Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Стаття 305. Правові наслідки подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування



Подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування не зупиняє виконання рішення чи дію слідчого, прокурора.

Слідчий чи прокурор можуть самостійно скасувати рішення, передбачені пунктами 1, 2, 5 і 6 частини першої статті 303 цього Кодексу, припинити дію чи бездіяльність, які оскаржуються, що тягне за собою закриття провадження за скаргою.

Прокурор може самостійно скасувати рішення, що передбачене пунктом 3 частини першої статті 303 цього Кодексу і оскаржується в порядку, передбаченому частиною п’ятою статті 284 цього Кодексу, що тягне за собою закриття провадження за скаргою.

1. Подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора під час досудового розслідування на підставах та в порядку, передбачених ст.ст. 303, 304 КПК, не зупиняє виконання оскаржуваних рішень чи дій слідчого та прокурора.

2. Водночас, визнавши скаргу достатньо обґрунтованою, слідчий чи прокурор самостійно можуть скасувати рішення про зупинення досудового розслідування; про відмову у визнанні потерпілим; рішення, що приймається при застосуванні заходів безпеки; припинити дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора при застосуванні заходів безпеки; бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 КПК, а також у не здійсненні інших процесуальних дій, які вони зобов’язані вчинити у визначений цим Кодексом строк.

3. Згідно з ч. 5 ст. 284 КПК прокурор також може самостійно скасувати рішення про закриття кримінального провадження протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови у зв’язку з незаконністю чи необґрунтованістю. Постанова слідчого про закриття кримінального провадження також може бути скасована прокурором за скаргою заявника, потерпілого, якщо така скарга подана протягом десяти днів з моменту отримання заявником, потерпілим копії постанови. Про порядок оскарження постанови про закриття кримінального провадження див. коментар до ст. 284 КПК.

4. Визначені вище повноваження слідчого та прокурора обумовлені тим, що прокурор, слідчий зобов’язані підкорятись чинному кримінально-процесуальному закону, а саме: вони зобов’язані всіма засобами, що є в їх розпорядженні, забезпечувати охорону прав і свобод людини та громадянина в кримінальному провадженні; виходити в своїй професійній діяльності з принципу презумпції невинуватості, забезпечувати підозрюваному право на захист; приймати рішення у відповідності до вимог законності та обґрунтованості, в силу яких обвинувачення може бути визнане мотивованим лише за умови, що всі обставини справи, що йому суперечать, об’єктивно досліджені та спростовані стороною обвинувачення. Будь-які положення, що припускають звільнення прокурора чи слідчого від виконання цих обов’язків, КПК України не містить.

5. У випадку скасування оскаржуваних рішень або припинення дій та бездіяльності, що оскаржуються, слідчим чи прокурором самостійно, провадження за поданою на ці рішення, дії чи бездіяльність скаргою закривається.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...