Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проаналізуйте психологічні особливості та основні чинники прийняття оптимальних рішень в діяльності операторів технічних систем




У самому загальному вигляді процедура прийняття рішення включає формування послідовності доцільних дій для досягнення мети на основі перетворення вихідної інформації.
До основних об'єктивних і суб'єктивних умов, визначальним реалізацію процесів рішення в діяльності оператора, можна віднести:
- Наявність дефіциту інформації і часу, стимулюючих «боротьбу» гіпотез;
- Наявність деякої невизначеної ситуації, визначальною «боротьбу» мотивів у суб'єкта, який приймає рішення;
- Здійснення вольової дії, що забезпечує подолання невизначеності, вибір гіпотези і прийняття на себе тієї чи іншої відповідальності.
Умови прийняття рішення багато в чому залежать від ступеня невизначеності. Розрізняють такі види невизначеності:
- Невизначеність, обумовлена ​​великим числом об'єктів, включених в ситуацію (надлишок інформації);
-Невизначеність, викликана нестачею інформації;
- Невизначеність, породжена занадто високою «платою» за визначеність, що вноситься суб'єктом, який приймає рішення.
Процедура прийняття рішення та його якість в різних ситуаціях невизначеності буде мати різний характер. Тому в залежності від стану вихідної інформації можуть бути три види рішення:
- Детерміноване;
- Імовірнісне;
- Граничне.
Проблема вироблення й ухвалення рішення умовно має наступні аспекти:
- Логіко-психологічний;
- Операціональні;
- Функціонально-динамічний;
- Формалізований;
- Особистісний.
З логіко-психологічної точки зору процес переробки інформації та прийняття рішення пов'язаний: з формулюванням завдання; пошуком, накопиченням і аналізом інформації, необхідної для прийняття рішення; з виявленням і оцінкою проблемної ситуації; із побудовою системи гіпотез; із реалізацією висунутої програми дій.
З операціонально точки зору процедура ухвалення рішення складається з інформаційної підготовки і власне ухвалення рішення. При цьому інформаційна підготовка прийняття рішення складається інформаційне забезпечення вимагає вирішення проблем, пов'язаних з питаннями визначення кількості та якості інформації, необхідної і достатньої для прийняття рішення та оптимального представлення цієї інформації оператору. Внутрішнє інформаційне забезпечення зводиться до процедур, об'єднаним в дві групи: пошук, виділення, класифікація та узагальнення інформації про проблемної ситуації; побудова поточних образів або оперативних концептуальних моделей.
Функціонально-динамічний аспект прийняття рішення пов'язаний з реалізацією комплексу внутрішніх психологічних механізмів. Організація процесу ухвалення рішення в цьому випадку досить складна і вимагає взаємодії різних психологічних механізмів. Що стосується самої дії ухвалення рішення, то воно одномоментно і підпорядковується, можливо, деякого універсального закону.
Формалізований аспект опису процедури прийняття рішення складається з двох приватних проблем: кількісного опису вхідних і вихідних даних і формалізованого опису самих процесів. Для вирішення першої проблеми використовується різний математичний апарат (теорія ігор, теорія масового обслуговування, факторний аналіз тощо). Рішення другої проблеми значно складніше. Формальний опис процесів прийняття рішень можливе лише на основі використання методів, що володіють певними лінгвістичними можливостями (наприклад, апарат формальних граматик).
Особистісний аспект пов'язаний з протікання інформаційних процесів.
Прийняття рішення вельми індивідуально. На основі виявлення індивідуальних типологічних відмінностей запропоновано класифікацію типів рішень, при якій враховується співвідношення процесів побудови (П) і контролю висунутих гіпотез (К).

На закінчення необхідно відзначити, що структура і механізми процедури ухвалення рішення не є стабільно-універсальними на різних рівнях психічного відображення. Вони змінюються при переході від перцептивно-розпізнавального рівня до речемислітельной, так як кожен рівень являє собою якісно нове структурно-системне утворення. Головне тут полягає в переході від перебору і вибору гіпотез до побудови гіпотез (концептуальних моделей).




Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 717 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...