Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація за мірою інфікованості



Надзвичайно велике, а інколи і визначальне зна­чение для перебігу процесу загоєння і остаточного результату мають мікроорганізми, що потрапляють в рану.

Залежно від міри інфікованості виділяють три види ран:

| асептичні

| свіжоінфіковані

| гнійні.

Таке ділення має принципове значення для лікування ран.

(1) АСЕПТИЧНІ РАНИ

Асептичні рани — це ті, які наносяться в операційній (опе­рационные рани) з повним дотриманням норм асептики. Такі рани за­живают швидко, не схильні до ускладнень.

Проте і операційні рани бувають різні: одна справа — операція на судинах (видалення варікозний розширених вен, наприклад), при кото­рой ризик розвитку післяопераційних ускладнень мінімальний, і зовсім інше — операція з приводу гострого флегмонозного апендициту, при якій, не дивлячись на найстрогіше дотримання норм асептики, существу­ет досить високий ризик гнійних ускладнень унаслідок воспали­тельной природи самого захворювання і розтину при операції просве­та товстої кишки.

Залежно від міри мікробної контамінації всі операції де­лятся на 4 види:

| чисті або асептичні оперативні втручання (плано­вые первинні операції без розтину просвіту внутрішніх ор­ганов)

| чисті оперативні втручання з вірогідним инфицировани­ем — умовно асептичні (операції з розтином просвіту ор­ганов, в яких можлива наявність мікроорганізмів)

| операції з високою небезпекою інфікування — умовно ин­фицированные (втручання, під час яких контакт з мик­рофлорой більш значителен)

| операції з дуже високим ризиком інфікування — инфициро­ванные (екстрені операції з приводу різних гнійних про­цессов).

(2) СВІЖОІНФІКОВАНІ РАНИ

Свіжоінфікованою вважається будь-яка рана, нанесена зовні опе­рационной в течію до 3 діб з моменту пошкодження. Мікроорганіз­ми потрапляють в рану з ранячим предметом, а також з поверхні шкіри. Міра інфікованості таких ран різна і залежить як від вигляду ранячого знаряддя, так і від умов, в яких рана була отримана. Важ­но відзначити, що кількість мікроорганізмів в свіжоінфікованій рані не перевищує 105 на 1 г тканини. Особливо інфіковані огне­стрельные поранення, поранення із забрудненням землею (наприклад, рана, отримана унаслідок пошкодження стопи металевою лозиною, тор­чащим із землі) і так далі

(3) ГНІЙНІ РАНИ

Гнійні рани також є інфікованими. Але вони принци­пиально відрізняються від свіжоінфікованих тим, що в них вже разви­вается інфекційний процес. Мікроорганізми раз­множились (кількість значно перевищує 105 на 1 г тканини), що попали в рану, а їх дія на тканині викликає виражений запальний процес, некроз, утворення гнійного ексудату і явища загальній інтоксикації.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...