Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 1. Загальна Характеристика організації



Загальна характеристика організації наведена у таблиці 1.

Таблиця 1

Загальна характеристика організації ТзОВ „Молочник”

Параметр, який характеризується Зміст та особливості Основні відмінності від інших організацій Законо- давча база заснування та функціонування організації Участь у ЗЕД
       
1.Форма підприємства ТзОВ-товариство з обмеженою відпо-відальністю, що має статутний фонд поділений на частини, розмір яких визначається установчими документами, а розмір статутного фонду визначається Законом України “Про господарські товариства” та становить 100 мінімальних заробітніх плат. Учасники ТзОВ несуть відповідальність лише у межах їх внесків, у майно товариства на відміну від товариства з додатковою відповідальністю, учасники якого відповідають у разі необхідності додатково належним їм майном. На ві-дміну від ТзОВ учасники повного товариства несуть солідарну відповідальність за його зобов’язаннями усім своїм майном. Щодо командитного товариства, то воно включає: учасників, які несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства та учасників, відповідальність яких обмежується внесками у майно товариства. 1.Закон України “Про підприємницт-во”№698 від 07.02.97р. 2.Закон України “Про підприємства в Україні” №48-93 від 10.05.93р. 3. Закон України “Про господарські товариства” №24-92 від 31.12.92р. Згідно з законом України “Про зовні-шньо-економічну діяльність” №960-12 від16.04.91р. зі змінами і доповненнями, ТзОВ ”Молочник”, як юридична особа, що здійснює певні види ЗЕД, є суб’єктом ЗЕД та може самостійно у визначених законодавством межах здійснювати ЗЕД.
2.Профіль Виготовлення сиро – молочної продукції Специфіка полягає у тому, що підприємство виготовляє високоякісну молочну продукцію на натуральній основі шляхом застосування новітніх технологій і чіткого дотримання санітарно-гігієнічних норм. Продукція є придатною на транспортування на далекі відстані з довгим терміном її зберігання. Бере участь у ЗЕД шляхом експортування готової продукції у сусідні країни.
3.Види діяльності Видами діяльності ТзОВ „Молочник” є: - Виробництво пастеризованого молока; - Реалізація готової продукції; - Виробництво сметани; - Виробництво сиру; - Виробництво кефіру; - Виробництво сирка до сніданку; Раціональне підприємство буде займатись: - Виготовлення йогуртів; - Виготовлення масла; - Виробництво біокефірами; - Виготовлення біойогуртів; - Виробництво глазурованих сирків; - Виготовлення плавлених сирків. Підприємство часто виконує державні замовлення та здійснює роздрібну і гуртову торгівлю. ТзОВ „ Молочник ”здійснює такі види ЗЕД: - експорт готової продукції у сусідні держави: Росію, Білорусію, Польщу; - співпраця з іноземними фірмами аналогічного профілю.  
4.Форма власності Колективна форма власності – це власність, на підставі об’єднання майна громадян і юридичних осіб для створення кооперативів, інших товариств і об’єднань, передачі державних підприємств в оренду, викупу колективами робітників держмайна, перетворення державних підприємств в акціонерні та інші товариства, державних субсидій, інших цивільно-правових угод. Право колективної власності здійснюють вищі органи управління власника (у даному випадку – Збори Учасників). Право колективної власності, на відміну від приватної, здійсню- ють вищі органи управління власника, а також право колективної власності не може бути передано у спадщину. На відміну від державної форми власності, су-б’єктом якої є Верховна Рада України або обласні, районні, міські, сільські Ради народних депутатів, суб’єктами права колективної власності є трудові колективи господарських товариств. Закон України “Про власність” №9-93 від 21.01.93р. Власниками фірми також можуть бути іноземці.    
5.Внутрішнє середовище 1.Цілі: Довгострокові(5-10р.): створення дочірніх підприємств на території України(Хмельниччина, Тернопільщина, Волинь). Середньострокові(1-5р.): збільшення кількості різноманітної продукції, нагромадження необхідного капіталу для подальшого розширення, підвищення заробітньої плати працівників. Короткострокові(до року): оновлення рухомого складу; підготовка проектно-кошторисної документації під заплановані проекти; набір висококваліфікованих працівників. 2.Структура управління організацією - лінійно-функціональна. Відповідає вимогам середовища функціонування, але для досягнення організаційних цілей потребує незначного удосконалення. На сьогодні у підпорядкуванні директора є 4 заступники, планується скорочення до 3 заступників, фактично існує 3 управлінських служб, прогнозується необхідність у формуванні ще 2 управлінських служб, фактично є 5 виробничих підрозділів з виготовлення продукції та цілями передбачено формування ще 3 виробничих підрозділів з виробництва нової технологічної лінії. 3.Завдання: Розміщення оголошень про наявність вакантних посад; здійснення технічного огляду наявного технічного складу; проведення атестації працівників. 4.Технологія серійного, дрібносерійного виробництва 5.Працівники –особи працездатного віку, які мають вищу чи середню спеціальну освіту, володіють необхідним досвідом праці у цій сфері та наявністю рекомендацій. Працівники беруть деяку участь в управлінській діяльності і підписують трудовий договір з підприємством. 6.Ресурси – ТзОВ „ Молочник ” з метою забезпечення своєї діяльності в майбутньому кваліфікованими кадрами здійснює оплату за навчання деяких студентів. Слід зауважити, що підприємство максимально використовує наявні організаційні ресурси та потребує їх залучення ззовні, організовує курси для підвищення кваліфікації працівників.
6.Зовнішнє середовище Фактори зовнішнього середовища прямого впливу: 1.Споживачі.Мають позитивний вплив на організацію. Тому у своїй діяльності товариство орієнтується на забезпечення потреб споживачів і використовує найкращої якості сировину, працю кваліфікованих спеціалістів, новітню техніку та технологію, що підвищує репутацію даного підприємства серед споживачів. При цьому основними групами споживачів є такі: населення міське та сільське; іноземні організації. Фактична кількість груп споживачів –6 (діти, жінки, чоловіки, люди з шлунковими захворюваннями, пенсіонери і любителі молочної продукції), раціональна – 8 груп (індивідуальні замовники з високим рівнем доходу, деякі підприємства та організації); 2.Постачальниками ТзОВ є недалеко розташовані фабрики по виготовленню необхідної сировини, а також інші національні й іноземні підприємства, що постачають фабрику необхідним обладнанням. Мають безпосередній вплив на виробництво. 3.Конкурентами „Молочника” є ТзОВ “Краплина природи”, ЗАТ “Галичина”, ВАТ ”Чудо” (фактична кількість –3, раціональна – 6), в майбутньому очікується виникнення ще одного конкурента – фірми «Наш молочар». Загострення конкурентної боротьби негативно впливає на діяльність підприємства, постійно змушуючи його вживати оперативних заходів, гнучко реагувати на дії конкурентів. 4.Державні органи влади негативно впливають на діяльність підприємства. Спостерігаються часті штрафи податкової через неправильно оформлені звіти. Підприємство керується у своїй діяльності правовими актами, що розробляються і затверджуються місцевими та всеукраїнськими органами державної влади. 5.Інфраструктура При здійсненні перевезень чи транспортуванні продукції територією України інфраструктура негативно впливає на діяльність заводу через незадовільний стан доріг, що призводить до підвищення рівня небезпеки перевезень. Комунікації теж розвинуті не на високому рівні, що відповідно теж має негативний вплив, проте все ж система навіть таких комунікацій працює, проводиться обмін інформацією. 6.Законодавчі акти безпосередньо впливають на підприємство, оскільки її діяльність базується на засадах таких законів, як Закон України “Про господарські товариства”. Постійні зміни у законодавстві, часто його суперечливість та неоднозначність у трактуванні значно ускладнюють функціонування. 7.Профспілки, партії та інші громадські організації мають великий вплив на керівників організації, що зумовлює постійне піклування підприємства про безпечні умови праці, соціальний захист та інше. 8.Система економічних відносин у державі має вплив на діяльність фабрики. 9.Організації -сусідине мають впливу, окрім фабрик, які є постачальниками.
  Фактори зовнішнього середовища непрямого впливу: 1.Міжнародні події мають значний вплив на організацію, оскільки вона функціонує на міжнародному ринку. Так, наприклад, дружні стосунки з Росією та країнами СНД мають позитивний вплив. 2.Міжнародне оточеннявпливає на ТзОВ через споживачів, конкурентів та постачальників порівнювано позитивно. 3.Науково-технічний прогрес має значний вплив, адже використання нових моделей рухомого складу значно підвищують якість продукції і знижують її собівартість. При цьому вплив відбувається через постачальників, конкурентів та інфраструктуру. 4.Політичні обставинина підприємство безпосереднього впливу немає, адже попит на продукцію є нееластичним. 5.Соціально-культурні обставини.Їх вплив не є досить відчутнимчерезнизький рівень доходу населення і відсутність високого рівня культури. Впливає через споживачів, конкурентів тощо. 6.Рівень техніки і технологіїВплив фактора відбувається через інфраструктуру, постачальників, законодавчі акти, конкурентів та є стабільним. 7.Особливості міжнародних економічних відносин Впливають на організацію помірковано позитивно. 8.Стан економіки.Вплив цього фактора відбувається через конкурентів, споживачів, постачальників, інфраструктуру
         



Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 365 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...