Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ранній інституціоналізм, умови його виникнення та основні напрямки розвитку



У рамках раннього інституціоналізму склались 3 основні на­прями:

ü соц-но-психологічний,

ü соц-но-правовий,

ü емпі­ричний (кон'юнктурно-статистич-ний).

Соціально-правовий (юридичний) інституціоналізм заснував Джон Коммонс (1862-1945.)

Інституціоналізм – це альтернатива неокласичному напряму ек теорії. Неокласики виходять iз смітіанської тези про досконалість ринк господарського механізму й саморег економіки i не виходять за рамки «чистої ек науки». Інституціоналісти рушійною силою економіки вважають також духовні, моральні, правові та iнші ф-ри, що розглядаються в iстор контексті.

Соц-психологіч напрям. Т. Веблен (1857 – 1929) – автор значної кількості праць в економіці і соціології, у яких він виходив із теорії еволюції природи Дарвіна, принципу взаємозв´язку і взаємозумовленості усіх сусп відносин. За визначенням Т. Веблена, "інститути – це результат процесів, що відбувалися у минулому; вони пристосовані до обставин минулого, і тому не перебувають у повній гармонії з вимогами нинішнього часу".

Соц-правовий інституціоналізм. Дж. Р. Коммонс (1862 – 1945), досліджуючи такі колективні інститути, як сім´ я, профспілки, торг об´єднання, виробничі корпорації, держава та інші, увагу приділяв юридично-правовим інститутам, і став лідером юрид течії інституціоналізму. Він виходив з неприйняття ідеї класової боротьби робітників, а також прагнення зробити сист бізнесу ефективною настільки, щоб вона була варта збереження.

Кон´юнктурно-статистичний. У.К.Мітчелл (1874 – 1948) - учень і послідовник Т. Веблена. Він наполягав на взаємозв´язку ек проблем з неек, особливо з проблемами соціології, культури та інш, які зумовлюють психологію, поведінку і мотиви діяльності людей.





Дата публикования: 2015-02-03; Прочитано: 390 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...