Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методом заміни розчинника



Принцип методу. Каніфоль та фенолфталеїн в етанолі утворюють істинні розчини. Якщо до невеликого об’єму такого розчину додати об’єм води, що перевищує цей розчин у декілька разів, часточки каніфолі або фенолфталеїну конденсуються в агрегати колоїдної дисперсності.

Вода ж у свою чергу добре розчиняє спирт - вихідний розчинник для каніфолі і фенолфталеїну. Якщо змішати спиртовий розчин каніфолі або фенолфталеїну з водою, то розчинність цих речовин різко знижується, починається збільшення часточок (згодом вони випадуть в осад (седиментація). Поки седиментація не відбулася, є прозорий колоїдний розчин, що у відбитому світлі виглядає блакитнуватим (це явище називається опалесценцією).

Мета роботи. Ознайомитись з готуванням колоїдних розчинів методом заміни розчинника. Пояснити суть явища опалесценції.

Обладнання та реактиви Штатив із пробірками, спиртівка. Фенолфталеїн, 1% спиртовий розчин. Каніфоль, 1% спиртовий розчин. Спирт етиловий. Вода.

Хід роботи. 1. У дві пробірки наливають по 3-4 см3 води і в одну з них добавляють 2-3 краплі спиртового розчину фенолфталеїну, а в другу – стільки ж, або менше каніфолі. Спостерігають явище опалесценції.

Дослід 2. Одержання золю гідрату окиси заліза методом гідролізу

Принцип методу. Цей метод широко використовують при утворенні золей різних метолів з їх солей, якщо в результаті реакції утворюється погано розчинний гідроксид. Утворення золя відбувається у декілька стадій.

Хлорне залізо – сіль сильної кислоти і слабкої основи і як усі солі подібного складу гідролізується у гарячій воді з утворенням гідрату окиси металу і сильної кислоти.

FeCl3+3H2O → Fe(OH)3+3HCl

Частина молекул гідроксиду заліза вступає в хімічну реакцію з HCl, утворюючи стабілізатор системи

Fe(OH)3+HCl → FeClO +2H2O

Утворена сіль дисоціює на іони, які слугують основою для утворення адсорбційного і дифузного прошарків міцели гідрату заліза:

FeClO ↔ FeO+ + Cl-

Ці іони й забезпечують іоногенний шар навколо часточок Fe(OH)3, завдяки чому вони утримуються у зваженому стані.

{[nFe(OH)3] хFeО+ (х-у) Cl-}х+ + С1-

ядро адсорбційний дифузійний

(іоногенний) шар шар

гранула

Міцела

Мета роботи. Ознайомитися з готуванням гідрофобних золей методом хімічної конденсації.

Обладнання та реактиви. Штатив із пробірками. Спиртівка. Хлорне залізо, концентрований розчин. Вода. Пробіркотримачі.

Хід роботи. У дві пробірки наливають по 3...4 см3 води. В одній із них воду нагрівають до кипіння, потім в обидві пробірки добавляють по декілька крапель хлорного заліза. У нагрітій пробірці колір розчину стане темно-коричневий, а в холодній залишиться ясно-жовтим Отриманий золь гідрату окису заліза залишіть для наступних дослідів.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 1446 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...