Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 6. Коагуляція золю гідрату окиси заліза



Принцип методу.

Сила електроліту, що коагулює, зростає зі збільшенням електричного заряду його іонів. Для коагуляції потрібний тим менший обсяг коагулянту, чим більший заряд його аніона (одне з правил Шульце-Гарді).

Мета роботи. Ознайомитися з механізмом коагуляції гідрофобного золю за допомогою електролітів. Навчитися вибирати найбільш ефективний коагулянт за правилами Шульце - Гарді. Навчитися за значенням об’ємів усіх трьох коагулянтів, що прийшлося додати для помутніння розчину золя перераховувати їх на 0,01 М розчин (об’єм NaCl збільшить в 500 разів, об’єм Na2SO4 - у 10 разів).

Обладнання та реактиви. Бюретка на 50 см3. Піпетки на 5-10 см3. Колбочки на 50 см3. Свіжо приготований розчин гідрату окиси заліза, хлорид натрію, 5 М розчин, сульфат натрію, 0,1 М розчин, фосфат натрію, 0.01 М розчин.

Хід роботи. У три колбочки наливають по 5 см3 свіжо приготованого гідрозоля гідрату окису заліза. Вміст першої колбочки титрують із бюретки розчином хлориду натрію до помутніння розчину; у другій колбочці колоїдний розчин титрують сульфатом натрію й у третій колбочці - фосфатом натрію. Результати титрування записують до таблиці і роблять перерахунок об’єму титрату на 0,01 М розчин.

Таблиця 3. Результати досліду

Натрію хлорид Натрію сульфат Натрію фосфат
     

Питання до самоперевірки

1. Дати визначення поняттям «дисперсна фаза», «дисперсне середовище», «ступінь дисперсності».

2. Класифікація дисперсних систем за ступенем дисперсності.

3. Класифікація дисперсних систем за агрегатним станом дисперсної фази і середовища.

4. Оптичні властивості колоїдних розчинів.

5. Молекулярно – кінетичні властивості колоїдних розчинів.

6. Які ви знаєте основні методи отримання колоїдних розчинів.

7. Чим характеризується ізоелектричний стан.

8. Пояснити явище седиментації.

9. Що таке пептизація.

10. Що таке перезарядка золей.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 412 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...