Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Необхідність і суть демонополізації економіки України



Необхідність демонополізації як напряму створення конкурентного середовища зумовлюється специфікою командної економіки, яка була не лише тотально одержавленою, а й тотально монополізованою. Економіці колишнього СРСР (а отже й України) був притаманний особливий тип монопольного господарства. Це була монополія державної власності за змістом та чиста монополія за формою, яка проявлялася у тому, що головну роль в економіці відігравали кілька підприємств-гігантів, які, будучи державними, ні в яку конкуренцію між собою не вступали. Таке становище було як у сфері виробництва, так і у фінансовій та торгово-розподільчій сферах. Особливістю монополізму колишньої радянської економіки було те, що він виник не стихійно, як це було характерно для країн ринкової економіки, а цілеспрямовано формувався державою, бо лише такий господарський механізм забезпечував як централізоване управління економікою, так і підтримку політичної системи, що існувала в країні. Це й зумовило докорінну відміну монополізму в радянській економіці від монополізму в країнах ринкової економіки.

1. в останніх монополізм виник на основі ринкових механізмів, за умов ринку. Монополізм у СРСР був породжений державою і по суті виключав реальні ринкові механізми господарювання, робив товарно-грошові відносини формальними.

2. у країнах ринкової економіки монополії не пов'язані між собою, тоді як у командній економіці монополізм одних галузей зумовлює монополізм інших і монополізм всієї економіки.

3. між монополіями країн ринкової економіки існує конкуренція, тоді яку командній економіці монополізм несумісний з конкуренцією.

Отже, особливості монополізму командної економіки унеможливлюють його адаптацію в перехідний період, а зумовлюють необхідність його радикальної перебудови або демонополізації. Якщо у країнах соціальне орієнтованої економіки йдеться про обмеження монополізму, або антимонопольну діяльність, то при переході до ринкової економіки цього замало, необхідні радикальні заходи, спрямовані на демонтаж тотального державного монополізму в усіх сферах економіки. Вони і є змістом того процесу, який називається демонополізацією економіки. Для створення конкурентного середовища в економіці необхідне зниження рівня монополізації товарних ринків, обмеження зловживання монопольними суб'єктами економіки, усунення впливу державних галузевих органів управління та фінансово-кредитного механізму на виробництво, розподіл і обмін продукції, зменшення залежності господарюючих суб'єктів від державних управлінських структур, захист інтересів підприємців та споживачів від монопольної діяльності, її попередження і обмеження, адаптація менеджменту на усіх рівнях економіки до ринкових умов.

Об'єктами демонополізації є монополізовані товарні ринки, тобто ринки, на яких діє хоча б одне монопольне утворення, або на які обмежується доступ нових господарюючих суб'єктів; до них належать господарюючі суб'єкти, що займають монопольне становище на ринку як у виробничій, так і в інших сферах; такими об'єктами є державні організаційні структури монопольного типу, тобто об'єднання державних підприємств, створені, як правило, на основі колишніх міністерств і наділені державними повноваженнями щодо здійснення окремих функцій виконавчої влади (управління майном, доведення державного замовлення, централізованого розподілу ресурсів).





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...