Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види підприємств оптової торгівлі



Оптова торгівля включає в себе будь-яку діяльність з прода­жу товарів або послуг тим, хто купує їх з метою перепродажу чи використання для бізнесу. Роздріб­ні торговці та виробники звертаються до послуг оптовиків, коли з допомогою їх можна більш ефективно виконувати одну чи де­кілька функцій, що будуть розглянуті далі.

Продаж і просування товарів на ринки. Оптовики мають у своєму розпорядженні торговий персонал, котрий допомагає виробникові охопити багато виробників при порівняно невеликих витратах. Крім того, ділові контакти і традиційні зв'язки викли­кають велику довіру як у роздрібних торговців, так і у покупців.

Закупівлі та формування товарного асортименту. Оптовик спроможний підібрати товари і сформувати необхідний покупцям товарний асортимент, позбавивши таким чином роздрібного тор­говця зайвих клопотів І значних витрат.

Складування. Оптовики зберігають товарні запаси, сприяю­чи цим зниженню витрат поставщика і роздрібного торговця. Крім того, вони, закуповуючи великі партії товарів, забезпечу­ють їхнє зберігання меншими партіями.

Транспортування. Оптовики забезпечують більш оперативну доставку товарів, через те, що вони знаходяться ближче до кін­цевого покупця, ніж виробники.

Фінансування. Оптовики фінансують своїх клієнтів, надаючи їм кредит, і своїх поставщиків, видаючи замовлення завчасно і вчасно оплачуючи рахунки.

Прийняття ризику. Приймаючи право власності на товар, маючи витрати, пов'язані з його крадіжками, пошкодженнями чи застаріванням, оптовики беруть на себе частину ризику з ре­алізації товару.

Консультативні послуги. Оптовики, забезпечуючи своїх поставщиків і роздрібних торговців Інформацією про ринок (кон­курентів, нові товари, ціни), надають консультативні послуги щодо розробки схем розміщення магазинів, обладнання експо­зицій, управління запасами, підготовки продавців.

Розрізняють чотири групи оптових торговців: з повним цик­лом обслуговування; оптові відділення і контори виробників; спеціалізовані оптовики; оптовики-акціоністи.

Оптовики з повним циклом обслуговування надають такі по­слуги, як зберігання товарних запасів, кредитування, забезпечен­ня доставки товарів, надання консультативних послуг. Це тор­говці оптом і дистриб'ютори засобів виробництва.

Торговці оптом торгують переважно з різноманітними підпри­ємствами, надаючи їм повний набір послуг. При цьому оптовики змішаного асортименту займаються кількома асортиментними групами товарів, виконуючи замовлення роздрібних підприємств, які торгують змішаним і вузькоспеціалізованим товарним асор­тиментом.

Оптовики насиченого асортименту продають одну або дві асортиментні групи товарів. При цьому асортимент досить гли­бокий (технічні товари, ліки, одяг). Вузькоспеціалізовані опто­вики займаються лише частиною певної асортиментної групи то­варів при великій глибині асортименту (продукти лікувального харчування, рибні продукти, автомотодеталї).

Дистриб'ютори засобів виробництва продають товари пере­важно виробникам, а не роздрібним торговцям. Вони можуть займатися або широкою товарною номенклатурою, або зміша­ним, або спеціалізованим асортиментом. З точки зору товарної номенклатури дистриб'ютори можуть займатися виключно мате­ріалами для технічного обслуговування, ремонту і експлуатації; деталями основного обладнання (двигуни, підшипники) або са­мим обладнанням (інструменти, погрузчики тощо).

Оптовики з обмеженим циклом обслуговування надають сво­їм постачальникам і споживачам набагато менше послуг. Цих оп­товиків, у свою чергу, також поділяють на кілька груп.

Оптовики, що торгують за готівку і без доставки товару, зай­маються обмеженим асортиментом ходових товарів, які вони продають мілким роздрібним торговцям з негайною оплатою покупки.

Оптовики-комівояжери продають і доставляють товари спо­живачам. Вони займаються обмеженим асортиментом товарів нетривалого зберігання (молоко, хліб), які продають за готівку, об'їжджаючи підприємства роздрібної торгівлі, лікарні, готелі тощо.

Оптовики-організатори замовлень працюють в галузях, які поставляють сировину (кам'яне вугілля, лісоматеріали) чи інші вантажі без тари (важке обладнання).Такі оптовики не створю­ють товарних запасів. Отримавши замовлення, вони шукають виробника, який відсилає товар безпосередньо покупцеві на пев­них умовах поставки. При цьому з моменту прийняття замовлен­ня до моменту завершення поставки оптовик-організатор бере на себе право власності на товар, а також ризик, пов'язаний з його реалізацією.

Оптовики-комісіонери обслуговують роздрібних торговців, пропонуючи в основному товари непродовольчого асортименту, і надають такі послуги: доставка товару, обладнання стелажів для його розміщення, підтримання товарних запасів, фінансу­вання угоди. Якщо, наприклад, власник бакалійно-гастрономіч­ного магазину сам не хоче замовляти сотні нехарчових товарів, то оптовик висилає в магазин автофургон і його представник са­мостійно обладнує експозиції книг, іграшок, технічних товарів, косметики тощо. При цьому оптовик сам визначає ціни на то­вари, зберігає право власності на товар І виставляє рахунки роз­дрібним торговцям лише за ті товари, що придбані покупцями, отримуючи певну комісійну винагороду.

Оптові відділення і контори виробників є різновидом оптової торгівлі. Вони здійснюють торгові операції самостійно, без за­лучення незалежних оптових торговців.

Відділення і контори з продажу організують виробники, щоб забезпечити більш жорсткий контроль за управлінням товарни­ми запасами, продажем товарів і стимулювання реалізації. При цьому відділення з продажу зберігають товарні запаси (найча­стіше ліс, деталі для автомотообслуговування), а контори з про­дажу їх не мають (як правило, текстильні та галантерейні то­вари).

Закупівельні контори утримують роздрібні торговці. За свої­ми функціями вони виконують приблизно таку ж роль, що й брокери чи агенти, але є структурним підрозділом роздрібного підприємства.

Спеціалізовані оптовики існують в різних галузях. Серед них найпоширеніші скупники сільськогосподарських продуктів, які закуповують продукцію у фермерів і формують з неї великі пар­тії для відвантаження підприємствам харчової промисловості, хлібзаводам та іншим покупцям. Відомі також оптові бази наф­топродуктів, які продають і доставляють товари автозаправочним станціям, підприємствам роздрібної торгівлі.

Оптовики-аукціоністи виконують важливу роль у тих галу­зях, де споживачі оглядають товар до здійснення покупки.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 931 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...