Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Машинно-незалежні мови



Використання машинно-залежних мов дозволяє створювати ефективні програми, оскільки всі необхідні засоби ЕОМ використовуються ощадливо. Але трудомісткість такого апарата висока і висока імовірність допущення помилки при формуванні будь-якої команди.

Зниження трудомісткості і можливість істотно спростити весь процес написання програми реалізуються за допомогою мов, що орієнтуються на логіку процесу обробки інформації, характер цієї інформації і необхідні процедури її обробки. Засобу таких мов і правила їхні використання наближаються до традиційних засобів математики, звичним для фахівця термінам, що погодяться не з обчислювальною машиною, а з предметною областю, у якій фахівець працює.

Узгодження внутрішньої мови ЕОМ з такими мовами здійснюється засобами трансляції, що являють собою складний апарат узгодження двійкових кодів елементарних команд ЕОМ і громіздких виражень операторів мов високого рівня.

Основні труднощі при створенні засобів трансляції полягають у розподілі пам'яті ЕОМ, розборі арифметичних і інших виражень і у взаємодії з операційною системою. Але створення транслятора - це і є процес створення мови, хоча транслятор може піддаватися трансформації, що самої мови не торкається. У рамках мов високого рівня виділяється кілька типів.

Орієнтований-процедурно-орієнтовані мови

Перші орієнтований-процедурно-орієнтовані мови програмування були створені для рішення задач обчислювального характеру. У них було потрібно забезпечити опис процесу обробки числових даних за допомогою математичних моделей. Отже, арифметичні операції складають у таких програмах основу обробки даних.

Одним з найбільш вдалих процедурно-орієнтованих мов, призначених для рішення обчислювальних задач, виявився ФОРТРАН, що не утратив своєї популярності дотепер і породив ряд варіантів подібних мов високого рівня. В абревіатурі назви мови закладена його суть - ФОР мула - ТРАН слятор, тобто переклад формули в сукупність машинних команд.

Але обчислювальні задачі складають, хоча і великий, але вузький клас задач. Якщо виникають задачі аналізу номенклатури виробів підприємства, нарахування зарплати, стипендії, обробки даних про абітурієнтів, тобто задачі, у яких вихідні дані являють собою якісну інформацію, то створити програму на Фортрані дуже важко, а часто і неможливо. Для задач подібного типу були створені спеціальні мови, зокрема КОБОЛ, перша версія якого була опублікована в I960 р., а в наступні роки з'явився ряд інших версій.

Для об'єктів, якимись є тексти, характерні задачі логічного типу, наприклад переклад з однієї мови на іншій. Ясно, що як операції при обробці такої інформації виступають не арифметичні дії, а операції порівняння деяких властивостей, ознак, упорядкування елементів, пошук чи еквівалентів істотних розходжень і ін. Такі задачі одержали назва "обробка списків"; для їхнього рішення вимагаються і відповідні мови високого рівня. Одним із представників подібних мов є ЛИСП.

Можна назвати ще багато різних класів задач, кожний з який вимагає специфічної мови, що дозволяє істотно полегшити процес створення програм, що вирішують ці задачі.

Проблемно-орієнтовані мови

Проблемно-орієнтовані мови складають специфічний тип засобів програмування. Ці мови орієнтовані на характерний клас задач, серед яких велике місце займають проблеми проектування різних систем, пристроїв, обробки великих обсягів інформації й ін. Орієнтація на визначену проблему наклала відбиток і на властивості таких мов. Вони містять засоби опису умов задачі і ціль її рішення, тобто описують властивості вихідних даних, характерні риси їхнього взаємозв'язку, цільову настанову на одержання шуканих результатів і форму їхнього представлення. При використанні цих мов найчастіше здійснюється програмування, що конкретизує.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 760 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...