Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Формування системи страхування в Україні



Процеси створення страхового ринку в Україні і його нормативно–правового забезпечення відбувалися паралельно, але не завжди адекватно. Сьогодні нормативно-правова база страхового ринку України є такою, що потребує подальшого розвитку як з метою вдосконалення страхового ринку України, виходячи з потреб самої держави, так і з метою розвитку інтеграційних процесів в економіці України. Основним недоліком нормативно–правової бази українського страхового ринку є відсутність системності існуючих законодавчих актів. Відсутній єдиний механізм узгодження документів, що регламентують діяльність суб’єктів ринку страхових послуг. Існує також певна неузгодженість дій законодавчої та виконавчої гілок влади, спрямованих на формування нормативної бази страхового ринку України.

У період започаткування страхового ринку України мало місце невиправдане зростання кількості страховиків. Оцінка свого місця на ринку страхових послуг і пов’язаної з цим страхової політики, реальна практика діяльності призвели до зникнення багатьох страхових організацій зі страхового ринку України. Разом з тим процеси, що відбуваються, а саме: зростання зацікавленості реального страхувальника до укладення договорів страхування як способу захисту своїх майнових інтересів; приватизація промислових підприємств; перехід нерухомості у приватну власність та інші підсилюють потребу у страхуванні різних видів, що й веде до деякого зростання кількості страховиків, що діють на українському страховому ринку. У той же час значна кількість новостворених страхових організацій мають на меті цілі, далекі від реального страхування. Поки що реальний попит не є адекватним наявній кількості страховиків на ринку України.

Впровадження ринкових форм господарювання в страхуванні відбувається жвавіше, ніж у більшості галузей економіки України, причиною чого є наявність досить жорсткої конкуренції та великого потенціалу подальшого розвитку.

Страхова діяльність стала такою сферою, потреба в якій об’єктивно існує, а довіри до неї у страхувальників (як юридичних, так і фізичних осіб) мало. Разом з тим трансформаційні процеси, що відбуваються в економіці України (здійснення приватизації майна переважної більшості підприємств, зростання реальної середньої заробітної плати працюючих, суттєве зниження рівня інфляції та ін.) зумовлюють підвищення страхового інтересу як з боку юридичних, так і фізичних осіб.

Організація страхового ринку України та технології функціонування на ньому страхових організацій потребують подальшого вдосконалення, застосування нових форм та методів страхової діяльності, від вдалого впровадження яких значною мірою залежатиме подальший розвиток ринку страхових послуг в Україні.

Обрана Україною ринкова модель економічного розвитку потребує розгалуженої фінансово стабільної системи страхування, розвитку страхового ринку як важливого сегмента ринкових економічних відносин. Ступінь розвитку страхового ринку відбиває можливості економічного росту країни. У довгостроковому відношенні розвиток страхового ринку є важливим ресурсом, використання якого може дати значний за масштабами ефект економічного зростання.





Дата публикования: 2015-01-10; Прочитано: 358 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...