Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 2. Вплив температури на швидкість дифузії



Принцип методу. Причиною дифузії є тепловий рух молекул. З підвищенням температури розчину швидкість дифузії повинна зростати.

Мета роботи. Ознайомитися з впливом температури на швидкість дифузії. Навести докази теплового руху молекул, що лежать в основі дифузії.

Обладнання та реактиви. Спиртівка або електроплитка. Хімічні стакани на 50 см3. Капіляри діаметром 3 - 5 мм3 і довжиною 30-40 см3. Білі підставки для стаканів. Штатив із лапками. Кристали двохромокислого калію або інші забарвлені речовини.

Хід роботи. У два хімічних стакани наливають по 25-30 см3 води. Один стакан нагрівають до кипіння. Потім в обидва стакани, поміщені на білу підставку, вставляють скляні трубки так, щоб вони знаходилися у центрі стакана, не доходячи до дна на 10-12 мм. Трубки закріпляють в штативі і одночасно у кожний стакан (з гарячою і холодною водою) по трубках опускають кристали забарвленої речовини. В стакані з гарячою водою забарвлена речовина дуже швидко розповсюджується по всьому об’єму рідини, утворюючи рівномірно забарвлений розчин. Дифузія у холодній воді відбувається дуже повільно.

Питання до самоконтролю

1. Дати визначення поняттю «дифузія».

2. Що називається швидкістю хімічної реакції.

3. Які фактори впливають на константу швидкості хімічної реакції.

4. Що таке константа швидкості хімічної реакції.

5. Охарактеризувати енергію активації.

6. Що є руховою силою дифузії.

7. Самодифузія.

8. Термодифузія.

9. Роль явища дифузії у живих організмах.

10. Охарактеризувати броунівський рух.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 897 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...