Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація в залежності від характеру пошкодження тканин



КЛАСИФІКАЦІЯ РАН

КЛАСИФІКАЦІЯ ЗА ПОХОДЖЕННЯМ

Існує цілий ряд класифікацій ран залежно від вигляду даної ознаки.

За походженням всі рани підрозділяються на операційні і випадкові.

Операційні рани наносяться умисне, з лікувальною або діагностичною метою, в особливих асептичних умовах, з мінімальною травматизацией тканин, при знеболенні, з ретельним гемостазом і, як правило, із зіставленням і з'єднанням швами анато­мический структур, що лають. Таким чином, при операційних рана відсутня біль, до мінімуму зведена можливість кровотечі, а зяяння звичайне ус­траняется в кінці операції накладенням твої, тобто селенные призна­ки рани штучна усуваються. Завдяки своїм особливостям операційні рани схильні до загоєння первинним натягненням.

До випадкових відносяться всі останні рани. Термін не цілком уда­чен, оскільки військові, кримінальні рады наносяться не випадково, а умисне. Загальним для випадкові ран є те, що їх, на відміну від операційних, наносять всупереч волі пораненого, і вони можуть принести йому шкоду або ж привести до смерті.

КЛАСИФІКАЦІЯ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ХАРАКТЕРУ ПОШКОДЖЕННЯ ТКАНИН

Залежно від вигляду ранячого знаряддя і характеру пошкодження виділяють наступні види ран:

| різана; | розтрощена;

| колена; | рубана;

| забита; | укушена;

| рвана; | змішана;

| вогнестрільна.

(1) РІЗАНА РАНА (VULNUS INCISUM)

Різана — рана, що наноситься гострим предметом (ніж, бритва, стекло). При дії на тканині зусилля зосереджується на вузькій площі, на якій розвивається високий тиск, що легко розділяє тканини у напрямі дії ранячого предмету. Довколишні тканини при цьому ушкоджуються трохи. В той же час при відносно невеликому механічному зусиллі раняче знаряддя просувається на значну глибину, легко ушкоджуються глибока розташовані тканини.

При різаних ранах больовий синдром виражений помірно, кровотеча значна, а зяяння залежить від взаємовідношення осі рани і лангеровских ліній.

Різані рани небезпечні пошкодженням судин, нервів, порожнистих органів. Якщо ж таких порушень не виникає у зв'язку з малим об'ємом повреж­дения, рани гояться без ускладнень, часто-—первичным натягненням.

(2) КОЛЕНА РАНА (VULNUS PUNCTUM)

Колені рани наносяться вузькими і гострими ранячими предметами (багнет, шило, вузький ніж, голка). Анатомічною їх особливістю явля­ется велика глибина при украй незначній площі пошкодження шкіри (або слизистої оболонки).

При колених ранах больовий синдром незначний, зяяння відсутнє, зовнішньої кровотечі немає, але можуть розвиватися гематоми (скупчення крові в тканинах).

Особливістю колених ран є те, що невеликі зовнішні по­вреждения часто супроводяться порушенням цілісності глибше розташованих судин, нервів і внутрішніх органів. Тому діагностично колені рани представляють найбільшу трудність. Вони дуже підступні: або практично не приносять жодної шкоди, або викликають серйозні пошкодження внутрішніх органів. Так, при коленій ропі невеликий дефект на шкірі передньої черевної стінки може бути як при непроникаючому пораненні, так і при серйозному пошкодженні печінки, шлунку, кишечника і ін., — станах, що представляють загрозу для життя пацієнта.

Необхідно також відзначити, що при колених ранах відсутність зяяння і можливості виділення назовні раневого відокремлюваного створює сприятливі умови для розвитку інфекції, у тому числі і анаеробною.

(3) ЗАБИТА РАНА (VULNUS CОNTUSUM)

В більшості випадків забиті рани виникають від дії тупого предмету. Аби здолати опір відносно міцної і еластичної шкіри, тупий предмет повинен пошкодити менш міцні, крихкі глибокі утворення (м'язи, кістки). У колі рани виникає широка зона пошкодження тканин з просоченням їх кров'ю і порушенням життєздатності (некрозом). При забитих ранах виражений больовий синдром (велика зона пошкодження), а зовнішня кровотеча невелика (стінки судин пошкоджені на великому протязі і швидко тромбируются), але можуть мати місце крововиливу.

У зв'язку про наявністю обширної зони пошкодження і великої кількості некротичних тканин забиті рани схильні до загоєння вторинним натягненням. (4) РВАНА РАНА (VULNUS LACERATUM)

Як і забиті, рвані рани утворюються при виючи дії тупого предмету, але направленого під гострим кутом до поверхні тіла. При рваних ранах спостерігається значне відшарування, а інколи скальпується шкіри на великому протязі. При цьому відшаровану ділянку шкіри може втратити живлення і некротизироватъся. Інколи пошкодження шкіри виникає від прориву покривів зсередини гострими кінцями кісток, що ламаються.

(5) РОЗТРОЩЕНА РАНА (VULNUS CONQVASSATUM)

Механізм освіти аналогічний забитій і рваній рані, але міра пошкодження тканин при розтрощеній рані максимальна. М'язи і інші м'які тканини розминаються, роздавлюються на належних кістках, а інколи ламаються і кістки.

При забитих, рваних і розтрощених ранах анатомічний пе­рерыв крупних судин і нервів спостерігається значно рідше, ніж при колених і різаних. Вони рідше бувають проникаючими. Проте посколь­ку в колі цих ран утворюється велика зона пошкодження тканин, вони гояться гірше і частіше ускладнюються розвитком інфекції.

(6) РУБАНА РАНА (VULNUS CAESUM)

Рубані рани наносяться масивним, але досить гострим предме­том (шабля, сокира), тому займають проміжне положення між різаними і забитими, поєднуючи в собі їх особливості в тій або іншій мірі. При рубаних ранах часто ушкоджуються внутрішні органи, кістки. Зона пошкодження тканин істотна, часто розвиваються мас­сивные некрози. Больовий синдром значний, кровотеча умерен­ное, але виражені крововиливу.

(7) УКУШЕНА РАНА (VULNUS MОRSUM)

Особливість укушеної рани, що з'являється в результаті укусу жи­вотного або людини, в тому, що вона є найбільш інфікованою, оскільки ротова порожнина тварини і людини багата умовно патоген­ной дуже вірулентною мікрофлорою. Такі рани часто ускладнюються раз­витием гострої інфекції, не дивлячись на те що зона пошкодження не особен­но велика. Слина деяких тварин може нести певні токсини або отрути (укус отруйної змії).

Крім того, укушені рани можуть бути заражені вірусом бешен­ства, що вимагає проведення профілактичних заходів.

(8) ЗМІШАНА РАНА (VULNUS MIXTUM)

Змішана рана об'єднує в собі властивості різних ран: рвано-ушиб­ленная, колото-різана рана і ін.

(9) ВОГНЕПАЛЬНА РАНА (VULNUS SCLOPETARIUM)

Вогнепальна рана володіє цілим рядом особливостей, що робить необхідним детальний її розгляд.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 511 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...