Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст, обсяг і структура дипломної роботи



Дипломна робота є кваліфікаційною працею і засобом державної атестації випускника.

Дипломна робота виконується державною мовою. Стиль її викладу повинен бути науковим: змістовним, формально-логічним, цілеспрямованим, стислим, зрозумілим, об’єктивним, з використанням спеціальної термінології.

Дипломну роботу оцінюють за актуальністю теми, науково-теоретичним і дослідницьким рівнем, а також за володінням студентом типовими вміннями і навичками, передбаченими освітньо-кваліфікаційною характеристикою зі спеціальності “Фінанси і кредит”. Теми дипломних робіт повинні формуватися з врахуванням основних функцій, які може виконувати фахівець освітньо-кваліфікаційних рівнів “магістр” та “спеціаліст” спеціальності “Фінанси і кредит”.

Зміст дипломної роботи визначається її темою і відображається у плані, розробленому за допомогою наукового керівника. Структура плану дипломної роботи має містити: вступ, три розділи основної частини, кожен з яких має 3-4 параграфи, четвертий розділ “Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях”, загальні висновки, список використаних джерел, додатки.

Дипломна робота студента ОКР “магістр” спеціальності 8.03050801 “Фінанси і кредит” має містити анотацію. В анотації подається коротка характеристика основного змісту дипломної роботи (Додаток Д).

У вступі дипломної роботи обгрунтовують актуальність обраної теми, мету і зміст поставлених завдань, формулюють об’єкт і предмет дослідження, зазначають обрані методи дослідження, практичне значення отриманих результатів.

У вступі описуються й інші елементи наукового процесу, до яких відносять: посилання, на якому фактичному матеріалі виконана робота, характеристика основних джерел інформації (офіційних, наукових, літературних тощо), методологічні засади проведеного дослідження.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 4-5 сторінок.

Перший розділ дипломної роботи має носити науково-теоретичний характер. В ньому розглядаються загальні теоретичні підходи до теми з використанням сучасних літературних джерел з досліджуваної проблеми (монографії, наукові статті, Інтернет-видання тощо), в тому числі іноземних авторів. На основі вивчення та критичного переосмислення літературних джерел розкривається сутність досліджуваної проблеми, обґрунтовуються і висвітлюються власні позиції та аргументи студента.

Огляд літератури за темою демонструє ґрунтовність ознайомлення з спеціальною літературою, вміння систематизувати джерела, критично їх розглядати, оцінювати зроблене, вбачати проблеми.

Розкриття теоретичних питань повинно мати елементи наукової новизни, оригінальні авторські пропозиції, служити підґрунтям для написання другого і третього розділів. Розділ завершується короткими висновками (1,5-2,0 с.).

Обсяг першого розділу не повинен перевищувати 30% загального обсягу дипломної роботи.

Другий розділ дипломної роботи має аналітико-дослідницький характер. Він містить глибокий аналіз досліджуваної теми з використанням персонального комп’ютера та необхідних програм “Ms Excel”, “AMP економіста”, “STATISTIKA”, “Інформаційні технології підприємств” тощо, а при потребі – самостійно розроблені прикладні програми.

Джерелами інформації відповідно до теми дослідження можуть бути статистична, фінансова, податкова та управлінська звітність, бізнес-плани, фінансові плани, первинні інформаційні матеріали стосовно окремих господарсько-фінансових операцій, відомчі щорічники основних показників господарсько-фінансової діяльності підприємств, внутрішньогосподарські та внутрішньовідомчі положення, накази, розпорядження, нормативно-методичні та інструктивні матеріали.

Кваліфікований аналіз накопиченого фактичного матеріалу повинен проводитися з використанням сучасних інформаційних технологій прикладного програмного забезпечення. При використанні ПЕОМ у назві відповідного пункту (параграфу) плану треба зазначати “із застосуванням ПЕОМ (інформаційних технологій)”. В цьому пункті подається детальна характеристика програмного забезпечення, його доцільність, можливість застосування для якісного оброблення інформації стосовно напряму дослідження. В разі розробки авторського програмного забезпечення подається його загальна концепція, інформаційне та методичне забезпечення, наводиться опис алгоритмів та схем обчислювального процесу, форми вихідних документів (таблиць, діаграм, графіків).

Аналіз фактичного матеріалу обраного об’єкта дослідження (підприємства) cтудентом, що навчається за ОКР “магістр” проводиться за п’ять останніх років, а дослідження макроекономічного рівня – за 5 і більше років. Студенти, що навчаються за ОКР “спеціаліст” проводять дослідження обраного об’єкта у дипломній роботі за останні 3 роки.

Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми повинні бути належно оформлені, супроводжуватися тлумаченням і висновками, які дозволять розкрити стан, особливості, динаміку показників і процесів, що спостерігаються на об’єкті дослідження.

У процесі аналізу проводиться кількісна та якісна оцінка факторів, що обумовили зміни окремих показників, визначаються тенденції розвитку процесів, вказуються досягнення і недоліки, акцентується увага на проблемних питаннях, що потребують свого вирішення.

Текст другого розділу має стати перехідним до наступного третього розділу. Він поєднує набуті теоретичні знання та вміння використовувати обрані методи дослідження і ПЕОМ, а виокремлені проблеми повинні знайти своє вирішення в наступному розділі. Розділ завершується короткими висновками (1,5-2,0 с.).

Обсяг другого розділу складає 30-35% загального обсягу дипломної роботи.

Третій розділ є проектно-рекомендаційним. В ньому розробляються конкретні пропозиції щодо вирішення проблем, визначених у процесі аналітичного дослідження теми, прогнозується економічний ефект від їх впровадження, обґрунтовується механізм удосконалення предмета дослідження, рекомендується модель управління, розробляються плани-прогнози фінансових показників стосовно досліджуваної теми тощо.

Основою для написання третього розділу є матеріали першого і другого розділів дипломної роботи. В цьому розділі повинні міститися конкретні пропозиції щодо вдосконалення об’єкта дослідження відповідно до напряму дослідження, очікуваний економічний ефект від їх впровадження. Запропоновані методики, плани-прогнози, інноваційні проекти повинні супроводжуватися розрахунками, бути економічно обґрунтованими, мати практичну значимість. Пропозиції щодо удосконалення предмета дослідження повинні відповідати критеріям оптимальності, економічної ефективності, соціальної значимості, прибутковості. Розділ завершується короткими висновками (1,5-2,0 с.).

Обсяг третього розділу не повинен перевищувати 30% загального обсягу дипломної роботи.

У четвертому розділі подається інформація про охорону праці та безпеку у надзвичайних ситуаціях.

У розділі «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях» студенту необхідно висвітлити роль і стан охорони праці на підприємстві (в установі), на матеріалах фінансової звітності якого проводиться дипломне дослідження. Студенту необхідно описати можливі надзвичайні ситуації, які можуть виникнути в процесі господарської діяльності, запропонувати можливі заходи для їх усунення та описати механізм їх реалізації.

Зміст розділу повинен містити інформацію про організацію і відповідність усіх елементів робочого місця та їх розташування вимогам ДСанП і Н 3.3.2-007-98 „Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин”. Студенту необхідно вказати види та системи освітлення, що використовуються в приміщенні, тип ламп у світильниках згідно з ДБН В.2.5–28 –2006 „Інженерне обладнання будинків і споруд. Природне і штучне освітлення”. Важливо проаналізувати джерела шуму у робочому приміщенні, провести їх порівняння з нормами ДСН 3.3.6.037-99 „Санітарні норми виробничого шуму, ультразвуку та інфразвуку”. Студент повинен вказати види та джерела виробничих випромінювань на робочому місці, згідно ДНАОП 0.03-3.30-96 „Державні стандартні норми і правила захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань”. В процесі виконання цього розділу дипломної роботи студенту доцільно визначити клас приміщень з електронебезпеки за допомогою НПАОП 40.1-1.21-98. „Правила безпечної експлуатації електроустановок”, описати заходи, які вживаються для нормалізації мікроклімату і чистоти повітря у зоні робочого місця відповідно до ДСН 3.3.6.042-99 „Санітарні норми мікроклімату виробничих приміщень”.

Слід провести короткий аналіз можливих місць і причин загорань і вибухів у приміщенні відповідно до НАПБ Б.03.002-2007 „Норми визначення категорій приміщень будинків і зовнішніх установок за вибухопожежною та пожежною небезпекою”. Необхідно вказати можливі надзвичайні ситуації, які можуть виникнути при виконанні робіт на робочому місці (наприклад, витік отруйних речовин на підприємстві – аміаку з холодильних установок, різке підвищення тиску у ємностях, які працюють під тиском, небезпека потрапляння під напругу дотику внаслідок ушкодження заземлення тощо), та заходи, які необхідно вжити, щоб запобігти виникненню цих надзвичайних ситуацій, а у разі виникнення надзвичайної ситуації – якими повинні бути дії працівників, щоб зменшити негативні наслідки від надзвичайної ситуації.

Обсяг розділу – 10-12 сторінок. Висновки до четвертого розділу не подаються.

Загальні висновки, що наводяться в окремому розділі дипломної роботи, містять стислий виклад отриманих підсумкових результатів в контексті із загальною метою і конкретними завданнями, поставленими і сформульованими у вступі. Тут коротко наводяться найбільш важливі теоретичні положення з визначенням елементів наукової новизни; узагальнюються результати аналізу і діагностики об’єкта дослідження, подаються пропозиції щодо удосконалення досліджуваного напряму діяльності.

Обсяг висновків не повинен перевищувати 5 сторінок.

Після висновків студент-дипломник проставляє дату завершення дипломної роботи та підпис.

Основний текст дипломної роботи студента, що навчається за ОКР “магістр” повинен складати не менше як 120 сторінок комп’ютерного тексту, студента, що навчається за ОКР “спеціаліст” – не менше 100 сторінок комп’ютерного тексту. В цей обсяг не включаються сторінки, на яких розміщені додатки.

Список використаних джерел включає законодавчі і нормативно-правові акти, основну фахову літературу (монографії, підручники, посібники), статті із журналів і наукових збірників та інші джерела з досліджуваної теми, на які в роботі є посилання або з якими автор ознайомився під час виконання дипломної роботи.

Список літератури повинен містити не менше 80-100-ти джерел (Додаток М).

Додатки до дипломної роботи містять інформаційні матеріали, що становлять базу аналітичних досліджень згідно з обраною темою, а також матеріали, які через великий обсяг не можуть вводитися до основної частини дипломної роботи. Додатки розміщуються відповідно до посилань на них за основним текстом дипломної роботи (відповідно А., Б, …).





Дата публикования: 2015-03-26; Прочитано: 390 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...