Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пневматичний транспорт



8.10.1 При експлуатації машин і установок пневматичного тран­спорту необхідно дотримуватися загальних вимог безпеки у відповід­ності до

ГОСТ 12.3.033-84 “ССБТ. Строительные машины. Общие требования безопасности при експлуатации”.

8.10.2 Особи, які обслуговують компресорне, повітродувне ус­таткування, а також системи трубопровідного пневмотранспорту повин­ні вивчити і склас­ти іспити щодо будови та експлуатації цього устаткування, а також правил експлуатації посудин, працюючих під тиском.

8.10.З Усі трубопроводи і елементи, які входять до системи транспортування курних матеріалів, повинні бути герметичні.

Перед введенням в експлуатацію систему пневмотранспорту необхідно перевірити на щільність її під робочим тиском.

8.10.4 Перед пуском пневматичної установки з камерними насоса­ми необхідно перевірити:

- тиск стисненого повітря у мережі;

-справність усієї системи і апаратури, особливо манометрів, які розташовані на камерних насосах.

8.10.5 В разі несправності апаратури, насоса або трубопроводів, а також при падінні тиску стисненого повітря нижче норми не дозволяється починати цикл розвантаження камерного насосу.

8.10.6 Контрольно-вимірювальна апаратура і прилади (мано­метри, витратоміри стисненого повітря тощо) повинні бути встанов­лені на помітному місці і гарно освітлені.

8.10.7 Пе­ревіряти і пломбувати манометр необхідно не рідше одного разу на рік, а також після кожного ремонту. Крім того, не рідше одного ра­зу на 3 міс. необхідно перевіряти прилад контрольним манометром.

8.10.8 Не дозволяється експлуатація пневматичного транспорту в разі виявлення:

- витоку повітряно-порошкової суміші через болтові з”єднан­ня, арматуру, запорні пристрої, ущільнення та інші елементи насоса, витоку стисненого повітря через елементи пневмокерування і ущільнення трубопроводів;

- несправності манометрів;

- несправності або неповній кількості кріпильних деталей арма­тури.

8.10.9 Не дозволяється експлуатація камерних насосів при рівнях тиску вище допустимих.

8.10.10 Повітроводи систем пневмотранспорту необхідно обладнувати люками для очищення повітроводів. Фланцеві з'єднання і люки повітроводів повинні бути ущільнені так, щоб під час роботи пневмотранспорту виключалась можливість вибивання пилу через не­щільності у з”єднаннях.

8.10.11 Хомути вузлів підвісок повинні охоплювати повітрово­ди по всій окружності і бути закріплені до підвісок болтами. Кріплення підвісок до фланців повітропроводів не дозволяється.

8.10.12 Приєднання повітропроводів систем пневмотранспорту до вентиляторів слід здійснювати із застосуванням гумових вставок, які виключають передачу вібрації і забезпечують звуко­ізоляцію повітропроводів.

8.10.13 Арматура, яка встановлена на повітропроводах, повинна бути доступною для зручного і безпечного обслуговування і ре­монту.

8.10.14 Використовувати повітроводи систем пневмотранспорту для подвішування талів, блоків та інших вантажопідіймальних при­строїв, а також як опорні конструкції при встановленні стрем'янок, кранів, драбин, пересувних майданчиків, риштувань, помостів не дозволяється.

8.10.15 Прийомні та розвантажувальні пристрої пневмавичного і вібраційного транспорту слід виконувати герметичними і обладнувати пилоуловлюючими пристосуваннями.

8.10.16 Не дозволяється знаходження людей в ємкості для мате­ріалів, які транспортуються пневмотранспортом, а також при лікві­дації зависання матеріалів в силосах та бункерах.

8.10.17 Під час роботи пневматичного розвантажувача пиловидних матеріалів підходити до його забірного пристрою ближче ніж на 1 м не дозволяється.

Вільний простір навколо осаджувальної камери пневморозвантажувача повинен бути не менше ніж 0,8 м. При підвищенні тиску в змішувальній камері розвантажувача всмоктуюче-нагнітальної дїї більше ніж на 0,14 МПа необхідно відключити електродвигун привода шнека і пере­крити подання стисненого повітря в камеру.

8.10.18 В приміщеннях компрессорних установок не дозволяється розміщення апаратури і устаткування, технологічно і конструк­тивно не пов*язаних з компресорами. Розміщення компресорів в примі­щеннях не дозволяється, якщо у суміжному приміщенні розташовані вибухонебезпечні і хімічні виробництва, що визивають корозію устат­кування і шкідливо впливають на організм людини.

8.10.19 Загальні розміри приміщення компресорної повинні за­безпечувати безпечне обслуговування і ремонт устаткування компресор­ної установки і окремих її вузлів, машин і апаратов.

Проходи в машинній залі повинні забезпечувати можливість мон­тажу і обслуговування компресора і електродвигуна і повинні бути не менше ніж 1,5 м, а відстань між устаткуванням і стінами приміщень (до їх виступаючих частин) не менше ніж 1,0 м.

Підлога приміщень компресорної установки повинна бути рівною, з нековзною поверхнею, маслостійкою, зробленою з неспалимого зносо­стійкого матеріалу.

8.10.20 На повітропроводах не дозволяється наявність глухих відводів і заглушених штуцерів, які сприятимуть накопиченню і само­займанню масляних відкладень. Всі пристрої для віддалення масла, що накопичується в повітропроводі, і води повинні бути справні і регулярно перевірятися.

Вентилі, засувки і клапани повинні бути також справ­ні і забезпечувати можливість швидкого і надійного припинення доступа повітря. Арматура повинна бути прономерованою і мати вираз­но видимі стрілки, що вказують напрям обертання маховиків, а також стрілки, що позначають "відкрито" і "закрито".





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 757 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...