Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді



1. Відповідно до ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав та свобод і можливість оскаржити до суду рішення, дії та бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоуправління, громадських об’єднань та посадових осіб. Значення адекватного реагування вищестоящого суду на апеляційні скарги, який проходить в їх розгляді і відповідній перевірці законності, обґрунтованості та справедливості судових актів, полягає в наданні можливості вищестоящим судам виявити помилки і недоліки правозастосовної діяльності нижчестоящих судів та правоохоронних органів.

2. Новелою даного КПК є чітке визначення вичерпного переліку рішень слідчого судді, що можуть бути оскаржені в апеляційному порядку під час досудового розслідування. Скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

3. Відповідно до ч. 1 коментованої статті під час досудового розслідування можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали слідчого судді про 1) відмову у наданні дозволу на затримання (ст. 190 КПК); 2) застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або відмову в його застосуванні (ст. 183 КПК); 3) продовження строку тримання під вартою або відмову в його продовженні (ст. 197 КПК); 4) застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту або відмову в його застосуванні (ст. 181 КПК); 5) продовження строку домашнього арешту або відмову в його продовженні (ст. 181 КПК); 6) поміщення особи в приймальник-розподільник для дітей або відмову в такому поміщенні (ст. 499 КПК); 7) продовження строку тримання особи в приймальнику-розподільнику для дітей або відмову в його продовженні (ст. 499 КПК); 8) направлення особи до медичного закладу для проведення психіатричної експертизи або відмову у такому направленні (ст. 509 КПК); 9) арешт майна або відмову у ньому (глава 17 КПК); 10) тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа – підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність (глава 15 КПК); 11) відсторонення від посади або відмову у ньому (глава 14 КПК); 12) відмову у задоволенні скарги на постанову про закриття кримінального провадження (ст.ст. 284, 303 КПК); 13) повернення скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора (ст. 304 КПК); 14) відмову у відкритті провадження по скарзі на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора (ст. 304 КПК).





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 245 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...