Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Майданчики і сходи



7.9.1 Для обслуговування запірної, регулюючої та іншої арматури, а також опалювальних і вентиляційних пристроїв і при­водів, розташованих на висоті два і більш метрів від підлоги, повинні бути влаштовані спеціальні стаціонарні або пересувні майданчики, підвісні колиски, спеціальні машини, обладнані те­лескопічними вишками.

Застосування для цих цілей приставних драбин не дозволяється.

7.9.2 Улаштування сходів і майданчиків повинно відповідати вимогам ГОСТ 23120-78 "Лестницы маршевые, площадки и ограждения стальные. Технические условия".

Конструкція настилу обслуговуючих і перехідних майданчиків, а також містків і східців сходів повинна виключати ковзання людей під час ходьби.

7.9.3 Майданчики, отвори, прорізи (технологічні, монтажні), канали у підлозі повинні мати огородження з поруччями висотою не менше ніж 1,0 м з додатковою штабою на висоті 0,5 м і з суцільною обшивкою знизу на висоту

0,14 м.

Приямки, зумпфи, люки, колодязі, дренажні канави у виробни­чих будинках, прорізи в перекриттях, якщо вони відкриті з умов роботи, повинні мати вказане вище огородження або бути закриті кришками, або перекриті по усій поверхні міцним настилом, укла­деним врівень з підлогою.

7.9.4 На робочих майданчиках повинні бути таблички із зазначенням допустимого загального і зосередженого навантаження, на яке розраховано майданчик. Опорні елементи майданчиків і схо­дів повинні розраховуватися на навантаження не менше 5000 Н(кв.м) 500 кгс/кв.м/.

7.9.5 Стаціонарні металеві сходи слід встановлювати під кутом нахилу 45° при постійному користуванні ними і 45-60° при періодичному (два рази на протязі години у зміну), ширина сходин повинна складати не менше ніж 0,8 м, відстань між східцями по висоті - не більше ніж 0,3 м.

Сходи необхідно обладнувати поручнями з обох боків висо­тою 1 м. На сходах висотою до 1,5 м дозволяється встановлення поручнів з одного боку.

7.9.6 Сходи висотою більше ніж 10 м необхідно обладнувати май­данчиками для відпочинку через кожні5 м. Ширина сходин повинна бути не менше ніж

0,4 м, а відстань між східцями не більше ніж 0,3 м.

7.9.7 Для доступу в приямки і колодязі дозволяється улашту­вання вертикальних сходин або скоб, розташованих на відстані 0,3 м одна від одної по висоті.

7.9.8 По краю покрівлі резервуара на відстані не менше ніж 1,8 м у кожний бік від сходів, що ведуть на резервуар, необхідно встановлювати поручні висотою не менше ніж 1,0 м. На огородженій площі покрівлі повинен знаходитися люк для вимірювання рівня рідини, замірний пристрій і арматура. Якщо арматура, а також дихальні і запобіжні клапани розташовані на різних ділянках покрівлі, до них повинні бути підведені майданчики з огороджен­ням. Ставати безпосередньо на покрівлю резервуара недозволяється.

7.9.9 Майданчики для обслуговування устаткування, сходи, перехідні містки слід утримувати в справному стані і своєчасно ремонтувати.

7.9.10 При необхідності застосування драбин вони повинні відповідати таким вимогам безпеки:

а) східці (щабелі) дерев’яних драбин повинні бути урізані в тятиви, які не рідше ніж через два метри слід закріпляти стяжними болтами, діаметром не менше ніж 6 мм. Не дозволяється застосовувати драбини, збиті цвяхами, без врізання східців (щабелей в тятиви);

б) довжина дерев’яної драбини повинна не перевищувати 5 м;

в) нижні кінці драбин повинні мати упори у вигляді гострих металевих шипів або гумових наконечників в залежності від стану опорної поверхні;

г) під час користування драбинами необхідно встановлювати їх під кутом не більше ніж 60о до горизонту;

д) розсувні драбини і драбинки повинні мати міцні кріплення і гаки, що виключають їх самочинне розкриття;

е) перед експлуатацією щорічно драбини слід випробувати вантажем 120 кг. Вантаж необхідно прикладати до одного із щаблів у середині драбини, встановленої під кутом 75о до горизонтальної площини на протязі 5 хвилин;

ж) результати випробувань слід зазначати в спеціальному журналі;

з) на драбині необхідно встановлювати табличку з зазначенням номеру драбини і дати випробувань.

7.10 Вимоги безпеки під час випалу шихти і концентратів*

7.10.1 Експлуатація усіх видів випалювальних печей повинна здійснюватися відповідно до вимог технічної документації заводів-виробників, технологічних інструкцій та інструкцій з охорони праці.

7.10.2 Конструкція корпусів печей для випалювання матеріалів, їх газоходів, утилізаційних котлів та іншого устаткування, а також місць з’єднання корпусу з устаткуванням повинна забезпечувати повну герметичність.

7.10.3 Розпалювання печей, які працюють на газовому паливі, слід здійснювати у присутності особи, відповідальної за безпечну експлуатацію газового господарства.

Розпалювання печі після тривалої зупинки і ремонту, а також якщо вона щойно побудована, слід здійснювати з дозволу роботодавця у присутності начальника цеху і змінного майстра.

7.10.4 В металургійних цехах перевезення, розпаковка і завантаження матеріалів у випалювальні печі, перемішування їх в печах, завантаження випаленого концентрату, доставка і вивантаження в бункери повинні бути механізовані.

Вузли завантаження у піч і вивантаження з печі випалених матеріалів, з яких можливо виділення газів і пилу у повітря робочої зони, повинні бути обладнанні вбудованними укриттями і аспірацією, зблокованою з технологічним устаткувнням.

7.10.5 Конструкція пальників або форсунок, що використовуються для розігріву печі, повинно забезпечувати швидке і безпечне видалення їх від печі після її пуску.

7.10.6 Для запобігання опіків обслуговуючого персоналу при зворотньому ударі полум”я, отвори для встановлення форсунок повинні мати екрани. Вентилі,

_________

* надалі - матеріалів

що регулюють подачу палива і повітря, або їх приводи, слід розміщувати осторонь від отворів.

7.10.7 Робочі і оглядові вікна, а також інші отвори в печі повинні щільно закриватися дверцями (кришками), або бути замуровані теплостійкими матеріалами.

7.10.8 Отвори в кладці печей, призначені для спостереження за процесом випалу, взяття проб тощо, слід оснащувати гарнітурою яка щільно закривається.

7.10.9 У випадку, коли в печі випалу матеріалів у киплячому шарі простір, створений склепінням і горизонтальною площиною, яка проходить через верхній край газохідного вікна після його футерування, складає більш 10% об”єму печі, на склепінні повинні бути встановленні вибухові клапани відповідно до вимог НАОП 1.2.10-1.10-86.

7.10.10 При експлуатації печей випалу, які працюють на природному газі, якщо виявлено витік газу, подачу газа необхідно негайно припинити.

Подачу газу після усунення витоку слід здійснювати тільки з дозволу особи, відповідальної за безпечну експлуатацію газового господарства.

7.10.11 Конструкція пристрою, що подає матеріали в піч, повинна забезпечувати дозовану безперервну або періодичну подачу з автоматичним регулюванням.

7.10.12 Вивантаження випаленого матеріалу з бункера повинно бути механізовано.

7.10.13 Очищення жолобів для випуску випаленого матеріалу і пилу, а також лежаків і газоходів повинно бути механізоване (наприклад, за допомогою вібраторів). При забиванні жолобів шурування знизу не дозволяється.

7.10.14 Транспортування вивантаженого випаленого матералу та його охолодження слід здійснювати у пристроях, що виключають виділення пилу і газу.

7.10.15 Конструкція ділянки газоходу від печі до апарата повинна виключати осадження пилу, в ній необхідно передбачати вікна і майданчики для огляду і очищення лежака і газоходу.

7.10.16 Пилові збірники повинні бути обладнанні затворами або іншими пристроями, які забезпечують герметичність під час вивантаження пилу.

7.10.17 Система керування повинна забезпечувати роботу печі як у ручному, так і в автоматичному режимі.

Контрольно-вимірювальні прилади, за показами яких здійснюється автоматичне або ручне керування роботою печі, повинні бути винесені на загальний пункт керування, розташований в окремому приміщенні.

7.10.18 В системі керування печі повинні бути передбачені світлова і звукова сигналізація, які попереджають про аварійну зупинку печі, і блокування, що виключають роботу печі під час зупинки устаткування або нагнітачів сірчанокислого цеху.

7.10.19 Для огляду подини, вузлів завантаження і вивантаженя, лежака, газоходів і пиловловлюючих пристроїв, а також під час ремонту печі повинна бути передбачена електрична мережа напругою 12В. з розетками для підключення переносних світильників.

7.10.20 Запас мазуту для розпалювання печей у виробничих приміщеннях дозволяється мати у кількості не більше добової потреби. Місце зберігання мазуту для вказаних цілей повинно бути узгоджене місцевою пожежною частиною Держпожежнагляду, що обслуговує підприємство.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...