Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання №1. Визначити у представлених зразках харчових продуктів масову частку вітаміну С



В плодах і овочах вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в трьох формах: L- аскорбінової, дегідроаскорбінової і зв’язаної. L-аскорбінова кислота становить 95% загального вмісту аскорбінової кислоти і має С-вітамінну активність. Вона легко окислюється і переходить у дегідроаскорбінову кислоту. У присутності повітря, світла, при підвищенні температури і в лужному середовищі аскорбінова кислота руйнується, у кислому середовищі – майже повністю зберігається.

Реактиви: 2%-ний розчин НCl; 0,5%-ний розчин крохмалю; 0,003н розчин йоду.

Хід роботи. Зважують 2-3 г капусти чи картоплі і кладуть у фарфорову ступку. Відмірюють циліндром відповідно 10 мл 2%-ного розчину НCl і розтирають наважку до однорідної маси. Суміш фільтрують у суху колбу. Відмірюють піпеткою 2-3 мл фільтрату у конічну колбу, додають 1-2 краплі 0,5% -ного розчину крохмалю і титрують з мікробюретки 0,003н розчином йоду до появи синього кольору.

Масову частку вітаміну С визначають за формулою, мг %:

W = (3),

де W – масова частка вітаміну С, мг %;

К – коефіцієнт поправки для приготування розчину йоду;

Э - молярна маса еквівалента аскорбінової кислоти, г (дорівнює 88г);

V - об’єм 0,003н розчину І , витрачений на титрування досліджуваної

проби, мл;

V – аліквотний об’єм витяжки, мл;

m – маса наважки, г;

Оформлення результатів досліджень. Отримані результати заносять до таблиці 1. На основі результатів досліджень роблять висновок про харчову цінність продукту.

Таблиця 1

 
 






Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...