Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Нестандартні уроки, їх характеристика. Характеристика інших форм організації навчання



Уроки бувають: семінари, лекції, екскурсії, диспути, заліки, пресконференції, змагання, типу КВК, творчості, компютерні,співбесіди, ессе. Навчальна лекція це така форма навчального заняття,яка базується на основі інформаційно-монологічного методу і передбачає систематичний, довготривалий виклад навчального матеріалу. Лекції бувають: вступна, настановча, поточно-узагалюнююча. Уроки-семінари – це форма навчального заняття, що пердбачає самостійне здобуття знань учнями, використовуючи різноманітні джерела з наступним загальним обговоренням у класі. Їх можна поділити на семінари повторення нового матеріалу і змішані – на них досягається кілька дидактичних цілей. Уроки диспути це активна форма навчального заняття. Він готується в основі заздалегідь підготовленої дискусії і передбачає обговорення складного, суперечного питання. Існує 3 основних етапи: 1діалоговий, 2основний, 3підсумковий. Уроки консультації на них надається допомога вчителями у засвоєнні предмета. На цьому уроці вчитель використовує таблицю, де виокремлено графіки і час уроку,діяльність учня і діяльн вчителя,зміст робіт. Уроки заліки форма перевірки виконання учнями результатів вивченя логічно завершеної частини матеріалу. Функції заліку – освітня,контролююча,управлінська. У навчальному процесі сучасної школи використовують нетрадиційні уроки, які передбачають формування пізнавального інтересу, активності й самостійності учнів (урок-вікторина, урок-подорож, урок-КВК, урок-змагання та ін.); інтегровані уроки, метою яких є вивчення навчального матеріалу декількох тем (блоків); міжпредметні (бінарні) уроки, які передбачають вивчення спорідненого матеріалу декількох предметів; театралізовані уроки, які викликають емоції, розвивають мислення, фантазію, уяву учнів.

Спеціальними, або додатковими, формами організації навчання, що доповнюють і розвивають класно-урочну діяльність учнів, є: практикум, семінарські і факультативні заняття, навчальні екскурсії, співбесіда, індивідуальні та групові консультації, домашня навчальна робота учнів.

Власне семінарські заняття за дидактичною метою поділяють на семінари вивчення нового матеріалу; семінари узагальнювального повторення (залік); змішані, або комбіновані, семінари. За способом проведення (методом) семінарські заняття бувають таких видів: розгорнута бесіда, диспут, коментоване читання, розв'язування задач, обговорення доповідей, повідомлень, результатів творчих робіт. Під час цих семінарів учитель організовує тематичне чи проблемне обговорення зазвичай самостійно вивченої теми, коли учні викладають свою позицію, ставлять питання, дискутують, відповідають на питання. Важливою особливістю є відсутність опитування як окремої частини заняття, а контроль під час таких семінарів поєднується з навчанням, пронизує всі його компоненти.

Практикум - форма організації процесу навчання, яка забезпечує самостійне виконання учнями практичних і лабораторних робіт і застосування засвоєних раніше знань, умінь і навичок. Засобом управління навчальною діяльністю під час практикуму є інструкція, яка регламентує і визначає дії учнів.

Факультатив - форма організації навчання, основними завданнями якої є поглиблення знань учнів старших класів з окремих предметів, розвиток їхніх пізнавальних інтересів і творчих здібностей, підготовка до свідомого вибору професії, до майбутньої праці в певній галузі виробництва, культури і мистецтва.

Навчальна екскурсія - форма навчального заняття, яке проводять в умовах виробництва, природи, музею з метою спостереження і вивчення учнями різних об'єктів, явищ дійсності, їх взаємозв'язків і взаємозалежностей.Основні завдання екскурсії полягають у збагаченні знань учнів; встановленні зв'язків теорії з практикою, життям; вихованні шанобливого ставлення до праці, природи; розвитку творчих здібностей, спостережливості, пам'яті, мислення учнів, їх самостійності; формуванні естетичних почуттів; активізації пізнавальної і практичної діяльності.

Консультація (лат. сопsultatio - звернення за порадою) - форма організації навчання, що полягає в наданні вчителем порад учням з метою скоригувати, систематизувати їхні знання, зорієнтувати у вимогах і структурі навчальної програми.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 3820 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...