Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оператор присвоювання



Оператор присвоювання є основним по перетворенню інформації. Форма його запису

Х: = У,

де X - завжди ідентифікатор змінної, значення якої визначається після виконання оператора;

: = - символ присвоювання (читається "покласти рівним");

В - деяке вираження, змінна чи константа.

У записі З: = 1,4142135 фіксується процес присвоювання змінної з ім'ям З речовинного числа - константи. У наступній записі також привласнюється значення константи. Оператор

Х: = ІСТИНА
наказує привласнити змінної з ім'ям Х значення ІСТИНА, тобто значення логічної константи.

Часті випадки присвоювання значення однієї змінної іншої, наприклад:

М: = К.

Тут значення змінної з ім'ям ДО привласнюється змінної з ім'ям М.

Найбільше що часто зустрічається випадок присвоювання має вид

у: = arg хг +lп х,

де праворуч від знака присвоювання := коштує вираження, у якому зазначені правила обчислення, тобто послідовність дій над змінними і константами, що приводять до одержання продукції. Таким чином, необхідно, щоб кожної змінний з іменами а і x значення (у даному випадку числові) були привласнені заздалегідь, до виконання даного оператора присвоювання, у противному випадку оператор утрачає всякий зміст.

Твердження, що вираз " зазначені правила обчислення і послідовність дій " містить невизначеність, якщо розглянути вираження чисто текстуально. Будемо думати, що пасивний виконавець має можливість визначити по тексту вираження щирий порядок виконання дій, що постулюється в математику. Якщо необхідно спеціально вказати порядок, будемо використовувати чи дужки розбивати оператор на більш дрібні, у яких порядок указується текстом.

Розглянемо ще один вид оператора присвоювання, запис якого не має аналогії в звичайній математиці, але в програмуванні використовується часто. Текстуально оператор записується так:

X:=X+C.

Цей запис дозволить уточнити поняття змінної в програмуванні. У ній ім'я змінної позначене ліворуч і праворуч від знака присвоювання :=. У лівій частині оператора X означає місце, де міститься значення, а в правої X - саме це значення.

Таким чином, змінна зв'язана з двома об'єктами:

· посиланням, що визначало місце елемента даних;

· значенням цього елемента, що підлягає обробці.

Після виконання цього оператора "місце" Х буде заповнено новим значенням, обумовленим як сума старого значення мінної з ім'ям Х и деякої змінної з ім'ям С. У загальному випадку З може бути константою, змінної чи складним вираженням.

Тут доречно зробити зауваження, що відноситься до ідентифікації даних. Любою символ, використовуваний як ідентифікатор, несе в собі три компоненти, кожна з який висувається на передній план у залежності від ситуації:

· ім'я змінної;

· посилання, що визначає місце (в ЕОМ - конкретний осередок),

· значення змінної.

Зупинимося на дуже важливому питанні формування операторів присвоювання – сумісність змінних оператора по типі даних. Нехай змінна В має значення ОЦІНКА (тип літерна), змінна З - речовинне число, наприклад 2,718281, знак " + " позначає арифметичну операцію додавання, тоді запис Х: = У + З не має ніякого змісту, оскільки змінні правої частини оператора присвоювання несумісні по типу даних. Це досить грубий і навмисний приклад. Але він дозволяє наочно проілюструвати поняття несумісності типів даних.

Розглянемо другий приклад. Нехай В и С - цілі змінні. Якщо сформувати оператор присвоювання Х:=У / З (де / - символ операції розподілу), то при його виконанні виникає неоднозначність відповіді. Змінна Х може виявитися величиною типу речовинна чи ціла. На це варто звертати увагу і вживати заходів, що усувають можливі непорозуміння.

Як видно з викладеного, оператор присвоювання завжди породжує продукцію, що чітко можна віднести до даних одного з типів. Але в програмуванні велику роль грають оператори, продукція яких - керуючі впливи.





Дата публикования: 2015-01-23; Прочитано: 284 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...