Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гештальттерапія і її зв’язок з іншими психотерапевтичними напрямами



Гештальт-терапія - (від нім. Gestalt - образ, форма, структура) - форма психотерапії, розроблена в рамках гештальтпсихології Ф.Перлза (1893 - 1970). Гештальт-терапія - це напрямок психотерапії, яке ставить своїми цілями розширення усвідомлення людини і за допомогою цього краще розуміння і прийняття людиною себе, досягнення більшої внутрішньоособистісний цілісності, більшою наповненості і свідомості життя, поліпшення контакту із зовнішнім світом, в тому числі з оточуючими людьми. В результаті гештальт-терапії клієнт набуває здатність свідомо вибирати свою поведінку, використовуючи різні аспекти своєї особистості, зробити своє життя більш наповненим, позбутися від невротичних та інших хворобливих симптомів. Людина стає стійким до маніпуляцій інших людей і сам здатний обходитися без маніпуляцій іншими.

Практика гештальт-терапії вдало інтегрує в собі ідеї екзистенціалізму, тілесної терапії В. Райха, східної філософії та психоаналізу. Тому основним достоїнством гештальт-підходу є цілісне бачення людини в єдності його тілесних, емоційних, соціальних і духовних проявів.

По суті гештальттерапія є наділеною екзистенційним змістом практичною філософією достовірності життя, що ґрунтується на процесах усвідомлення і контакту.

Принцип "тут-і-тепер" вважається процесом повноцінного переживання актуальної реальності єством людського існування. Такий процес у гештальттерапії називають усвідомленням.

Усвідомлення - природний безперервний контакт людини з її власним досвідом, далекий від самокритики; пряме усвідомлення себе і навколишнього світу в певний момент часу, всі відчуття, властиві людині, відокремлені від її думок і оцінок. Контакт - це взаємодія людини з навколишнім світом. Він можливий і без усвідомлення, але усвідомлення не буває без контакту. Для того щоб жити і задовольняти свої потреби, людина має контактувати з реальним світом. Контакт без усвідомлення не залишає місця для психічних переживань - вражень, думок і почуттів.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 757 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...