімічна корозія. Електрохімічна корозія, її причини. Захист металів від корозії: ізоляція металів від навколишнього середовища, зміна корозійного середовища, електрохімічні методи захисту.

Запитання та задачі для самостійної роботи

1. Складіть схему, запишить рівняння електродних процесів, розрахуйте ЕРС гальванічного елемента, який складений з металевих пластин, занурених у розчині їх солей з зазначеною в умові концентрацією іонів металів: C(Cr3+) = 10-3 моль/л, C(Fe2+) = 1 моль/л.

2. Складіть схему, запишить рівняння електродних процесів, розрахуйте ЕРС гальванічного елемента, утвореного металевими електродами зануреними у розчині солей з наведеними концентраціями іонів метала (алюміній): C(Al3+) = 10-3 моль/л, C(Al3+) = 1 моль/л.

3. Складіть схеми двох гальванічних елементів, в одному з яких цинк є катодом, а у іншому анодом. Напишіть рівняння електродних процесів та розрахуйте стандартні ЕРС кожного з елементів.

4. За допомогою довідкових даних (таблиця стандартних ОВ потенціалів), назвіть метал, який можна використати а) як анодне; б) як катодне покриття для захисту від корозії марганецю. Складіть схеми гальванічних елементів, що виникають у разі атмосферної корозії при порушенні цільності кожного з покрить та напишіть рівняння електродних процесів.

5. Який з металів: нікель чи магній можна використати як протектор для захисту сталевої конструкції від корозії? Складіть схеми корозійних гальванічних елементів та рівняння електродних процесів, які відбуваються у вологому грунті, якщо: а) рН = 7; б) рН = 4.

6. Складіть схему корозійного гальванічного елемента що виникає при констукційному контакті купрума і хрома в умовах морського клімату. Запишіть рівняння електродних процесів.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 664 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...