Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль прибутку в розвитку підприємництва



Як зазначалося раніше, в сучасній економічній теорії виділя­ють такі види прибутку:

1) нормальний прибуток;

2) економічний прибуток;

3) бухгалтерський прибуток.

Нормальний прибуток - це доход фірми, який покриває її наявні витрати. Тобто це частина валового доходу, яка утримує фірму і дає змогу їй працювати в обраному напрямку господарсь­кої діяльності. Якщо фірма має лише нормальний прибуток, то її економічний прибуток дорівнює нулю.

Економічний прибуток — це перевищення валового дохо­ду над економічними витратами, які включають в себе явні та неявні витрати.

Економічний Прибуток = Валовий Доход - Економічні витрати.

Підприємець сам зацікавлений в одержані економічного прибутку, тому що нормальний прибуток він одержував, не зай­маючись підприємницькою діяльністю, перебуваючи в статусі найманого працівника.

Бухгалтерський прибуток — перевищення валового доходу лише над явними (бухгалтерськими) витратами.

Бухгалтерський прибуток = Валовий доход - Явні витрати.

Виходячи з цих міркувань:

Економічний прибуток = Бухгалтерський прибуток - Нормаль­ний прибуток.

Прибуток відіграє суттєву роль в діяльності підприємства:

1) виступає метою, мотивом, що спонукає до підприєм­ницької діяльності;

2) є джерелом розширеного відтворення на підприємстві, тобто за рахунок прибутку здійснюється нагромадження капіталу з ме­тою зростання обсягів виробництва;

3) є джерелом доходів держави, тому що підприємство спла­чує податки та інші платежі в основному за рахунок прибутку. На підприємстві розрізняють балансовий і чистий (розрахунко­вий) прибутки.


4) є джерелом розширеного відтворення на підприємстві, тобто за рахунок прибутку здійснюється нагромадження капіталу з ме­тою зростання обсягів виробництва;

5) є джерелом доходів держави, тому що підприємство спла­чує податки та інші платежі в основному за рахунок прибутку. На підприємстві розрізняють балансовий і чистий (розрахунко­вий) прибутки.

Балансовий прибуток — це вся сума прибутку, отриманого підприємством після реалізації продукції (виручка мінус повна собівартість).

Чистий прибуток — це той прибуток, що залишається після сплати податків та інших платежів до бюджету.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...