Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дослід 2. Вплив розведення на рН буферного розчину і буферну ємкість



Принцип методу. Розведення буферних розчинів не супроводжується зміною їх рН, тому що у цьому випадку співвідношення компонентів, що складають буферну суміш, залишається постійним. Кожний буферний розчин характеризується визначеною буферною ємкістю. Буферна ємкість – міра сили буферної дії розчину і виражається кількістю грам – еквівалентів кислоти або лугу, які необхідно додати до 1000 см3 буферного розчину, щоб зрушити його рН на одиницю. Буферна ємкість розчинів залежить від їх абсолютної концентрації і з розведенням зменшується прямо пропорційно ступеню розведення.

Мета роботи. Ознайомитись із впливом розведення на буферну ємкість розчинів.

Обладнання та реактиви. Штатив із пробірками. Колби об’ємом 50см3. Бюретки. Піпетки градуйовані різні. Піпетки очні. Оцтова кислота, 0,1н розчин. Оцтовокислий натрій, 0,1 н розчин. Універсальний індикатор. Розчин фенолфталеїну. Метилоранж. Гідроксид натрію, 0,1н розчин. Вода дистильована. Хлоридна кислота, 0,1н розчин.

Хід роботи. Беруть три пробірки. У кожну відміряють по 2 см3 розчину оцтової кислоти і по 2 см3 оцтовокислого натрію. Вміст пробірки №1 залишають нерозведеним, вміст пробірки №2 розводять у 2 рази, додаючи до отриманої буферної суміші рівний об’єм води (4 см3), вміст пробірки №3 розводять у 4 рази, додаючи в неї 12 см3 води. Розчини в кожній пробірці перемішують і залишають для дослідів.

Нумерують три пробірки, відповідно відміряють по 2 см3 буферних розчинів: нерозведений, розведений у 2 рази і розведений у 4 рази. Потім за допомогою універсального індикатора визначають реакцію (рН) кожного буферного розчину. Потім у кожну пробірку додають 2-3 краплі фенолфталеїну і титрують з бюретки лугом, рахуючи краплі до появи рожевого забарвлення. Результати досліду записують у таблицю.

Таблиця 1. Результати досліду

Показник Пробірка №1 Пробірка №2 Пробірка №2
рН      
Кількість крапель фенолфталеїну      




Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 837 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...