Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мотивування



Таблиця 5

Застосування теорій мотивації на ТзОВ “Молочник”

Назва теорії мотивації Короткий зміст та особливості застосування Обґрунтування можливості застосування в організації Елементи системи матеріального стимулювання праці, в яких знаходять відображення теорія
ЗМІСТОВНІ   Теорія потреб Туган-Барановського 1.Виділяються фізіологічні, статеві, симптоматичні, альтруїстичні потреби і потреби практичного характеру.2.Особливе значення відіг-рає приналежність до народностей, моральні і релігійні погляди. Цю теорію можна застосовувати на ТзОВ “Молочник” до усіх працівників. Також теорія сприятиме успішній діяльності ТзОВ на міжнародному ринку. Система базується на соціально-психологі-чних економічних факторах. Вона виключає розподіл зарплати через оцінку кількості і якості витраченої праці, здійсненої на основі матеріального заохочення, забезпечення зростання зарплати в міру зростання продуктивності праці..
Ієрархія потреб Маслоу 1.Потреби діляться на первинні і вторинні. 2. Поведінка людей визначається потребами нижчого порядку. 3. Після задоволення певних потреб їх мотивуюча дія припиняється. Дана теорія застосовується в організації для задоволення первинних потреб, а потім вторинних. Задоволення первинних потреб буде здійснюватись за рахунок зарплати. Вторинні потреби будуть виражатись у винагородах і рості самоповаги за досягнення успіху. Можливості для задоволення первинних потреб ТзОВ створює заробітна плата, цінні подарунки.
Теорія потреб Мак-Клелланда 1. Три потреби, які мотивують людину: влада, успіх, причетність. 2. Увага на потреби високого порядку, оскільки потреби нижчого порядку уже задоволені. Цю теорію доцільно застосовувати тоді, коли керуюча система уже на достатньому рівні задовольнила первинні потреби, і увага вже акцентується на вторинних потребах. Система матеріального стимулювання праці виражається у винагородах, які забезпечує організація і у зарплаті за оцінку кількості та якості праці..
Дво факторна теорія Герцберга Виділяються гігієнічні і мотиваційні фактори. 2.Гігієнічні фактори (нижній порядок) не дають з’явитись незадоволенню роботою. 3. Мотиваційні (вищий порядок) впливають на поведінку. Дану теорію можна застосувати на ТзОВ “Молочник” до усіх без винятку працівників. Успішніше досягнення як організаційних, так і особистих цілей знаходиться у мотиваційних факторах у вигляді матеріальних стимулів (розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, дивідендів тощо).
Теорія потреб К. Аьдерфера Основними групами потреб, які мотивують людину вважаються потреби існування, зв’язку, зростання..   Теорія ґрунтується на тому щоб налагодити зв’язок з працівником і показати можливості їхнього розвитку в організації. Для забезпечення ефективної дії в організації цієї теорії впроваджують принцип матеріального стимулювання, зростання зарплати в міру зростання продуктивності роботи працівника.
Теорія потреб Д. Мак-Грегора Теорія виділяє два напрямки „Х” і „Y” за яких працівники схильні до різних дій, ухилення від обов’язків і навпаки. Теорію можна застосувати у тому разі коли директор знає дуже добре своїх працівників і знає їх психологічний настрій на роботу, знає їх можливості і цілі. За теорії „Х” застосовують матеріальні стягнення для покращення праці і в теорії „Y” застосовують підвищення зарплати для кращої роботи працівників.
ПРОЦЕСІЙНІ Теорія очікувань (Врума) Базується на очікувані появи якоїсь події. Виділяють такі очікування: - по відношенню до ”затрат-результатів”; - по відношенню до “результатів-винагород”; - по відношенню до цінності заохочення або винагороди. Дана теорія застосовується в організації і вия-вляється через очікування працівників на ви-нагороду, заміну, на виконану роботу. Передбачає використання усієї розгалуженої системи матеріальних стимулів для найкращого врахування очікувань працівників, формування мотивуючих механізмів, одночасно вигідних для ТзОВ “Молочник” та його працівників.
Теорія справедливості С.Адамса 1.Дотримування принципів справед ливості та об’єктивності при установленні та розподілі винагород. 2. Врахування можливої реакції працівників на несправедливе мотивування. Є необхідною умовою формування системи стимулювання у ТзОВ. Неврахування теорії справедливості може призвести до падіння ефективності діяльності організації. Передбачає застосування різних форм та систем оплати праці, диференційованих розмірів основної та додаткової заробітної плати за групами працівників залежно від освіти, стажу, досвіду, спеціальних вмінь та знань тощо.
Комплексна процесійна теорія (Портера і Лоулера) Дана теорія враховує цінність винагород, зв¢язки зусилля – винагорода, здібності, характер, роль працівника. Дана теорія застосовується в організації тому, що вона враховує на скільки повністю затрачено зусилля працівника, тобто результати роботи оцінюються винагородами за затрачені зусилля працюючих.. Система матеріального стимулювання праці даної теорії полягає в необхідності докладання працівником певних зусиль для отримання винагороди за свою працю.
Теорія партисипативного управління Залучення працівників до управління органі-зацією. Застосовується у підприємствах де викорис-товується демократичний стиль керівництва. Передбачає надання матеріальних стимулів за колективні успіхи.
Теорія результативної валентності Стверджує, що будь-яка людина прагне досягти успіху, самоствердитись, реалізувати власний потенціал. Передбачає вивчення прагнень працівників, їх класифікація за виявленими прагненнями і надання мотивації. Необхідно забезпечити у ТзОВ “Молочник” можливість підвищення заробітної плати за виконання престижних робіт, що викликатиме бажання досягнути успіху.
Теорія морального стимулювання Орієнтується на задоволення потреб вищого порядку(визнання, причетності, поваги). Доцільно застосовувати у кожній організації, але обов’язково до матеріального стимулювання. Не передбачає.
Теорія матеріального стимулювання Передбачає формування фондів матеріального стимулювання та розподіл заробітної плати.   Є обов’язковою для застосування у будь-якій організації. Передбачає використання різноманітних форм та систем оплати праці, премії, надбавок, доплат, подарунків тощо.

Таблиця 6

Результати розрахунків фактичної заробітньої плати працівників ТзОВ «Молочник»

Посадові особи Чисельність, чол. Посадовий оклад, грн. Надбавки, доплати Премії Величина місячної заробітньої плати одного працівника, грн.
Характер Величина,грн. Характер Величина,грн.
               
Директор   981.43 За високі досягнення у справі 490.72 (50%) За перевиконання плану роботи 490.72 (50%) 1962.87
Заступник з загальних питань   882.00 - - За перевиконання плану 440.99 (50%) 1322.99
Заступник з виробництва   806.50 За внесення змін щодо виробництва 524.23 (65%) - - 1330.73
Заступник з економічних питань   769.71 - - За внесення пропозицій щодо фінансового управління 577.28 (75%) 1346.99
Заступник по АГЧ   790.13 За виконання особливої роботи (65%) - - 1330.13
Голова планово-виробничого відділу     762.06 - - За внесення пропозицій 472.48 (62%) 1234.54
Працівники планово-виробничого відділу   586.2 - - За перевиконання плану роботи 293.1 (50%0 879.30
Голова планово-економічного відділу   815.28 Висока профе-сійність, стаж роботи 260.89 (32%) Економія фінансових ресурсів 163.06 (20%) 1239.23
Працівники планово-економічного відділу   652.22 - - За перевиконання плану роботи 228.28 (35%) 880.50
Голова відділу реалізації   868.51 - - - - 868.51
Працівники відділу реалізації   694.81 Робота в понаднормо-вий час 173.70 (25%) - - 868.51
Голова адміністративно-господарського відділу   809.69 Висока профе-сійність 283.39 (35%) - - 1039.08
Працівники адміністративно-господарського відділу   647.75 Робота в поза робочий час 161.94 (25%) Підвищення ефективності праці 64.77 (10%) 874.46
Працівники складу   542.26 За розряд 108.15 (10%) - - 650.71
Майстри   604.40 Стаж роботи 151.12 (25%) Робота в понаднормовий час 60.44 (10%) 815.96
Працівники   522.22 - - За перевиконання плану роботи 130.55 (25%) 652.77
Місячний ФОП, грн.  
Середня заробітня плата, грн.  

Таблиця 7

Результати розрахунків раціональної заробітньої плати працівників ТзОВ «Молочник»





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 590 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...