Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 1. Буферна дія розчину



Принцип методу. рН буферних розчинів залежить від співвідношення в них кислоти і солі і при даному співвідношенні завжди буде однаковим. рН цих розчинів мало змінюється при додаванні помірних кількостей сильної кислоти або сильної основи. Додавання 10-2 кмоль хлоридної кислоти в 1м3 чистої води змінить рН рН з 7 до 2, тобто на 5 порядків.

Мета роботи. Пояснити, чому для зміни реакції в пробірку №1 треба додати більше лугу, ніж у пробірку №2, а в пробірку №3 більше кислоти, ніж у пробірку №4.

Обладнання та реактиви. Штатив із пробірками. Колби об’ємом 50см3. Бюретки. Піпетки градуйовані різні. Піпетки очні. Оцтова кислота, 0,1н розчин. Оцтовокислий натрій, 0,1 н розчин. Розчин фенолфталеїну. Метилоранж. Гідроксид натрію, 0,1н розчин. Вода дистильована. Хлоридна кислота, 0,1н розчин.

Хід роботи. У колбочку відміряють 4 см3 оцтової кислоти і 16 см3 оцтовокислого натрію. Вміст колбочки ретельно перемішують. Нумерують чотири пробірки. У пробірки №1 і №3 відміряють по 5 см3 приготованої буферної суміші, а в пробірки № 2 і №4 - по 5 см3 дистильованої води. В пробірки №1 і №2 додають по 1-2 краплі фенолфталеїну і їх вміст титрують з бюретки лугом, рахуючи краплі, до появи рожевого забарвлення. У пробірки №3 і №4 додають по 1-2 краплі метилоранжа і титрують хлоридною кислотою, рахуючи краплі до зміни забарвлення.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 512 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...