Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перфорація обсадних колон



8.5.1. Прострілочно-вибухові роботи (ПВР) у свердловинах проводяться відповідно до вимог ДНАОП 0.00-1.17-92.

8.5.2. Заходи безпеки, що випливають із прийнятої технології ПВР, повинні бути зазначені в "Технічному проекті на виконання ПВР" по кожній конкретній свердловині. Розроблений геофізичною організацією (підрядником) "Технічний проект..." повинен бути погоджений з буровим (нафтогазовидобувним) підприємством (замовником).

8.5.3. При виконанні ПВР у складі складних технологій випробування і освоєння свердловин, що вимагають безпосередньої взаємодії персоналу підрядника і замовника, роботи повинні виконуватися за планами, які сумісно затверджуються їх керівниками.

8.5.4. Керівник підрозділу з виконання ПВР (начальник партії, загону) повинен мати право відповідального керівництва підривними роботами. Керівник підривних робіт, які виконуються з застосуванням електропідривання, повинен пройти навчання з електробезпеки з присвоєнням кваліфікаційної групи не нижче III.

8.5.5. Безпосередню роботу з вибуховими матеріалами (ВМ) можуть виконувати лише підривники (каротажники, що мають Єдину книжку підривника). Окремі операції щодо роботи з прострілочно-вибуховою апаратурою (ПВА), які не пов'язані з поводженням із засобами ініціювання (ЗІ), монтажем і перевіркою електропідривної мережі (ЕПМ), поводженням із ПВА, що відмовила, можуть виконувати проінструктовані у встановленому порядку робітники геофізичних партій (загонів) під безпосереднім керівництвом підривника або керівника підривних робіт.

8.5.6. Обслуговуючий негеофізичне обладнання персонал, що залучається для виконання спуско-підйомних операцій і задіяння пристроїв, які спускаються на насосно-компресорних або бурильних трубах, повинен бути проінструктований керівником підривних робіт у частині заходів безпеки і працювати під керівництвом його та бурового майстра.

8.5.7. Геофізичні організації повинні мати експлуатаційну документацію на всі типи ПВА, які застосовуються ними, вироби з вибухових речовин (ВР), прилади вибухової справи, і керуватися цією документацією на всіх стадіях поводження з ними.

8.5.8. Умови застосування ПВА в свердловинах (максимальні температура і гідростатичний тиск, мінімальний прохідний діаметр та ін.) повинні суворо відповідати умовам, що допускаються експлуатаційною документацією на конкретну ПВА. У свердловинах з температурою і тиском в інтервалі перфорації (інтенсифікації) на рівні гранично допустимих (± 10%) для апаратури, яка використовується, обов'язкове проведення вимірів цих параметрів перед спуском ПВА.

8.5.9. Приступати до виконання ПВР на свердловині дозволяється лише після закінчення робіт з підготовки її території, стовбура і обладнання до ПВР, підтвердженого "Актом готовності свердловини для виконання ПВР", підписаним представниками замовника та підрядника.

8.5.10. При виконанні ПВР гирло свердловини повинне обладнуватись запірною арматурою, що забезпечує герметизацію при спуску, спрацьовуванні та піднятті ПВА.

8.5.11. Контрольне шаблонування стовбура свердловини необхідно виконувати спуском на кабелі шаблона, діаметр, маса і довжина якого повинні відповідати габаритно-масовим технічним характеристикам застосовуваної ПВА. При використанні ПВА нежорсткої конструкції (безкорпусних перфораторів, порохових генераторів тиску, шнурових торпед та ін.) обмеження по довжині шаблона, виготовленого з крихкого, що легко розбурюється, метала, не встановлюються.

8.5.12. Незалежно від наявності електроустановок, усі металоконструкції свердловини повинні мати надійний металевий зв'язок між собою і заземлюватись на єдиний заземлювач (контур заземлення свердловини).

8.5.13. На свердловині повинні бути підготовлені площадки для робіт зі спорядження і заряджання ПВА. Ці площадки повинні бути віддалені від житлових і побутових приміщень, які розміщені у межах виробничої зони, та від гирла свердловини не менше, ніж на 50м.

При неможливості забезпечення зазначених відстаней, розташовувати площадку необхідно з урахуванням мінімального ризику, за погодженням з територіальним органом Держнаглядохоронпраці і зазначенням у проекті на виконання ПВР.

8.5.14. Навколо місць роботи з ВМ і ПВА повинні бути виставлені знаки позначення меж небезпечних зон підривних робіт:

а) місць спорядження ПВА - радіусом не менше 20м;

б) гирла свердловини - радіусом не менше 50 м.

8.5.15. Для приєднання окремих заземлюючих провідників геофізичного обладнання на металоконструкції свердловини в легкодоступному, добре видимому місці знаком "Земля" повинна бути позначена точка підключення.

8.5.16. При виконанні ПВР у темний час доби на свердловині повинне бути освітлення, виконане з урахуванням вимог ДНАОП 0.00-1.17-92.

8.5.17. При використанні електричного методу підривання повинні вживатись заходи щодо захисту від блукаючих струмів. В особливих випадках, при неможливості їх виконання, роботи з ЗІ та з монтажу ЕПС необхідно вести з дотриманням спеціальних заходів, які розробляються геофізичними організаціями і зазначені в "Технічному проекті на виконання ПВР". При цьому у першу чергу повинне передбачатися застосування допущених Держнаглядохоронпраці України технічних засобів захисту від блукаючих струмів - захищених систем електропідривання, блокувань та ін.

8.5.18. Перевірка справності цілком змонтованої ЕПС повинна виконуватись замірюванням опору при провідності допущеним для цієї мети Держнаглядохоронпраці приладом після спуску апарата на глибину не менше 50 м. Після цього радіус небезпечної зони навколо гирла свердловини може бути зменшений за вказівкою керівника підривних робіт.

8.5.19. При піднятті задіяної ПВА у разі відсутності апаратурного контролю за фактом і повнотою підривання, аж до огляду ПВА підривником, режим небезпечної зони навколо гирла свердловини повинен зберігатися.

8.5.20. ПВР у свердловині повинні виконуватись безупинно. При тривалих роботах повинні бути, як мінімум, дві зміни їх виконавців.

8.5.21. Через 48 годин після першого прострілу перфорація повинна бути припинена для проведення шаблонування та промивки свердловин з метою дегазації бурового розчину та приведення його параметрів у відповідність до плану робіт.

8.5.22. При виникненні переливу з швидким наростанням темпу слід терміново відрубати каротажний кабель за допомогою спеціального пристрою та герметизувати гирло.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 344 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...