Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матриця оцінки конкурентоспроможності підприємства на ринку



Систематизуючий фактор конкурентоспроможності Параметрична одинична оцінка підприємства-постачальника товару, (gі) Ранг фактора(Rі) Інтегрований (груповий) факторний показник підприємства-постачальник товару,(Іі)
                    ..
Положення на ринку                          
Товар                          
Виробничий потенціал                          
Методи товароруху                          
Можливості збуту                          
Сумарна оцінка, (S) × 1,00            
Коефіцієнт конкуренто-спроможності, (КС) × ×            

Інтегрований (груповий) факторний показник і) кожного з підприємств-постачальників товару визначається як добуток параметричної одиничної експертної оцінки підприємства-постачальника товару (gi,) і рангу аналізованого фактора (Ri) за формулою:

, (4.1)

Сумарна оцінка (S і ) здійснюється по всім (п) інтегрованим (груповим) факторним показникам для кожного з підприємств-постачальників товару на ринку і) за формулою:

(4.2)

Коефіцієнт конкурентоспроможності (КС) дорівнюватиме одиниці для того підприємства, яке має найбільшу сумарну оцінку за всіма Інтегрованими факторними показниками. Для інших підприємств він розраховуватиметься як відношення їх сумарної оцінки до максимального рівня сумарної оцінки підприємства-лідера.

Отже, конкурентоспроможність підприємства-лідера та інших підприємств визначатиметься із співвідношення:

КС=1 для Smax→ підприємство-лідер;

→ для інших підприємств.

Також слід зауважити, що:

- підприємство, яке має показник конкурентоспроможності, що дорівнює 1 (одиниці), сповідає стратегію лідера;

- підприємство, яке має коефіцієнт конкурентоспроможності в межах від 0,9 до 1, сповідає стратегію ринкового послідовника;

- підприємство з коефіцієнтом конкурентоспроможності в межах від 0,5 до 0,9, сповідає стратегію ринкового претендента;

- підприємство, яке має інтервальну оцінку конкурентоспроможності меншу за 0,5, є ринковим новачком.

7. Графічний спосіб оцінки представлення рівня конкурентоспроможності підприємства вбачається в побудові багатокутника конкурентоспроможності на відповідній діаграмі, яка узагальнено зображена на рис.4.2

Рис. 4.2. Побудова багатокутника конкурентоспроможності

Підприємству, яке має більший рівень конкурентоспроможності, буде відповідати багатокутник з максимальною площею (Sі). Якщо проводити вісі, на яких позначаються рівні значень кожного з досліджуваних факторів (п) під рівними між собою кутами αі (тобто питома вага кожного з факторів впливу є однаковою), то площу кожного багатокутника (Sі) можна обчислити за формулою:

, (4.3)

де gi, - значення і-го інтегрованого факторного показника за кожним оцінюваним фактором підприємства.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 922 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...