Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика методів навчання за дидактичною метою, етапами засвоєння знань (В. Онищук)



За дидактичними цілями виокремлюють дві групи методів навчання:

1. Методи, що забезпечують первинне засвоєння навчального матеріалу:

- інформаційно-розвивальні методи (усний виклад учителя, розповідь, бесіда, робота з книгою);

- евристичні методи (евристична бесіда, диспут, лабораторна робота);

- дослідницькі методи (спостереження і систематизація фактів, самостійне вивчення проблеми в науковій літературі, метод генерації ідей).

2. Методи, що забезпечують закріплення і вдосконалення здобутих знань:

- вправи (за зразком, варіативні, пробні, тренувальні та ін.);

- практичні роботи, спрямовані на застосування теоретичних знань на практиці.

В.А. Оніщук за основу класифікації методів навчання пропонує прийняти дидактичні цілі і завдання занять та відповідні їм види діяльності вчителя і учнів. У відповідності з цим виділяє:

1. Комунікативний метод навчання. Освітня мета заняття: засвоєння готових знань. Діяльність: а) виклад вчителем нового матеріалу, в тому числі проблемний виклад, і сприйняття його учнями; б) бесіда за змістом нового навчального матеріалу, тому числі евристична або проблемно-пошукова; в) робота з текстом підручника, в тому числі самостійне вивчення учнями тексту; г) оцінка роботи.

2. Пізнавальний метод навчання. Освітня мета: сприйняття, осмислення і запам'ятовування учнями нового матеріалу. Діяльність учнів: спостереження, моделювання, вивчення ілюстрацій, сприйняття, аналіз та узагальнення демонструються матеріалів.

3. Перетворювальний метод навчання. Дидактична мета: засвоєння учнями та творче застосування умінь і навичок. Діяльність вчителя і учнів: виконання вправ, проблемних завдань, пізнавальних завдань, практична і виробнича діяльність.

4. Систематизує метод навчання. Дидактична мета: узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок. Діяльність: а) узагальнюючий виклад знань учителем з кількох пов'язаних між собою розділів програми, б) узагальнююча бесіда; складання систематизованих таблиць і т.д.

5. Контрольний метод навчання. Дидактична мета: виявлення якості засвоєння знань, умінь і навичок та їх корекція. Діяльність: виконання учнями за завданням учителя контрольних письмових робіт, контрольний усне опитування учнів, виконання практичних завдань.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 3164 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...