Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1.5. Вирішення податкових конфліктів та їх запобігання



Семінар - 2 год.

План семінарського заняття

1. Причини виникнення конфліктів між органами ДПС та платниками податків.

2. Роль правових норм у врегулюванні податкових конфліктів.

3. Шляхи вдосконалення правового регулювання процесу оподаткування.

4. Стратегія та тактика врегулювання податкового конфлікту.

5. Форми розв’язання податкових конфліктів.

6. Оскарження рішень органів ДПС в адміністративному порядку.

7. Переваги адміністративного оскарження від судового розгляду податкових спорів.

8. Рішення органів ДПС за результатами розгляду скарги платника податків.

9. Права платників податків на оскарження рішень податкових органів.

10. Механізм застосування податкового компромісу.

Запровадження в Україні дієвих, ефективних інструментів та принципів реалізації податкових технологій надає функціонуванню фіскальним механізмам нових пріоритетів в напрямі встановлення відповідних взаємовідносин платників податків та фіскальних органів як рівних учасників та партнерів для досягнення єдиної мети: побудови економічно розвиненої, демократичної держави. Досягненню вказаних пріоритетів заважає протиборство інтересів платників податків та держави в особі контролюючих органів, що часто призводить до конфлікту інтересів.

Причинами його виникнення є: невідповідність реаліям часу та бюрократичність засад податкового адміністрування; часте внесення змін у податкове законодавство; різний правовий статус платників податків та контролюючих органів; відсутність зворотного зв'язку між платником податків і контролюючим органом; каральний характер податкової системи; відсутність гласності у реалізації податкової політики держави; відсутність інформації про ефективність використання фінансових ресурсів; великий штат працівників контролюючих органів та інше.

Правові засоби розв'язання конфліктних ситуацій.

Стратегія і тактика розв'язання юридичних конфліктів є багатоступеневим процесом, який містить: аналіз і оцінку ситуації; вибір засобів і методів урегулювання конфлікту; формування плану заходів та їх реалізацію; прогнозування наслідків; оцінку ефективності вчинених дій. Урахування і задіяння зазначених елементів (кроків) щодо розв'язання конфлікту підводить нас до суб'єктів розглядуваного процесу.

Це можуть бути, по-перше, безпосередньо самі опоненти; по-друге — «третя сторона», тобто особа, інституція чи держава, що втручається у конфлікт з метою його врегулювання.

В процесі регулювання юридичного конфлікту значну роль відіграє втручання «третьої сторони» — державного правозастосовного (правоохоронного) органу, який аналізуватиме конфлікт і прийматиме щодо нього рішення: суду, господарського суду, адміністративної інстанції (наприклад, міністерства, відомства, тощо) або іншої офіційної установи, з якою конфліктуючі сторони пов'язані.

Податкові конфлікти розв’язуються різними формами: шляхом парламентських та інших конституційних процедур; за допомогою розгляду кримінальних, цивільних та інших справ у судах; через прийняття рішень в адміністративному порядку податковими органами та іншими установами, які застосовують право.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 1166 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...