Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Конвеєрний транспорт



8.4.1 Конструкція, розміщення та експлуатація конвеєрного транспорту повинні відповідати вимогам ГОСТ 12.2.022-80 "ССБТ. Конвейеры. Общие требования безопасности", а також вимогам СНиП 2.05.07-91 “Промышленный транспорт”, розділ 6, СНиП 2.09.03-85 “Сооружения промышленных предприятий“, розділ 16.

8.4.2 Пуск конвеєрів необхідно проводити з дотриманням вимог пункту 6.6 цих Правил.

8.4.3 Під час роботи конвеєра проводити ремонт або очищення вручну будь-яких частин його, а також направляти стрічку ру­ками та знаходитися на стрічці не дозволяється.

8.4.4 Конвеєри, які транспортують пило-, паро- і газовиділяючі матеріали повинні бути обладнані системами пилопридушення в місцях виділення пилу, витяжною вентиляцією або аспірацією в залежності від вида речовин, які виділяються.

8.4.5 Конвеєри для подавання вихідних матеріалів, що виділяють пил, необхідно розміщувати в транспортних галереях, яківи­конані з неспалимих матеріалів. Галереї повинні бути обладнані пристроями для механізованого прибирання пилу, який просипається.

При розміщенні конвеєрів у похилих галереях конструкція під­логи галереї повинна виключати сковзання людей під час руху.

8.4.6 При встановленні на конвеєрах іншого устаткування (скидальних візків, вагів, плужкових скидачів тощо) ширину про­ходів і зазорів слід визначати за умови безпечного обслуговування зазначеного устаткування.

8.4.7 Робоча гілка конвеєра, який розташований в похилій галереї, при куті нахилу 6° і більше, повинна бути огороджена з боку проходу. По ширині проходу вздовж траси конвеєрів при куті нахилу 6-12° повинні бути влаштовані настили з поперечками, а при нахилі більше 12° - сходові марші.

8.4.8 При розміщенні неробочої гілки конвеєра на висоті 0,7 м і більше від рівня підлоги вздовж нижньої гілки конвеєра в місцях, де не передбачені проходи необхідно встановлювати огородження з обох боків конвеєра, що виключає можливість прохо­ду під ним.

Через конвеєри довжиною більше 200 м у зазначених місцях необхідно влаштовувати перехідні містки або проходи під конвеєрами.

8.4.9 Перехідні містки повинні мати ширину не менше ніж 0,8 м, бути обладнанні поручня­ми згідно з пунктом 7.9.3 цих Правил; відстань між містками повинна бути не більше ніж 30 м у виробничих приміщеннях і не більше ніж

100 м у галереях.

Вихід з конвеєрних галерей повинен бути передбачений не рідше ніж через 100м, сходи слід виконувати відкритими стальними з кутом нихилу не більше ніж 60°.

Проходи, які розташовані під підвісними кон­веєрами, повинні бути огородженні зверху металевою сіткою з чарунками не більше ніж 10 х 10 мм. Висота проходу повинна бути не менше ніж 2,0м, ширина – не менше ніж 1,0 м.

8.4.10 Відстань між найбільш високою частиною конвеєра і стелею паовинна бути не менше ніж 0,6 м.

8.4.11 Ширина проходу між станиною стрічкового конвеєра і бу­дівельними конструкціями (колони, пілястри тощо), які утворюють міс­цеве звуження слід приймати не менше ніж 0,7 м.

В перевантажувальних вузлах ширину проходів між устаткуванням і будівельними конструкціями слід приймати не менше ніж 0,8м.

На дільницях переміщення розвантажувальних візків з двобічним скиданням, або пересувного живильника необхідно забезпечити про­ходи з обох боків конвеєра шириною не менше ніж 1,0 м.

8.4.12 Для безпечного обслуговування транспортного і техноло­гічного устаткування повинні бути передбачені пристрої і майданчики для профілактичного огляду і ремонту устаткування з огородженням робочих місць, які розташовані вище або нище рівня підлоги.

8.4.13 Галереї трактів палива в місцях примикання до будинків необхідно, обладнати автоматичними засобами пожежогасіння.

8.4.14 Вентиляцію в конвеєрних галереях слід передбачати при­родну, а в перевантажувальних вузлах - примусову. Пускова апарату­ра сантехнічних установок повинна бути зблокованою з двигунами технологічного устаткування.

8.4.15 Конвеєрні установки повинні бути обладнані:

- пристроєм (тросиком, який протягнутий вздовж конвеєра з боку обслуговування або проходу) для аварійної зупинки його із будь-якої точки, і крім цього, аварійними кнопками в головній і хвостовій частинах конвеєра;

- блокуючим пристроєм, який виключає можливість дистанційного пуску після спрацювання захисту конвеєра;

- пристроєм, який відключає конвеєр у разі зупинки стрічки при включеному приводі, а також при пробуксовці стрічки. Забороняється підкидати під стрічку на працюючий барабан приводу зв'язуючий ма­теріал з метою ліквідації пробуксовування стрічки;

- захисним пристроєм від падаючих кусків матеріалу, який тран­спортується, в місцях проходу людей під конвеєром;

- пристроєм, який уловлює вантажну гілку при її розриві, або пристроєм, який контролює цілістність стрічки при встанов­ленні конвеєра з кутом нахилу більше ніж 6°;

- центруючими пристроями, які запобігають сходу стрічки за межі країв барабанів і роликів;

- автоматичними пристроями для зупинки приводу в разі з'явлення аварійної ситуації (обриву стрічки, ланцюга, канатів, натяжного пристрою, пробуксовування стрічки, сходу стрічки з роликових опор і барабанів, переповнення перевантажувальних пристроїв, перевищення розрахункового тягового зусилля на 25 %, перевищення швидкості тощо);

- обмеженням ходу і захисними пристосуваннями для всіх механіз­мів, які переміщуються на конвеєрах (скидальних візків, завантажу­вальних воронок-жвильників тощо), що виключають їх випадкове переміщення;

- пристроями для механічного очищення стрічки і барабанів від налипаючого матеріалу.

Органи регулювання цих пристроїв повинні бути розташовані у безпечному місці.

8.4.16 Конвеєри повинні бути обладнанні захисними огородженнями,

приводними, натяжними і відхиляючими барабанами, натяжними пристроями і бло­ками натяжних пристроїв, ремінними, черв'ячними та іншими передачами, муфтами тощо.

8.4.17 Ділянки стрічок, які набігають на барабани, необхідно обладнувати захисними засобами вздовж конвеєра: від осі барабана на відста­ні не менше ніж 1,0 м плюс радіус - для барабанів діаметром до 1,0 м і не менше ніж 1,5 м плюс радіус - для барабанів діаметром більше -1,0 м.

Приводні барабани необхідно огороджувати суцільним металевим лис­том, а натяжні барабани - сіткою з розмі­ром чарунок 20х20 мм.

8.4.18 Вантажі натяжних пристроїв необхідно огороджувати. Під час роботи конвеєра вхід в огороджену зону не дозволяється.

8.4.19 Конструкцією конвеєра повинен бути передбачений до­ступ до елементів, блоків і контрольних пристроїв конвеєра, які вимогають періодичної перевірки, а також до пристроїв регулювання, мастильним вузлам тертьових частин тощо, без зняття огородження.

8.4.20 Знімні огородження барабанів натяжних пристроїв і при­водних механізмів повинні бути обладнані блокуванням, якє виключає пуск конвеєра при знятому огородженні.

8.4.21 Для запобігання зворотного ходу стрічки приводи стріч­кових конвеєрів з кутом нахилу 6° і більше необхідно обладнувати автоматичними гальмовими пристроями, які зпрацьовують при відключенні двигуна.

8.4.22 При дистанційному керуванні конвеєрами з централізова­ного пульта схема запуску повинна виключати можливість пуску конвеєра без одержання від машиніста конвеєра (транспортувальника) сигна­лу, який підтверджує готовність.

8.4.23 У конвеєрах, які оснащені ручними гвинтовими натяжними станціями, регулювання натягу стрічки слід проводити згідно з інструкцією, затвердженою роботодавцем.

8.4.24 При одночасній роботі кількох послідовних конвеєрів або конвеєрів, які пов'язані з устаткуванням однієї технологічної лінії, їх електродвигуни повинні бути зблоковані. При цьому:

- пуск і зупинку конвеєрів і устаткування слід проводити у порядку, який передбачено інструкцісю затвердженою роботодавцем;

- у випадку раптової зупинки устаткування або конвеєра попереднє устаткування або конвеєри повинні автоматично відключатися, а наступні продовжувати працювати до повного сходу з них матеріалу, який транспортується;

- для запобігання дис­танційному пуску конвеєра або устаткування з пульта керування повинно бути влаштовуване місцеве блокування.

8.4.25 Прибирання ма­теріалу вручну дозволяється тільки при зупиненому конвеєрі і до­триманні вимог биркової системи, при цьому пускова апаратура кон­веєра повинна бути обладнана пристроєм, який виключає включення конвеєра під час проведення прибирання та інших робіт.

8.4.26 Для віддалення сторонніх предметів зі стрічок конвеєрів слід передбачати автоматичні пристрої. Ручне прибирання дозволяється у виняткових випадках при зупиненому конвеєрі і вклю­ченому місцевому блокуванні або вилученні ключа-бирки.

8.4.27 З’єднання кінців конвеєрних стрічок повинні бути на­дійними і виконуватися відповідно до вимог пункта 8.4.1 цих Правил.

8.4.28 Конвеєри, які транспортують матеріали з високою тем­пера турою слід обладнувати засобами захисту обслуговуючого персоналу від тепловиділень.

Конвеєри, які транспортують мокрі матеріали, слід за­кривати кожухами або щитами у місцях можливого розбризкування.

8.4.29 Зона дії пересувних (реверсивних) конвеєрів по всій довжині і ширині повинна бути огороджена суцільним або сітчатим огородженням висотою 1,2 м від підлоги. В огородженні слід влаштовувати двері для проходу людей. Двері необхідно зблоковувати з приводом конвеєра.

Пересувні конвеєри необхідно обладнувати кінцевими вимикачами і стаціонарними тупиковими упорами з обох боків рейок.

8.4.30 Подачу напруги до електродвигунів автоматичних скидаль­них візків і пересувних конвеєрів необхідно здійснювати підвісними шланговими кабелями. Дозволяється електроживлення цих електродви­гунів від тролейних проводів, висота підвіски яких повинна відпо­відати вимогам ПУЕ.

8.4.31 Електрокабелі, по яких подається напруга до електро­двигунів пересувних розвантажувальних візків і пересувних конвеєрів, слід розташовувати так, щоб забезпечувалася надійна їх експлуатація і не захаращувалися проходи. Кабелі повинні бути за­хищені від теплового впливу і механічних пошкоджень.

8.4.32 Пересувні розвантажувальні візки конвеєрів необхідно обладнувати гальмами, які запобігають від неконтрольованого їх пересування, та звуковою сигналізацією.

Улаштування і стан рейкової колії і ходових колес розвантажу­вальних візків пересувних конвеєрів і живильників повинні виключа­ли можливість сходу їх із рейок. Колеса саморозвантажувальних візків, пересувних конвеєрів і живильників огороджують щитками. Зазор між щитком і рейкою не повинен перевищувати

10 мм.

8.4.33 Номінальну швидкість стрічки конвеєрів слід приймати: 0,8; 1,0; 1,25; 1,6; 2,0; 2,5; і 3,15 м/с з відхиленням ±10%. Дозволяється в особливих випадках застосування швидкості 0,65; 0,5 і менше, а також 4,0 і 5,0 м/с. Вибір швидкості стрічки з цього ряду залежить від характеристики матеріалу, який транспортується, умов навантаження і розвантаження конвеєра і ширини стрічки. Для крихких кускових матеріалів (кокс, агломерат тощо) швидкість не повинна перевищувати 2,5 м/с, а для порошкоподібних матеріалів, які сильно пилять (вогнетривкі порошки, вапно тощо), -1,25 м/с.

Якщо конвеєри обладнані розвантажувальними пристроями, макси­мальну швидкість руху стрічки слід приймати:

- для барабаного скидача – 2,5 м/с;

- для плужкового скидача при дрібному і середньому матеріалі -1,6 м/с;

- для плужкового скидача при крупнокусковому матеріалі - 1,25 м/с.

Швидкість руху стрічки конвеєра при ручному вантажорозбиранні не повинна перевищувати при масі:

- вантажу, що відбирається, до 5 кг - 0,5 м/с;

- найбільшого вантажу вище 5 кг - 0,3 м/с.

8.4.34 Приводи похилих пластинчатих конвеєрів повинні бути обладнані автоматичними гальмовими пристроями, які виключають зворотний хід механізму при обриві ланцюга.

Похилі ділянки ланцюгових конвеєрів слід обладнувати уловлювачами для захоплення ланцюга у випадку його обриву.

8.4.35 Жолоби (потоки) шнекових конвеєрів повинні бути за­криті металевими знімними кришками, які щільно закриваються і обладнані скобами (петлями, ручками) для зручності зняття і встановлення їх на місце. Шибери, які перекривають жолоби, необхідно розташовувати в місцях, безпечних і доступних для обслуго­вування. Під час роботи конвеєра не дозволяється знімати кришку з жолоба, ставати на неї, а також проводити очищення живильних і розвантажувальних жолобів.

8.4.36 Ручні шибери і секторні затвори, які перекривають жолоби, повинні легко відкріватися і закриватися рукою без засто­сування спеціальних інструментів. Використання деформованих шиберів не дозволяється.

8.4.37 При торканні гвинта шнека до дна, або стінки кожуха експлуатація гвинтового конвеєра не дозволяється.

8.4.38 Кришки кожухів шнекових конвеєрів повинні бути облад­нані блокуванням, яке виключає доступ до шнеків під час їх обертан­ня.

8.4.39 Робота гвинтових конвеєрів при несправних жолобах і знятих кришках не дозволяється.

8.4.40 Для відбору проб матеріалу, який транспортується, при працюючому шнеку повинні бути передбачені автоматичні пробовідбір­ники. Ручний відбір проб можливий тільки після зупинки конвеєра.

8.4.41 Конструкції навісних пристроїв колискових конвеєрів (колиски, майданчики) повинні забезпечувати стійке положення виро­бів, напівфабрикатів тощо, які транспортуються, і виключати можли­вість їх падіння при транспортуванні.

8.4.42 Приводні станції колискових конвеєрів необхідно огороджувати. Огородження повинні замикатися на замок. На всіх поворотних блоках, розміщених на висоті менше ніж 2,0 м від рівня підлоги, повинні бути огородження.

Приводні і поворотні зірочки конвеєрів, шестерні, сполучні муфти приводів необхідно огороджувати суцільною металевою або сітчастою огорожею.

8.4.43 Монорейковий конвеєр необхідно обладнувати блокуван­ням, що відключає електродвигун під час обриву ланцюга, а також пристроєм, який уловлює ланцюг. Монорейки необхідно також обладнувати автоматичними обмежувачами руху.

8.4.44 У місцях розміщення підвісних конвеєрів і монорейок над проходами, проїздами і робочими місцями необхідно влаштовувати суцільні огородження, які виключають можливість падіння матеріа­лів або будь-яких предметів, що розсипаються. Висота розміщення огородження повинна забезпечувати безпечний прохід людей і проїзд транспорту.

8.4.45 Колисковий конвеєр необхідно обладнувати блокуванням, яке відключає електродвигун при обриві механічного ланцюга.

Швидкість руху колискових конвеєрів повинна не перевищувати 0,5 м/с.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 776 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...