Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загоєння ран



Другою складовою частиною раневого процесу є комплекс змін, що відбуваються безпосередньо в самій рані і ок­ружающих її тканинах. Він має назву — загоєння рани.

ЗАГОЄННЯ РАН — процес репарації (reparore — відновлювати, виправляти) пошкодженої тканини з відновленням її цілісності і міцності.

Для закриття дефекту, що утворився при пошкодженні в рані, відбуваються три основні процеси.

Утворення колагену фібробластами. При загоєнні ран фібробласти активуються макрофагами. Вони пролиферируют і мігрують до місця пошкодження, зв'язуючись з фіблярними структурами через фібронектин. Одночасно фібробласти інтенсивно синтези­руют речовини позаклітинного матриксу, у тому числі колаген. Кол­лагени забезпечують ліквідацію тканинного дефекту і міцність формованого рубця.

Епітелізація рани відбувається у міру міграції кліток епітелію від країв рани на її поверхню. Завершена епітелізація раневого дефекту створює бар'єр для мікроорганізмів: чисті рани до 5 дня завершують відновлення резистенции до інфікування. Проте міграція з країв не може закрити великий дефект, що робить не­обходимым у ряді випадків виконувати шкірну пластику.

Скорочення раневих поверхонь і закриття рани забезпечують ефект тканинного стяжения, певною мірою обумовлений скороченням миофибробластов.

Вказані процеси відбуваються в певній последовательно­сти, що визначається фазами загоєння ран (фази раневого процесу).

(1) ФАЗИ ЗАГОЄННЯ РАН

Історично існувало декілька класифікацій фаз заживле­ния ран.

І. Г. Руфанов (1954 р.) розрізняв дві фази: гідратацію і дегідратацію.

С. С. Гирголав (1956 р.) виділив три періоди загоєння рани:

I — підготовчий період.

II — період регенерації (заповнення порожнини рани новоутвореною тканиною).

III — період формування рубця.

В даний час найбільш популярною є класифікація фаз загоєння ран за М. І. Кузіну (1977 р.):

| I фаза — фаза запалення (1-5 день). У ній виділяють період со­судистых змін і період очищення рани від некротичних тканин.

| II фаза — фаза регенерації (6-14 день).

| III фаза — фаза освіти і реорганізації рубця (з 15 дня).





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...