Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміст і завдання розділу „Сприймання” програми „Образотворче мистецтво” для 1-4 класів



Відповідно до методичних принципів, мети і завдань предмета „Образотворче мистецтво” програма складається з двох головних розділів: „Сприймання” і „Практична художня діяльність”.

Розділ Сприймання” включає в себе два взаємозв'язаних види діяльності: естетичне сприймання дійсності і сприймання мистецтва.

Естетичне сприймання дійсності. Передбачає її художнє освоєння: формування вміння бачити, емоційно відгукнутись та усвідомити красу, естетичні якості різноманітних явищ і об'єктів діяльності: природи і тваринного світу, міст і сіл, будинків і квартир, зовнішнього вигляду людини (віддзеркалених в одязі, прикрасах, зовнішніх прикрасах і пластиці тіла).

Сприймання мистецтва. Передбачає формування навичок сприймання й оцінки художнього образу у творах образотворчого мистецтва (за можливості і в інших випадках). Як розділ роботи сприймання здійснюється на матеріалі шедеврів світового образотворчого мистецтва, творів сучасних авторів, як українських, так і зарубіжних, і вирішує тири основні завдання:

1. формування уявлення про особливості образної мови різних видів образотворчого мистецтва, розміщення ролі виражальних засобів у створені художнього образу (певного стану, настрою, характеру тощо) твору мистецтва;

2. розвиток уміння виразити своє ставлення та емоційне переживання щодо твору, який аналізується:

а) у формі словесного відгуку на рівні емоційно-естетичної оцінки, художнього аналізу (порівняння зіставлення, виявлення загальних рис тощо), розгорнутої художньої оповіді, що передає естетичні погляди, смаки, ідеали учнів;

б) у формі „графічної мови”, тобто передавання враження про твір за допомогою зображення (миттєво виконані начерки і замальовки з пам’яті);

в) можливо - в інших формах художньої творчості (музика, театр, художня фотографія, анімація тощо);

г) формування знань і уявлень про мистецтво і художників, специфіку їхньої праці. Засвоєння спеціальних художніх термінів.

У програмі містяться рекомендації про підбір конкретних об’єктів сприймання, як навколишнього світу, так і творів мистецтва. У програмовому переліку містяться твори видатних українських та зарубіжних митців. Проте підбір творів образотворчого мистецтва залежить від вибору вчителем конкретної тематики творчих завдань, вправ, бесід, наочно-дидактичного матеріалу.

У орієнтовному переліку творів образотворчого мистецтва, рекомендованих для сприймання учнями з програми „Образотворче мистецтво” для 1-4 класів містяться художні твори різних видів образотворчого мистецтва – живопису: С.Васильківського „На морі”, С.Шишка „Осінь”, М.Глущенка „Зима”. І.Левітана „Весна. Велика вода”, А.Рилова „У голубому просторі”, А.Матісса „Червоні риби”, О.Ренуара „Морський пейзаж”, В.Ван Гога „Соняхи”; графіки: Г.Нарбута „Абетка”, М.Дерегуса „Вітер”, В.Литвиненко „Весняна тиша” В.Касіяна „Дерева”; скульптури: А.Марца, В.Ватагіна, Д.Горлова, О.Сотникова та інших; архітектури: Видубецький монастир, Києво-Печерська та Почаївська лавра, Кам’янець-Подільська фортеця, Володимирський собор, Одеський оперний театр.

3. Систематизований обсяг знань, умінь та уявлень учнів 1-4 класів у галузі образотворчого мистецтва стосовно проблеми „сприймання”

Таблиця 6

Систематизований обсяг знань, умінь та уявлень учнів 1-4 класів у галузі образотворчого мистецтва стосовно проблеми „сприймання”





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 2366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...